5 különleges leves a karácsonyi asztalra

Karácsonyi vacsora sokféle lehet, de (nekem legalábbis) egyik sem igazi egy ízes és fűszeres leves nélkül. Akár kezdő, akár már profi vagy a konyhában, akár nagyvonalúan, akár csak óvatosan költhetsz a menüre, jó, ha valami különlegessel tudsz előrukkolni. Toplista!

Válogatásunkban időtakarékos és slow food, vega és húsos, olcsó és költségesebb alapanyagokból készülő levest is találsz, hogy jóllakasd és elkápráztasd vendégeid. Válassz időd, ízlésed és lehetőségeid szerint!

1. Illatos, krémes csoda mindössze 5 hozzávalóból: narancsos, csillagos tökleves

Csodás szín és illat, selymesen krémes állag, cuki csillagok. Az 5 hozzávaló bloggerétől minden fortélyt megtanulhatsz. 

Hozzávalók:

  • 1 közepes, 60 dkg hokkaido vagy sütőtök
  • 3 dl tejszín
  • 1 narancs
  • 2 evőkanál méz
  • leveles tészta

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 190 °C-ra. Mossuk meg a tököt, vágjuk ketté, és kanállal kaparjuk ki a magját. Majd vágjuk vékony, 4-5 cm-es szeletekre, tegyük egy jénai tálba, és 40 perc alatt süssük meg. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni.

Hámozzuk meg a sült tököt, és tegyük a lábasba. Adjuk hozzá a tejszínt, a mézet és 1-2 dl vizet (ki milyen sűrűn szereti), majd botmixerrel turmixoljuk össze. Fakanállal időnként megkeverve várjuk meg, míg felforr. Ekkor óvatosan, folyamatos keveréssel adjuk hozzá a narancs kifacsart levét, és főzzük ezzel is 2-3 percig.

leveles tésztából a csillag formával szaggassunk személyenként 3-4 csillagot, tegyük 200 °C-os sütőbe és 10 perc alatt süssük meg.

Melegen tálaljuk a levest, a tetejét díszítsük meg egy kis tejszínnel, majd tegyük rá a csillagokat.

Ezen a linken lépésről lépésre mutatjuk, hogyan készül ez az ínycsiklandó leves. 

 

2. Ha megadnád a módját és az idejét: lassú húsleves

Vannak ételek, amik megérdemlik, hogy időt szánjunk rájuk, a húsleves pont ilyen. Csak akkor lesz igazán finom, ha nem sajnálod az időt és az odafigyelést. Akkor viszont olyan ízélményt tud adni, amit nem felejtenek majd el, akik körbeülik a karácsonyi asztalt. A Fűszer és Lélek húslevesét este kell feltenni főni, hogy délelőttre készen legyen. 

Hozzávalók:

  • 1 kg jó kövér marhaszegy
  • 2 nagyobbacska velős csont (mindenkinek csak ajánlani tudom, hogyha a hentese árul marhatérdet, ami ugye valóban a marha térdkalácsa, akkor vegye meg levesnek, attól ízesebb, erősebb húslevest semmiből nem lehet főzni.)
  • 5-10 szál sárgarépa egészben
  • 5 szál fehérrépa
  • 1/2 karalábé
  • 1/4 kelkáposzta (a kedvencünk a levesben főtt kelkáposzta!)
  • 1/4 zeller
  • 1 fej nagy hagyma
  • 10 szem fekete bors
Lassú húsleves
Lassú húslevesFotó: Fűszeres/Dívány

Elkészítés:

Tízliteres fazekat használok, ebbe teszem a csontokat és a húst, felöntöm kétharmadig vízzel, majd nagy lángon felforralom. Leszedem a habját, a fazekat áttolom a legkisebb gázrózsára, ott is a legalacsonyabbra állítom a lángot. Beleteszem a zöldségeket. 

(Ha van itthon, akkor a fazékban végzi pár levél lestyán, és pár szem gomba is.)

Innentől kezdve az idő megteszi a magáét. A leves egyáltalán nem forr a pici lángon, de sajnos nincs hőmérőm, hogy megmérjem a hőmérsékletét, én olyan 85-90 fokosnak tippelem. Délelőtt 10 körül szoktam elzárni alatta a lángot, kiszedem belőle a zöldségeket, a húst és a csontot. Lefedem, így délben még tökéletesen meleg.

3. Ha szokatlan ízkombinációt keresel: körte-vöröslencse-répaleves

A hozzávalók külön-külön még az őszt idézik, de együtt és szokatlanul fűszerezve már karácsonyi kavalkáddá válnak Lila füge receptjében.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 póréhagyma fehér és halványzöld része
  • 1 nagy sárgarépa
  • 12 dkg vöröslencse
  • 1 nagy körte
  • 6 dl víz
  • 4 szem szegfűbors
  • 1 szem fekete kardamom
  • só frissen őrölt bors
  • 1 dl tej
  • 1 ek vaj
Körte-vöröslencse-répaleves
Körte-vöröslencse-répalevesFotó: Lila Füge/Dívány

Elkészítés:

Egy közepes lábosban melegítsd fel a vajat, fonnyaszd meg rajta a felkarikázott pórét. Dobd a lábosba a fűszereket, majd pirítsd egy percig. Add hozzá a feldarabolt sárgarépát, a felkockázott, kicsumázott körtét, és az átmosott vöröslencsét. Sózd, borsozd ízlés szerint. A fűszerekkel is bánj kreatívan, használj egy-két kevésbé megszokott fajtát is, csak az ízek egyensúlyára figyelj. Kellemes párosítás a krumpli-körte-zeller rozmaringgal és egy csipet fahéjjal, a bab-petrezselyemgyökér-körte babérlevéllel és egy kevés balzsamecettel, vagy az alábbi recept fekete kardamommal és szegfűborssal. Öntsd fel vízzel, majd fedő alatt addig főzd, amíg a répa megpuhul.

A kardamomot és a szegfűborsokat halászd ki, ezután botmixerrel pürésítsd a levest. Ha kell, adj hozzá egy kevés vizet, illetve állítsd be a fűszerezést. Tedd vissza a tűzre, öntsd fel tejjel, melegítsd fel és tálald.

4. Ha édes ízre vágysz: gyümölcskrémleves szilvával

A sok húsos, nehéz karácsonyi ételnek jó egy könnyedebb, édes, mégis télies ízvilágú levessel megalapozni, melyet melegen, langyosan vagy hűtve is fogyaszthatsz.

A leves különlegessége, hogy nem főzzük, hanem sütjük a gyümölcsöket: miközben a cukor karamellizálódik, a gyümölcsök levet eresztenek és puhára sülnek.

A leves krémességét tejszínnel adjuk meg, de ha könnyedebb levesre vágyunk, a tejszínt joghurtra is lecserélhetjük, ha csak felnőttek esznek belőle, egy deci vörös borral még pikánsabbá tehetjük.

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 400 g szilva (magozva mérve)
  • 250 g puha őszibarack (megtisztítva mérve)
  • 300 g puha körte (megtisztítva mérve)
  • 4-5 ek. nádcukor
  • fél citrom leve
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 2-3 cm gyömbér frissen lereszelve
  • 2 dl habtejszín/joghurt
  • opcionális: egy deci finom vörösbor
Sült gyümölcsös szilvaleves
Sült gyümölcsös szilvalevesFotó: Ötvös Zsuzsanna/Dívány

Elkészítés:

A barackokat és a körtéket meghámozzuk, a barackokat kimagozzuk, a körték magházát eltávolítjuk, majd kockákra vágjuk. A szilvát szintén kimagozzuk, majd negyedekbe vágjuk.

A gyümölcsöket egy lapos sütőtálba/tepsibe halmozzuk, ráreszeljük a gyömbért, rászórjuk a fahéjat és a cukrot, és ráöntjük a citrom levét. Alaposan összeforgatjuk a gyümölcsöket az ízesítőkkel.

160 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük a gyümölcsöket: ennyi idő alatt megpuhulnak és levet eresztenek.

A sült gyümölcsöket botmixerrel összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt (és a vörösbort). Langyosan vagy behűtve, mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

5. Ha lazán villantanál különlegeset: téli fehérzöldség-krémleves narancsos-diós vajjal

Piszke levesét nyugodtan elkészítheted korábban is, elég tálalás előtt átforrósítani.

Hozzávalók (4 adag)

  • 20 dkg zeller
  • 20 dkg petrezselyemgyökér
  • 15 dkg krumpli
  • 5 dkg hagyma (vörös, de ugye az valójában fehér)
  • 4 dkg vaj
  • kevés bors
  • 1 tk. só
  • 1,2 liter csirkehúsleves
  • 2 dl tejszín

a narancsos-diós vajhoz:

  • 3 ek. dió
  • fél narancs reszelt héja
  • 6 dkg vaj
  • 1 kk. cukor
  • nagy csipet só
  • frissen darált bors
Diós-narancsos vaj és fehérzöldség-leves
Diós-narancsos vaj és fehérzöldség-levesFotó: Piszke/dívány

A zöldségeket megtisztítottam és vékonyra szeleteltem. A felolvasztott vajon megdinszteltem a krumpli kivételével az összes hozzávalót. Hozzáadtam a krumplit, felöntöttem a húslevessel, sóztam, borsoztam és kb. 25 perc alatt puhára főztem.

Amíg főtt a leves, a diót teflonserpenyőben 1 tk cukorral, egy nagy csipet sóval és frissen őrölt borssal kevergetve megpirítottam. Hűlni hagytam, majd összedolgoztam a puha vajjal és fél narancs reszelt héjával.

Pár milliméter vastagon simára kentem a masszát egy tányéron, és betettem 10 percre a mélyhűtőbe, majd csillag alakú formával kiszúrtam. A megfőtt zöldségeket a levessel együtt simára turmixoltam, hozzáöntöttem 2 dl tejszínt, azzal újra majdnem forrásig melegítettem. A diós vajcsillagokkal tálaltam a forró levest.

Mustra