Epres ivójoghurtok tesztje: hol itt az eper!?

Megnézted már valaha is az epres ivójoghurtok összetevőit? Sajnos mi sem, ezért azt gondoltuk, hogy szinte kivétel nélkül finomak lesznek. Nem is tévedhettünk volna nagyobbat.

A hagyományos epres joghurtok után az iható változattal is tettünk egy próbát, ami keserű tanulságokkal járt – néhol szó szerint is. Az hagyján, hogy eper jellemzően csak mutatóba került beléjük, de az ízük is bőven hagyott kívánnivalót maga után. A tizenegy megkóstolt termék közül így csak kettő érte el a legalább közepes szintet.

Mi nevezhető joghurtnak?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, az ivójoghurtok alapja a joghurt, melynek paramétereit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. A hivatalos besorolás szerint a termék az ízesített, savanyított tej és tejkészítmények csoportjába tartozik. Ennél a fő követelmény, hogy a tejeredetű termékhányadnak minimum 70 százaléknak kell lennie.

Magáról a joghurtról azt érdemes tudni, hogy tejből, tejszínből vagy egyéb tejkészítményből, ízesítőanyagok, színezékek és más adalékanyagok hozzáadásával készülhet, de a tej helyettesítésére szolgáló anyagot nem tartalmazhat. A termék fontos összetevője a joghurtkultúra is, ami különböző mikroorganizmusokat takar. Ezek a jótékony hatású élő baktériumok alakítják át a tejet joghurttá, majd szervezetünkbe kerülve bélflóránk természetes részévé válnak, így segítve emésztésünket.

Összesen tizenegyféle epres ivójoghurtot próbáltunk ki
Összesen tizenegyféle epres ivójoghurtot próbáltunk kiRuzsovics Dorina

Miben más az ivójoghurt?

A joghurtital vagy ivójoghurt alapja maga a joghurt, de állaga ahhoz képest sokkal hígabb, önthető, ami a hígításnak köszönhető. Az élelmiszermérnök szerint szó sincs arról, hogy vízzel öntenék fel, ez valójában a receptúra szerinti sovány tejjel, tejsavóval, vagy más, a tej feldolgozása közben keletkező anyaggal történik. 

Az ízesítés miatt a gyártók valamilyen gyümölcsöt vagy inkább gyümölcskészítményt is adnak a termékhez, de gyakran az aromák és színezékek is megtalálhatók az összetevők között. Traszkovics Zsolt hozzátette: a vásárlásnál mindenképp érdemes ellenőrizni a cukortartalmat, ami igencsak magas lehet, mivel a hozzáadott cukor általában előkelő helyet foglal el az összetevők listáján. Az ivójoghurt kedvelt termék, praktikus a fogyasztása, de

ne úgy tekintsünk rá, mint a joghurt alternatívájára, hiszen annak gyakorlatilag egy felhígított, felcukrozott változatát képviseli.

Hogyan teszteltünk?

Kóstolónkhoz a nagy láncok aktuális kínálatát átböngészve válogattuk ki az epres ivójoghurtokat, melyekből vásárlásunk pillanatában összesen tizenegyfélét találtunk. Módszerünk ezúttal is a vakteszt volt, vagyis az esetleges részrehajlás elkerülése végett résztvevőink előtt gondosan titokban tartottuk, hogy mely termék milyen márkához tartozik.

Tesztelőink hősiesen tűrték az újabb megpróbáltatásokat
Tesztelőink hősiesen tűrték az újabb megpróbáltatásokatRuzsovics Dorina

Az értékelés szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők figyelembevételével, egy 1-től 5 pontig terjedő skálán történt. Az összesítést és átlagolást követően ebből született meg az alábbi végeredmény. Annak érdekében, hogy könnyebben össze tudd hasonlítani a termékeket, a gyümölcstartalmat mindegyiknél külön feltüntettük.

3. helyezett: Zott Jogobella epres ital joghurttal – 2,66 pont (139 forint/250 g)

IMG 0233
Ruzsovics Dorina

Összetevők: zsírszegény joghurt 1,4 m/m százalékos tejből, cukor, víz, eperpüré és eperlé (eperlésűrítményből), módosított keményítő, stabilizátor: pektinek, színezék: kármin, aroma. Gyümölcstartalom: 8  százalék .

A Jogobella jobban is szerepelhetett volna, ha nem kelti azt az érzetet, mintha beleömlött volna egy bödön cukor. Amellett, hogy borzasztóan édesnek érződött, tesztelőinknek még az tűnt fel, hogy állagra egész sűrű, az utóíze pedig mindenféle természetességet nélkülöz.

  • Ivójoghurtnak elmegy.
  • Egészen sűrű, de az utóíze rettenetesen mű.
  • Ez finom.
  • Cukros nagyon.
  • Borzasztóan édes, de amúgy nem lenne rossz. 
  • Édes.

2. helyezett: Real Nature Proxy eper ízesítésű zsírszegény joghurtital – 3,33 pont (239 forint/290 g)

IMG 0127
Ruzsovics Dorina

Összetevők: sovány tej (6,5 százalék), visszaállított tejsavó (21  százalék ), cukor, eper (2,4  százalék ), eperpüré (2,4  százalék ), tejszín, módosított kukoricakeményítő, aroma, sűrített sárgarépalé, sűrítő anyag: szentjánoskenyérliszt, savanyúságot szabályozó anyagok: nátrium-citrátok, citromsav, joghurtkultúra. Gyümölcstartalom: 4,8  százalék .

A Real Nature termék csak nyomokban mutatott bármiféle eperízt, de ettől, illetve a mezőnyben máshol is visszaköszönő műíztől eltekintve nem is volt olyan rossz. Volt, aki maximális pontszámot adott rá, és begyűjtött két négyest is.

  • Ez egész jó. 
  • Tejes, enyhén fanyar ízű. Egy meleg nyári napon jó uzsonna.
  • Műízű. 
  • Ennek mintha csak mellékíze lenne. 
  • Olyan mintha igazi eperdarabkák lennének benne, ez mondjuk az ízén nem érződik.
  • Kicsit savanykás, nem túl epres. 

1. helyezett: Tesco zsírszegény szamócás joghurtital – 3,58 pont (186 forint/350 g)

IMG 0119
Ruzsovics Dorina

Összetevők: sovány tej, visszaállított tejsavó, cukor, szamóca (2,4 százalék), szamócapüré-sűrítmény (2,4  százalék ), tejszín, módosított kukoricakeményítő, aroma, répakoncentrátum, sűrítő anyag (szentjánoskenyérliszt), savanyúságot szabályozó anyagok (nátrium-citrát, citromsav), joghurtkultúra, Gyümölcstartalom: 4,8  százalék .

A Tesco versenyzőjéről sem állíthatjuk, hogy belekortyolva az illatozó eperföldekre repített volna minket, így csak annyit merünk kijelenteni, hogy a kipróbált ivójoghurtok közül csapatunk ezt találta a legfinomabbnak. Túl élénk ízeket azért ne várj tőle, közülünk ketten is semlegesnek tartották, ami egyébként nem is csoda, hiszen csak 4,8 százalékos gyümölcstartalmat tud felmutatni.

  • Ez jó. 
  • Egész kellemes elsőre. Másodjára túl édes. 
  • Semmilyen.
  • Ez tök jó.
  • Ebben vannak darabok, tök jó.
  • Semleges.

Futottak még

4. helyezett: Lidl Milbona eperízű zsírszegén joghurtital – 2,5 pont (399 forint/750 g)
Gyümölcstartalom: 1 százalék eperlésűrítmény.

A Lidl termékének 1 százalékos gyümölcstartalma nem sok bizakodásra adott okot. Tesztelőink már a színével sem szimpatizáltak, és egyetlen kivételtől eltekintve az ízéért sem rajongtak, az ugyanis szerintük eléggé műanyagos jegyeket hordozott.

5. helyezett: Landliebe epres joghurtital – 2,41 pont (349 forint/350 g)
Gyümölcstartalom: 7 százalék eper (eperlé és epersűrítmény).

A Landliebe joghurtja most nem szerepelt olyan jól, mint korábbi tesztünkön. Kóstolóink ezért elsősorban sűrűbb állagát, illetve hol savanykásnak, hol kesernyésnek titulált ízvilágát tették felelőssé.

6. helyezett: ALDI New Lifestyle sovány joghurtital szamócával – 2,08 pont (239 forint/500 g)
Gyümölcstartalom: 8,6 százalék szamóca.

Az ALDI terméke még az előző szereplőnél is savanykásabbnak érződött, de legalább voltak benne gyümölcsdarabok. Ez persze önmagában kevés volt a sikerhez, nem is kapott hármasnál magasabb pontszámot.

7. helyezett: NÖM Fasten eper joghurtital – 1,91 pont (375 forint/500 g)
Gyümölcstartalom: 5 százalék eperlé.

„Nagyon-nagyon fura”, „borzalmas”, „kicsit savanyú” és „fűrészporos mellékíze van” – írták kóstolóink a NÖM joghurtitaláról, ami cukor helyett édesítőszerekkel készült, de senkinek nem ízlett igazán.

8. helyezett: Danone Actimel zsírszegény élőflórás eperízű joghurtital – 1,83 pont (385 forint/4×100 g)
Gyümölcstartalom: 2,1 százalék eperpüré (sűrítményből).

A Danone terméke szokatlan színével, híg állagával, illetve autóillatosítóhoz, rágóhoz fagyiporhoz és műanyag banánhoz hasonlított ízével írta le magát csapatunknál. Nem is kicsit, nagyon.

9. helyezett: Real Nature földieper zsírszegény joghurtital – 1,33 pont (385 forint/4×100 g)
Gyümölcstartalom: 4,7 százalék eperlé-koncentrátum.

A Real Nature második résztvevője kimerítette a borzalmas fogalmát. Legalábbis tesztelőink szerint, akik epres rágó ízűnek, műízűnek, padlásízűnek, túl édesnek, vagy szimplán csak nagyon rossznak nevezték.

10. helyezett: Parmalat epres joghurtital – 1,2 pont (399 forint/500 g)
Gyümölcstartalom: 7 százalék eperkészítmény.

A Parmalat terméke minden lehetséges értelemben furának hatott. „Olyan a színe és az állaga mint a gyümölcslé, de az íze sem túl bizalomgerjesztő” – jegyezte meg róla valaki. Mások ezen túl még rossz mellékízét emelték ki.

11. helyezett: Good Milk zsírszegény epres joghurtital – 1,16 pont (339 forint/500 g)
Gyümölcstartalom: 11,5 százalék eper.

Amikor azt hittük, ezt már nem lehet tovább fokozni, kiderült, hogy tévedtünk. A Good Milk joghurtital azt a benyomást keltette, mintha romlott lenne (pedig nem volt az). A pusztító savanyúságon kívül más ízt nem is lehetett kivenni benne, így annak ellenére, hogy minden más terméknél magasabb gyümölcstartalommal rendelkezik, az utolsó helyen végezte.

A hagyományos epres joghurtokat vizslató korábbi tesztünket az alábbi linkre kattintva olvashatod el: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek