Kötelezővé lehet-e tenni a védőoltást a gyerekek számára?

Kötelezővé tennék a védőoltásokat az iskoláskort megelőzően az Egyesült Királyságban – derült ki a brit egészségügyi miniszter felszólalásából a Konzervatív Párt múlt vasárnapi közgyűlésén. A lépésre az oltásellenes mozgalom terjedése miatt szánná rá magát a kormányzó párt.

Az itthoni rendszerrel ellentétben Nagy-Britanniában egyáltalán nincsenek kötelező védőoltások, a szülők dönthetnek arról, beoltatják-e a gyereküket vagy sem. A laza szabályozást kihasználva egyre több félreinformált szülő utasítja el az oltásokat, minek következtében rég nem látott járványok, például a kanyaró ütötték fel újra a fejüket az országban. A szigorításnak azonban nem mindenki örül – számol be a New Scientist.

Gátat vetne a kormány az oltásellenességnek

A Matt Hancock egészségügyi miniszter által meglebegtetett ötlet előzménye az a néhány hete megjelent aggasztó statisztika, amely arról számolt be, hogy jelenleg az öt év alatti gyerekeknek csupán a 90 százaléka kapja meg az ebben az életkorban szükséges védőoltásokat, míg korábban sokáig 98 százalékos volt ez az arány. A WHO pedig megfosztotta az országot kanyarómentes státuszától, miután 2019 első negyedévében 231 kanyarós esetet jelentettek a brit hatóságok.

Kötelezővé tennék a védőoltásokat a britek
Kötelezővé tennék a védőoltásokat a britekImage Source / Getty Images Hungary

Mint Hancock fogalmazott párttársainak mondott beszédében, a jogokkal kötelességek is járnak – ha az emberek elvárják, hogy az állam ingyenes egészségügyi ellátást biztosítson számukra, cserébe nekik is vállalniuk kell bizonyos dolgokat. Egyelőre nem tudni, pontosan hogy nézne ki a kötelezővé tétel, erre világszerte többféle megoldás létezik: egyes országokban nem mehetnek iskolába azok a gyerekek, akik nem kapták meg a szükséges oltásokat, máshol – például Ausztráliában – az állam megvonja a szociális juttatásokat azoktól a szülőktől, akik nem oltatják be gyereküket.

Nem mindenki szerint jó ötlet

Sokan mégis szkeptikusan, sőt negatívan fogadják a hírt – szerintük ez az intézkedés visszavetné az országot a 19. századba, utoljára ugyanis ekkor írta elő a brit kormány minden polgár számára a kötelező beoltatást. Dr. David Elliman, a londoni Great Ormond Street Hospital gyermekgyógyásza úgy véli, elsietett és korai lenne egy efféle intézkedés. A szülőknek csupán elenyésző hányada oltásellenes, törvényi szigor helyett pedig a felvilágosítás lenne a megfelelő módszer. Dr. Helen Bedford, a University College of London nőgyógyász professzora úgy gondolja, az oltásellenes szülők a szigorítás ellenére sem változtatnának nézeteiken. Ha gyerekeik emiatt nem járhatnának iskolába, súlyosan elmaradnának az oktatásban.

A kételkedő hangoknak ellentmondanak azok a kutatások, amelyek úgy találták, hogy a védőoltások kötelezővé tétele mindenütt, ahol bevezették, pozitív változásokat hozott magával. Dr. Stefano Merler betegségkutató, a trentói székhelyű Bruno Kessler Alapítvány munkatársa úgy gondolja, szükséges lépés lenne az Egyesült Királyság számára a törvényi szigorítás, ha ugyanis a mostani állapotok maradnak, 2050-re a jelenlegi 3,7 százalékról 5,5 százalékra nő majd a kanyaró által veszélyeztetett lakosok aránya az országban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek