SZÜLŐSÉG

Biztasd önállóságra a gyereked!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. március 18., kedd 16:06

Kezdjük egy alapvetéssel: az, hogy a gyermek az életkorának megfelelő önállóságot megkapja, az nem elsősorban a szülőnek fontos. A gyerek motiváltságának, önbizalmának tesz jót.

Lackó nyolcéves volt, és éjjelente előfordult, hogy bepisilt. Anyukáját lelke mélyén bosszantotta a dolog és tehetetlennek érezte magát, de sok pszichológia könyvet olvasott, és tudta, nem szabad bűntudatot keltenie gyermekében, ezért palástolta negatív érzéseit, igyekezett kifejezni együttérzését azzal, hogy gondoskodóan tette rendbe a kisfiút, átöltöztette éjjel, áthúzta az ágyneműt, miközben a félálomban lévő gyermek passzívan várta, visszafekhessen az ágyba.

Lackó anyukája értette, miért kezdett ötévesen bepisilni az egyébként már szobatiszta gyermek: akkor született kishúga, akire kezdetben féltékeny volt. De mindenki úgy látta, hogy idővel megbarátkozott a helyzettel, jó testvérekké váltak, és ma már inkább örül neki. A várakozással szemben a bepisilés mégsem maradt el.

Így végül pszichológushoz fordult a család. Szeptikusan bár, de a tanácsra hallgatva elkezdtek egyre nagyobb felelősséget adni Lackó kezébe, elsősorban a bepisilés utáni teendőkkel kapcsolatban. Ez nem büntetés volt, ellenkezőleg: egyeztettek Lackóval, mi az, amit vállalni tud, sőt, még úgy is tűnt, kifejezetten büszke a kisfiú arra, hogy nagygyerekként kezelik a szülei.

shutterstock 30240628

Az anyuka szorongott, mert lelketlenségnek érezte, hogy éjjel szegény gyerek maga öltözködjön, sőt, húzza fel az előre kikészített lepedőt, de meglepetésére Lackó zokszó nélkül végrehajtotta a feladatot, és elmaradt a korábban jellemző nyomott hangulat a reggelinél, ami a bepisilős éjszakákat követte. Hamarosan látványosan ritkulni kezdtek, majd teljesen elmaradtak a bepisilések.

Távolról sincs vége, olvasson még »

James Bondokat képeznek a Benczúr utcában!

Koncz Andrea 2014. március 17., hétfő 14:31

Nemigen tudtam, mire számítsak amikor a Benczúr utcában az O.K. Központ felé ballagtam, de sok jó nem volt a várakozásaim között, ezt bevallom. Középiskolások, pénzügyi tudatosság, jövőtudatosság, tréningek - elég hervasztóan hangzik. Márpedig körülbelül ennyit tudtam az ügyről. Persze, tök jó célok, úristen, de kínos lesz. Őszintén, el tudják képzelni, milyen lehet a pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási témakörökhöz kapcsolódó tudásanyag átadása, a jövőtudatos fiatalok képzése? Én azt hittem, hogy el tudom, és emiatt eléggé nyomorultul éreztem magam.

Az O.K. Központ "aulája" viszont leginkább valamiféle középiskolásoknak megálmodott kávézóhoz hasonlít, gépek internettel, kinect-konzolok, zenetévé szól, színes falak, bútorok. Két lány éppen a kinecttel bowlingozik, egy srác a Facebook accountját csekkolja, ketten az aktuálisan látható zene videóját elemzik elmélyülten. Láthatólag nem feszengenek.

otp gyerekek155

Úgy is mondhatnánk, nem hagyták el a saját komfortzónájukat - és ezzel, mint később megtudtam, el is árultuk a hely egyik legfontosabb ars poeticáját. Úgy szeretnének információkat átadni, hogy az ne tanulásnak hasson, hanem játéknak. Ehhez pedig olyan környezetet teremtettek, ahol a gyerekek otthon vannak, és olyan tréning-metódust, ami gyökeresen eltér az iskolában megtapasztalt tanulástól. Digitális táblák, 3D projektorok és 3D szemüvegek, mozgó színes falak, detektívtükör. Az épület dizájnjára, bár színes és mutatós, láthatólag nem költöttek ész nélkül, a régi villaépületet szépen felújították, de ezt érzékelhetően a praktikum és a terhelhetőség szem előtt tartásával tették. A tréningekhez használt felszerelés viszont annál menőbb.

A Központ működéséről, céljairól Virágos Gáborral, az intézmény igazgatójával, és Gróf Henrik Balázs projektvezetővel beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így ne legyen büdös szájú kamaszgyereke

henna 2014. március 16., vasárnap 10:32

Nemcsak az óvodáskorú gyerekek vagy a kisiskolások, hanem a kiskamaszok esetében is meggyűlik egy szülő dolga, ha a helyes fogápolásról van szó. Bár gyerekeim életében igyekeztem a fogmosást minél korábban elkezdeni, hogy napi rutinná váljon, sajnos szeretik elsumákolni a dolgot, ami bizony az elmúlt időszakban több lyukas foggal is járt. 

Hogy a procedúra minél érdekesebb és kellemesebb legyen számukra, igyekeztem mindenféle praktikákat bevetni a siker érdekében: 

shutterstock 138075434
Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyermekházra gyűjtenek a Freskófaluban

Koncz Andrea 2014. március 16., vasárnap 09:31

Bódvalenkét a legtöbben - akik egyáltalán már hallottak róla - Freskófaluként ismerik. Ez az a pici, szegény település, amelyik úgy döntött, mindent meg fog tenni a saját felemelkedésért. Méghozzá úgy, hogy vállalja saját identitását.

Bár a település lakói mélyszegénységben élnek, a freskók elkészítésével a turizmus fellendítését célozták meg, valamint kiegészítették a programot olyan elemekkel, melyek a társadalmi felzárkóztatást segítik elő. A korábbi akcióknak köszönhetően a település lakóinak körülbelül fele már rendezett körülmények között él, bár a havi átlagjövedelem 2013 februárjában 8000 forint/fő volt. Ez azóta sem változott, de a házak és a körülmények rendezettebbek.

A kép forrása: http://www.bodvalenke.eu/freskok
A kép forrása: http://www.bodvalenke.eu/freskok

A település lakóinak több mint fele gyermek. Közülük 28 gyereknek az édesanyja nem idősebb 18 évesnél. Szociális körülményeik és alapvető higiéniás ismereteik is erősen korlátozottak. A Református Szeretetszolgálat idén elindítja Bódvalenkén a Biztos kezdet gyermekházat, ahol megtanítják az édesanyákat a csecsemők gondozására és ellátására, valamint itt lesz a település első mosógépe is, melyet ingyen használhatnak majd a családok. A program indításához támogatásokat gyűjt a Szeretetszolgálat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanítsa meg cumisüvegből enni a babát!

pp 2014. március 14., péntek 16:51

Az első gyerekem jelenleg tíz hónapos, és szupercuki. Bár kezdő anyaként rengeteg dologban bizonytalan vagyok, utólag visszagondolva az elmúlt hónapokra, szinte semmit sem csinálnék máshogy. Egyetlen dolgot kivéve: időben megtanítanám cumisüvegből enni.

A cumisüveg először a baba pár napos korában került elő, mivel kevés volt a tejem, és tápszerpótlásra szorult. Nem sokat kellett neki adni, csupán 20-30 ml-t esténként, azt viszont minden igyekezetünk ellenére képtelenek voltunk kiskanállal, kispohárral, fecskendővel vagy egyéb alternatív módon a babába juttatni, így maradt a jó öreg cumisüveg.

Ami nem csak az elhivatott szoptatási tanácsadónk, de még a konzervatív védőnő szerint is veszélyes, hiszen ebben az életkorban cumizavart okozhat. „Persze, ha majd nem akar szopni, tápszeren is fel lehet nőni” – mondta a védőnő, de a hangsúlyából azért kiderült, hogy mélységesen elítéli a szerencsétlenkedésünket. Végül sikerült megszabadulni a tápszertől és a cumisüvegtől is, a baba kéthetes korától kezdve kizárólag anyatejet evett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 dolog, amit nem tudsz a gyerek előtt

Dívány 2014. március 13., csütörtök 11:34

A ScaryMommy háromgyerekes szerzője Mackenzie arról értekezik, hogy mielőtt gyerekei lettek, végtelenül idegesítette a károgás, miszerint fogalmad sincs, mint jelent a gyerek, amíg nincs sajátod. "A gyerekek egyfelől nagyon cukik, másfelől nagyon fárasztóak, ezért kell előtte edzésnek egy kutya, slusszpassz "- gondolta.

Öt évvel és három gyerekkel később úgy véli, megszerezte a jogot arra, hogy részletesen elmesélje, hogy akinek nincs gyereke, annak fogalma sincs arról, milyen az. Tíz pontban foglalta össze a lényeget.

Nem mintha bárki kérdezte volna, de ha első gyereküket váró szülőknek kellene tanácsot adni - írja Mackenzie, ő nem a nyilvánvaló, örökre megváltozik az életetek szöveggel jönne. Ez nem segít. A gyerek sok meló, blabla blabla, blabla. Ehelyett leültetné őket egy kényelmes székbe, a kezükbe adna egy sört vagy pohár bort, és realisztikusan, részletekbe menően világosítaná fel őket. Így:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Futurisztikus kezelések meddőség ellen

pp 2014. március 12., szerda 10:06

A meddőség terápiája akkor vett hatalmas lendületet, amikor 1978-ban megszületett az első lombikbébi. Az utóbbi harminc évben az IVF (in vitro fertilizáció) orvosi szenzációból mindennapos gyakorlattá vált, babák ezrei születnek viágszerte mesterséges megtermékenyítéssel.

A tudomány fejlődése azonban itt nem állt meg, azóta is születnek új módszerek, technikák, amelyeknek egy részét már ma is használnak az orvosi gyakorlatban, más részük még kipróbálás, fejlesztés alatt áll. Melyek ezek?

shutterstock 110115233
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem minden családban könnyű felnőni

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. március 11., kedd 09:43

A gyermeknevelés valóban önzetlen dolog, mert akkor vagyunk sikeresek, ha végül otthagynak minket, ha nincs ránk szükség. Persze, az érem másik oldala, hogy addig sok örömben van részünk, és utána is, ha látjuk, hogy boldogul az immár felnőtt gyerek, és persze az is megnyugtató, ha megmarad a jó kapcsolat. Mégis igaz, hogy nem magunknak neveljük a gyermeket, hanem önmagának, leendő párjának. Ám vannak családok, akik nehezen vállalják ezt a veszteséget, és amíg csak lehet, gyermekszerepben tartják a fiatalt.

Ilyenek azok, amiket szoktunk összemosott családoknak is nevezni, arra utalva, hogy nem világosak az emberek és generációk közti határok. Összefolyik, ki mit érez, kinek mi a feladata, felelőssége. Ezekre a családokra jellemző, hogy túlzottan bevonódnak egymás életébe. A kamaszlányt hagyta ott a barátja, de az anyja sírja vörösre a szemét. Túlvédik a gyereket, ezzel sugallva: a világ veszélyes, csak családon belül vagy biztonságban. Ennek megfelelően a külvilággal való kapcsolata a szülőknek is gyenge, nem veszik szívesen, ha valaki belelát életükbe. Ezek jellemzően merev, rigid szabályok alapján működő családok: ha vasárnap ebédelnek együtt, akkor az kőbe van vésve, nem lehet áttenni szombatra, még ha valakinek épp az lenne jobb, akkor sem. A konfliktusmegoldásban nem jeleskednek, sőt, tagadják az egyet nem értést. Ők ugyanazt szeretik, ugyanazt érzik, ugyanolyan az értékrendjük, még ha nem, akkor is.

shutterstock 72450919
Távolról sincs vége, olvasson még »

Beszólt a tornatanár, három lány lett anorexiás

nsz 2014. március 10., hétfő 17:45

A klinikai értelemben vett evészavarok már egészen kisgyerekkortól előfordulnak, de egyre korábban megjelennek az olyan klasszikus étkezési zavarok is, mint az anorexia vagy a bulimia nervosa.

Dr. Gallai Mária, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztályának vezető főorvosa azt mondja, a legfiatalabb anorexia nervosás betegük 8 éves volt, a 11-12 éves korosztálynál pedig erősen terjednek az étkezési zavarok. De mi váltja ki a betegséget? Tényleg csak a média a hibás, esetleg a kortársak okolhatóak a terjedéséért? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így élnek majdnem hétköznapi életet a celebanyák

Koncz Andrea 2014. március 9., vasárnap 09:16

Twitter, Instagram, Tumblr, remek eszközök arra, hogy a világ leghíresebb/leghírhedtebb anyukái is bebizonyítsák a rajongóknak, ők is csak ugyanolyan hétköznapi anyukák, mint amilyenek mi vagyunk. Vagyis, hogy a közösségi médiamegjelenésért felelős asszisztensük bebizonyítsa ezt. Iskolába készülődnek, szoptatnak, vásárolnak, vakációzni mennek, ilyesmi. Aztán néha kicsit félremegy a sztori, és a képeken muszáj röhögni. Összeszedtünk hat fotót a hírességek által közzétettek közül, amik, hogy is mondjam csak, hát tényleg pont olyanok, mint ha mi lennénk rajtuk. Majdnem pont olyanok, na.

Ne értsék félre, nem utálkozni meg irigykedni hívjuk önöket, nem fájnak ezek a fotók senkinek, inkább mulatságosak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért sokkal jobbak az apáknak szóló könyvek???

pp 2014. március 8., szombat 10:09

Az a típus vagyok, aki mindennek utánaolvas, így aztán terhességem alatt is kimerítettem a vonatkozó szakirodalmat. Egy ponton a férjem megkérdezte tőlem, van-e olyan a könyveim között, amit ő is elolvashatna? Érdekelné, mégis, mire kell készülni. De ne legyen túl érzelgős, se földanyás, se túl lila, se túl vastag. Nem sok ilyen létezik, de azért néhányat összeszedtünk.

shutterstock 168534788
Fotó: Shutterstock

Érdekes módon az apáknak szóló könyvek általában viccesek és lényegretörőek, gyakorlatiasak és optimisták, többségükön anyaként is jól szórakoztam. Könyvek terhességről, szülésről, babákról és gyermeknevelésről - apáknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 tanács, amit fontoljon meg óvodaválasztásnál

Koncz Andrea 2014. március 7., péntek 10:35

A május eleji ovis beiratkozásokig szűk két hónap maradt. Amikor nekünk kellett választani, ilyenkorra már erősen nyomasztott a kérdés, melyiket is válasszuk. Lassan idén is indulnak a nyílt napok, és az intézményeket ellepik a szétstresszelt anyák, a lelkesebbje 40 kilométeres körzetben látogatja végig az összes intézményt.

shutterstock 20760400

De valójában hogyan is érdemes ovit választani? Arra gondoltunk, összeszedünk néhány ötletet, hátha hasznos lehet azoknak, akik még az út elején vannak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Keződik a versenyfutás a bölcsis helyekért

Rigoberta 2014. március 6., csütörtök 14:54

Sok bölcsődében kevesebb mint egy hónap múlva megkezdődik a beiratkozási időszak, nem árt résen lenni, mert van olyan önkormányzat, amely csak napokat ad a szülőnek a sokszor vaskos paksamétát kitevő papírok beszerzésére. Alább összeszedtük a valószínűleg szükséges papírok listáját, és a felvételnél előnyt jelentő feltételeket is.

shutterstock 178793624
Fotó: Shutterstock

Résen kell lennie annak a szülőnek, aki bölcsibe szeretné írtani a gyerekét. A jelentkezések beadása sok helyen – a korábbi, kora májusi időpontnál jóval előbb - április 1.-én megkezdődik, van, ahol csak két hetes az “ablak” (például Budapesten a XII. kerületben), de Zuglóban még ennél is szigorúbb a helyzet, itt például csak 4 napos, április 14. és 18. között, vagyis ennyi idő áll rendelkezésre a bölcsilátogatásra, döntésre, és a szükséges papírok beszerzésére-kitöltésére. A legtöbb bölcsőde önkormányzati fenntartású, így a kerület / település dönt a jelentlkezési határidőkről is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dolgok, amiket az örökbefogadott lányaimnak mondtak

Koncz Andrea 2014. március 5., szerda 10:44

Kim Kelley-Wagner a Time magazin egyik cikke mellett látott egy fotót hat gyerekről, egy kínai árvaház lakóiról, ez a kép új irányt adott a nő életének. Kelley-Wagner ugyan sosem ment férjhez, abban viszont egész életében biztos volt, hogy szeretne gyerekeket.

"A képen hat gyerek ült körben, az egyikük arckifejezése a lehető legkomolyabb volt. Ez a kép sokáig elkísért." Ebben az időben Kína egyike volt annak a kevés országnak, ahol egyedülálló szülő is fogadhatott örökbe. Így néhány évvel később, 2001-ben Kelley-Wagner adoptálta a tíz hónapos Liliana-t, 2008-ban pedig az akkor két éves Meikát, aki nyúlszájjal, farkastorokkal született. A két lány most 13 és hét éves, az örökbefogadás óta az anyjukkal, az Egyesült Államokban élnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Figyelem! Rovarirtó az almás-áfonyás bébiételben

Koncz Andrea 2014. március 4., kedd 18:32

Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) együttműködve laborvizsgálat keretében bébiételeket tesztelt. A 11 mintából mindössze egy, az Ovko almás-áfonyás bébiétel határértéken felül tartalmazott növényvédőszer-maradékot.

A szlovák Novofruct által gyártott Ovko almás-áfonyás, 5 hónapos kortól ajánlott bébidesszertben, amelyet az Import Trade Hungary Kft. forgalmaz, egy növényvédőszer hatóanyagot, az etofenproxot mutattak ki határérték felett. Emellett egy másik anyagot, 1,2,3,6-tetrahidroftálimidet mutattak ki közel a határértéken túl, ami hivatalosan még beleesik a mérési bizonytalansági tartományba.

Na, ezt ne adják a gyereknek!
Na, ezt ne adják a gyereknek!
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ahol gyerekek vannak, kiközösítés is lesz

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. március 4., kedd 09:52

A legtöbb gyerekközösségben megjelenik enyhébb vagy durvább formájában a kiközösítés. Már az ovisok is tudják, kit „nem szeretünk”, megjelenik a csúfolódás. Ez folytatódik iskolás korban is. A felnőtt léttel válik szalonképtelenné a nyílt kiközösítés, és bár a munkahelyeken is pontosan tudható, ki a legnépszerűtlenebb, már nem adjuk tovább látványosan a leprát, ha hozzánk ért az illető, és nem skandálunk neki a nevéből fabrikált gúnyolódó rigmusokat. Felnőtt korra az ember arra is rájön, hogy sokkal kellemesebb mondjuk a háta mögött, kávézás közben kibeszélni valakit, mint nyíltan konfrontálódni vele. Azt mondják, a gyerekek kegyetlenek. Fogalmazhatunk úgy is, őszintébbek: ők még félreérthetetlenül tudtára adják a másiknak, ha nem kedvelik.

De vajon miért van rá szükség, hogy mindenhol legyen olyan, akit kollektívan nem kedvelnek, és min múlik, hogy kire esik ez a szerep? Bármilyen taszítóan is hangzik, a kiközösítésnek van összekovácsoló, integráló szerepe. Nemcsak attól érezzük közel a másikat magunkhoz, hogy ugyanazokat a dolgokat szeretjük és hasonlóak az értékeink, hanem attól is, hogy ugyanaz az ellenségünk. Ezzel persze fel is értékeljük a „mi” csoportot: legyünk csak ketten vagy húszan, lényeg, hogy mi rendben vagyunk, vele (vagy velük) viszont baj van. Így növekszik az önértékelésünk, és megerősödik a biztonságot adó érzés, hogy összetartozunk.

shutterstock 151845968
Távolról sincs vége, olvasson még »

Attól, hogy apa veri anyut, még lehet jó apa?

pp 2014. március 3., hétfő 13:41

A családon belüli erőszak a különféle felmérések szerint a lakosság 10 százalékát, más adatok szerint minden negyedik-ötödik nőt érint. A bántalmazó tipikus esetben a nő férje, élettársa, volt férje, volt élettársa.

A „bántalmazás” fogalmának sokféle értelmezése van, általában a kényszerítő kontrollt és ezt nyomatékosító testi fenyítést, vagy testi erőszakkal történő, komoly és hihető fenyegetőzést értjük alatta. Bántalmazott feleségnek lenni nyilván nehéz és megterhelő, de vajon milyen érzés egy anyánkat bántalmazó apuka gyermekeként felnőni? Attól, hogy apa veri anyut, még lehet jó apa?

A szakértők szerint az erőszak akkor is káros a gyermekre nézve, ha őt nem érik az ütések: a bántalmazó apa számos olyan személyiségvonással és viselkedési stílussal rendelkezik, amely hátráltatja vagy torzítja a gyermek pszichés fejlődését.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hétvégi cukiság: a 3 év alattiak tízparancsolata

Dívány 2014. március 2., vasárnap 16:22

A Huffington Post összeállított egy listát, hogy nézne ki a tízparancsolat, ha azt 3 év alattiak írták volna. Némi módosítással közöljük a listát, ami kommentben bővíthető.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanár és az igazgató gyötörte a gyereket, le is videózták

Koncz Andrea 2014. március 1., szombat 10:29

Egy michigani tíz éves, Asperger-szindrómás fiú – ez az autizmus egyik enyhébb formája – a szünetben, játék közben beszorult a szék háttámlája és az ülőlap közé. Annak ellenére, hogy a beszámolók szerint 10-15 percet töltött így, a jelenlévő tanára, Nicole McVey, és az iskolaigazgató Michael Ellis nem segítettek neki, ehelyett levideózták az esetet. A videót aztán a tanár még egyszer levetítette az egész osztálynak, és körbeküldte jó néhány kollegájának is. Az egyik munkatársa továbbította aztán az esetet az iskolavezetéshez, így tört ki a botrány.

A videón hallatszik, amint a tanár először azt kérdezi a gyerektől, hogyan került ebbe a helyzetbe, aztán pedig azt, szeretné-e, hogy sokkolják*. Ezt követően a tanár közli, hogy a karbantartók úton vannak, hogy kiszedjék a gyereket, amire az iskola igazgatója azt mondja: ez az ő [a karbantartók] szabályzata szerint nem is igazi vészhelyzet.

*A tanár a "being tasered" kifejezést használta, ami szó szerint a rendőrségi sokkoló használatát jelenti, de egyes szülők szerint nem erre gondolt, hanem egy bennfentes, iskolai szlengre, erről később még szó lesz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeretne garantáltan kiborítani egy friss anyát? Segítünk

pp 2014. február 28., péntek 11:16

A szülés utáni első pár hét már önmagában kiborító tud lenni, különösen első gyerek esetén: mit hogyan kell csinálni és jól csináljuk-e, mindez kevés alvással és némi hormonális zűrzavarral együtt meglehetősen esendővé teszi az embert.

Szerencsére a körülöttünk élő emberek kedves kommentárjai sokat ronthatnak a helyzeten – engem legalábbis gyakran kihoztak a sodromból, mind a rokonok, mind a postán előttem álló néni. Összeszedtük, mi az, amit lehetőleg inkább ne mondjon nemrég szült ismerősének.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hat új, bébiagykárosító toxint azonosítottak

pp 2014. február 27., csütörtök 10:35

Az utóbbi évtizedekben egyre többet hallunk olyan, korábban kevésbé ismert gyermekkori fejlődési zavarokról, mint az autizmus, az ADHD (hiperaktív figyelemzavar), vagy a diszlexia. A kórképek gyakoribbá válásának sok oka lehet. 

Elképzelhető, hogy részben csak „papíron” nőttek a számok: néhány évtizteddel korábban még más diagnosztikai kritériumok alapján állapították meg az autizmust, és az új rendszerben olyan gyerekek is betegnek számítanak, akik a régi szerint még kívül estek a kategórián. Emellett természetesen az is felmerül, hogy egyes fejlődési zavarok valóban gyakoribbak lettek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beálltam az idióta anyák táborába

mikkamakka 2014. február 26., szerda 20:54

Még jó, hogy írásos bizonyítékom van arról, mekkora fennhangon állítottam, hogy én bizony nem csinálok hülyét sem magunkból, sem a gyerekünkből, máskülönben biztos vagyok abban, hogy szemrebbenés nélkül letagadnám, hogy történt ilyen.

Így, több mint egy évvel az elképzeléseim és fogadalmaim után végül rászántam magam, és összesítettem, mi mindent sikerült betartani. A végeredmény: igen, akárhogy is nézzük, én is beálltam az idióta anyák táborába. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Én szültem a legrondább gyereket a világon

olvir 2014. február 25., kedd 17:26

Sokáig én is meggyőződéssel vallottam a mondást, hogy minden szülő szépnek tartja a saját gyerekét, az enyém is volt a legszebb a világon. Aztán megszületett a második. Amikor a szülésznő a hasamra fektette és futólag szemügyre vehettem, komolyan reménykedtem abban, hogy itt csak valami tévedés történt, és a mellettem szülő asszony csecsemőjét adták oda: a baba nagy, kerek fejű, ragyás, elálló fülű volt, köze nem volt ahhoz a gyönyörűséghez, amit én a terhességem alatt elképzeltem. 

shutterstock 137150021
Fotó: Shutterstock

"Úristen, de csúnya" - bukott ki belőlem, és egyből meg is bántam az őszinte reakciómat, olyan leteremtést kaptam ugyanis a körülöttem sürgő-forgóktól, hogy abban semmi köszönet nem volt. Mindenesetre elküldtem gyorsan a gyereket fürdetésre, hátha utána szebb lesz. Nem lett az. Nem lett később sem, az első kiadós alvás, szép ruhába öltöztetés és a hazavitel után sem, ráadásul bárkivel megosztottam a gondolatomat, hogy aranyos ez a csepp, de hát nem egy szépség, csak a szemrehányó arckifejezéseket kaptam, hogy hogyan beszélhetek így a saját gyerekemről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ős- és nem ősanyák a pszichológus szemével

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. február 24., hétfő 12:25

Ágnes első gyermekes anyuka: szereti a családját, harmonikusan élnek együtt, és szereti a munkáját is. Olyan jellegű a foglalkozása, hogy napi egy-két órában is művelhető, így már a baba születése után néhány héttel elkezdett vele ismét foglalkozni. Emellett még sok egyéb érdekli, értelemszerűen minden, ami a gyerek születése előtt is.

Pontosabban ő úgy gondolta, ez értelemszerű, és barátságai is ugyanúgy fognak folytatódni, mint annak előtte. De azt vette észre, ha régi ismerőssel találkozik, az illető rendre a gyermekről kezd érdeklődni, ami önmagában természetes, de fél óra, egy óra elteltével sem sikerül másra terelni a szót.

shutterstock 84997246
Fotó: Shutterstock

Igyekezett szóba hozni egy könyvet, amit éppen olvas, aztán a másik munkája felől érdeklődött, de valahogy nem ment úgy a beszélgetés, mint korábban, nem sikerült olyan jól elmerülni semmiben, mindig visszakanyarodtak a gyerekhez. Mivel Ágnes barátai hasonló életkorúak, mint ő, sokan vele egy időben váltak anyává. Velük is azt vette észre, beszűkül a beszélgetés témája, egyik kisgyerekes történet követi a másikat, olyan sztorik, amik a szülők számára érdekesek, a kívülállónak viszont kevésbé. Ágnes elbizonytalanodott, most vele van baj: lelke mélyén ágáll az anyaság ellen, vagy miért zavarja őt ez ennyire?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megismeri, kik születtek az állatkertben? Kvíz

Dívány 2014. február 23., vasárnap 12:52

Egy évvel ezelőtt azon izgult a fél ország, vajon fog-e rendesen enni Asha, az elefántbébi. Aztán meg azon ámuldoztunk, milyen cukik az oroszlánkölykök. De az állatkertben azóta is folyamatos a baby boom. Az elmúlt bő fél év újszülötteiből állítottuk össze az alábbi kvízt, mert egy elefántot mindenki megismer, de vajon mi a helyzet a többiekkel? Megismeri, melyik állat kinek a kölyke?

Cukiságok az állatkertből
Cukiságok az állatkertből
Fotó: Bagosi Zoltan
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés