Miért van egy lyuk a hűtő hátsó falán?

Akár a saját hűtődről, akár az albérletben vagy kollégiumban állomásozó eszközről van szó, a hűtőtér hátsó falán lévő kis lyuknak nagyon fontos szerepe van a megfelelő teljesítmény leadásában és ételeid frissességének megőrzésében.

Nézzük, mi ez a kis lyuk, és miért fontos rendszeresen gondoskodnod a tisztításáról is!

Minek oda lyuk?

Az olvadékvíz-kifolyó nyílásra (merthogy így hívják a no frost típusú hűtőkben található kis lyukat) azért van szükség, mert ez vezeti el a hűtőszekrényben lecsapódó felesleges vizet. Konstrukciótól is függ persze, de a folyamat a legtöbb esetben a következő: a hátsó falon lecsapódó pára összegyűlve lefelé folyik – a szekrény kialakítása miatt – ebbe a kis lyukba, majd a gyűjtőedény alsó nyílásán át a kompresszor tetején lévő csepptálcára jut, innen pedig egyszerűen elpárolog.

Miért fontos ez a nyílás?

Ilyen lyuk híján, vagy eltömődése esetén a pára bennreked a hűtődben, tócsa formájában összegyűlik a polcokon. Ebben a nedves környezetben csökken a hűtési teljesítmény, és az ételek sokkal könnyebben be is penészedhetnek. Ráadásul a víz, ha az elvezető csőben dugulás alakul ki, más utat is találhat magnak – ezt reggel nagy tócsa jelezheti a hűtőd előtt.

Az a nyílás ott nagyon is fontos!
Az a nyílás ott nagyon is fontos!Wavebreakmedia / Getty Images Hungary

Mitől tömődhet el?

Szinte bármilyen apró szennyeződéstől, ételmaradéktól, csomagolóanyag-darabtól, hiszen az elvezető cső átmérője körülbelül olyan, mint egy szívószálé, vagyis tényleg már egy egészen kis oda nem illő dolog is zavart okozhat. Az sem segít, ha nagyon sokat nyitogatod a hűtőt, mert így sok melegebb levegő áramlik be, ez pedig megint csak intenzívebb páralecsapódást okoz.

Ha megelőzni szeretnéd a dolgot, a legtöbb, amit tehetsz, hogy igyekszel tisztán, dobozokban tárolni a hűtőbe helyezett maradékokat, rendszeresen takarítod a szekrény, és ha dugulás jeleit tapasztalod, közbelépsz.

A hűtőszekrényhez új korában kellett, hogy legyen egy a kitisztításra szolgáló célszerszám. Ha megvan ez a bigyó, ezzel kicsit vájkálnod kell csak a lukban, máris kész a tisztítás. Ha nem lenne meg, valamilyen vékony eszközzel (szívószállal, pumpás adagolós kézmosó felszívószárával) próbálhatod elhárítani a dugulást. Szakemberek mutatják, hogyan.

 Az eredmény?

Jobban hűtő, kevésbé párás és hosszabb élettartamú hűtő.

Oszd meg másokkal is!
Mustra