A joghurt az egészséges étkezés egyik szimbóluma, amiről nagy általánosságban úgy tartják, hogy képes helyreállítani a bélflórát és jótékonyan hat az emésztésre. Sokan azonban nem tudják, hogy a termékeken szereplő hangzatos kifejezések pontosan mit takarnak. A szakember összefoglalta nekünk a lényeget, hogy többé ne kelljen tanácstalanul ácsorognod a boltban.
Mi fán terem a joghurt?
Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta, a joghurt a szabályozás szerint a savanyított tejkészítmények csoportjába tartozik. Leggyakrabban tejből, tejsűrítményből, tejszínből és tejporból készítik, de az előírások alapján savóport, tejfehérje-koncentrátumot, savófehérje-koncentrátumot, vizet, étkezési sót és kazeinkátokat is felhasználhatnak hozzá.
„A joghurtok gyártásának további fontos összetevője a joghurtkultúra, ami több veszélytelen baktériumfélét jelent. Ezeket a hasznos mikrobákat (Streptococcus salivarius subsp. thermophilus és Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) a gyártáskor hozzáadjuk és tudatosan elszaporítjuk a termékben, így azok az alapanyagban lévő cukrokat lebontják és savakká alakítják át. Innen ered a joghurtok jellegzetes savanykás íze” – magyarázta a szakember.
![A gyártás során hasznos mikrobák kerülnek bele](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4040/40402/404021/40402105_b6e42613baefb33ad8d679ce9c72c251_wm.jpg)
Hogyan készül?
A gyakorlatban a joghurt készítése az alapanyag átvételével és előkészítésével kezdődik. Traszkovics Zsolt szerint a nyers tej különféle romlást vagy betegségeket okozó mikroorganizmusokat tartalmazhat, ezért a biztonság kedvéért hőkezelni kell. A hasznos mikrobákat ezután a kihűlt alapanyaghoz keverik hozzá, majd olyan körülményeket teremtenek, hogy el tudjanak szaporodni.
Miután ezek a hasznos baktériumok „elkészítették” a joghurtot, a termék jellegétől függően két dolog történhet. A hagyományos joghurtokat ismét hőkezelik, melynek hatására a korábban hozzáadott hasznos mikroorganizmusok is elpusztulnak, viszont a termék így hosszabb ideig eltartható marad. Ezzel szemben az élőflórás joghurtok esetében az utólagos hőkezelés elmarad, így az elszaporított baktériumok élő, aktív formában maradnak jelen benne.
![Nem mindegy, hogy élőflórás vagy probiotikus, ezért a boltban érdemes megnézni a címkét](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4040/40402/404020/40402053_361cfad294f939934c82e734622f34f5_wm.jpg)
Mit jelent ez az egészségünkre nézve?
„Szervezetünkben és különösen a bélrendszerünkben nagy mennyiségben élnek számunkra hasznos mikroorganizmusok. Ezek fontos feladatokat látnak el: gátolják a káros baktériumok működését, védik a bélnyálkahártyát és segítik emésztésünket. Az élőflórás joghurtok ilyen hasznos baktériumokat tartalmaznak, de jelentős részük a gyomrunkon áthaladva a gyomorsavtól, az epétől és egyéb emésztőenzimektől elpusztul” – hívta fel a figyelmet az élelmiszermérnök.
A probiotikus joghurtok ellenben olyan tejsav-baktériumtörzseket is tartalmaznak, amelyek a megpróbáltatásokat túlélve eljuthatnak gyomrunk azon részébe, ahol kifejthetik áldásos hatásukat. Ha tehát egy termék címkéjén a probiotikus jelző szerepel, akkor az olyan baktériumtörzseket tartalmaz, amelyet bélflóránk képes hasznosítani.
„Minden probiotikus joghurt élőflórás, de az élőflórás joghurt nem feltétlenül probiotikus.”
![](https://kep.index.hu/1/0/5745/57454/574548/57454875_b252945c3edff78029d100d12850877a_wm.jpg)
Kutyabarátok készüljetek!
Jön a Dogz, az év legnagyobb kutyás fesztiválja! Falkasétákkal, állatorvosi tanácsadással, kutyás bemutatókkal, kutya&gazdi fotózással és sok más ingyenes programmal várunk szeptember 7-én a Városligeti Nagyréten.
Váltsatok jegyet a DOGZ fesztivál színpad izgalmas előadásaira is!
hirdetés