5 kihívás, amivel szembe kell nézned, ha kamasz gyereked van

Tinédzsert nevelni igazi kihívás, hiába rendelkezünk addigra több mint 10 év szülői tapasztalattal. És bár ez régebben sem volt másképp, manapság emellett jó pár kihívással kell szembenéznie az embernek, ha kamaszok a gyerekei.

Az elmúlt nagyjából két évtized alatt a digitalizáció és a technológia jóval nagyobb fejlődésen ment keresztül, mint korábban bármikor. Annak ellenére. hogy ezeknek az előrelépéseknek köszönhetően sok minden jóval kényelmesebbé és egyszerűbbé vált, mégis vannak dolgok, amik megnehezítik az életünket.

#1 Felsőoktatási tandíjak

Persze, a cél az, hogy a gyerek államilag támogatott helyre kerüljön az egyetemen, de erre sajnos egyre kevesebb az esély. Az önköltséges képzések ára ugyanis brutálisan megnőtt az utóbbi években. Vannak szakok, ahol 2013 és 2018 között 185 ezer forintért tanulhattak a hallgatók, idén azonban már 500 ezer forintba kerül egyetlen félév. Ez azt jelenti, hogy a teljes képzés elvégzéséhez közel háromszor annyi pénzre lesz szükségük a hallgatóknak, mint korábban, és a költségek továbbra is növekednek. Szülőként természetesen mindent megtennénk azért, hogy a gyerekünk ne a diákhitel visszafizetésével kezdje meg önálló, felnőtt életét, mégis egyre több esetben tűnik elkerülhetetlennek ez a lépés.

#2 Kéretlen tartalmak

Az internet sok hétköznapi helyzetben hatalmas segítség és csodálatos tudásforrás lehet, de ezzel együtt a világháló lehetővé teszi, hogy kontrollálhatatlan mennyiségű erőszakos és pornográf anyag zúduljon a fiatalok nyakába. Szülőként ezt nem tudjuk folyamatosan ellenőrizni, de szerencsére már vannak olyan szűrőprogramok, amelyek segítségével csökkenthetjük a kéretlen tartalmak megjelenésének valószínűségét. Emellett segítség lehet az is, ha megbeszéljük a gyerekekkel, hogy a kütyüzésre szánt időt lehetőleg a közös helyiségekben töltsék el. A probléma megelőzéséhez szintén elengedhetetlen a nyitott, őszinte kommunikáció, így a gyerekek tudják, hogy ha zavaró anyaggal találkoznak a neten, bátran fordulhatnak hozzánk. Érdemes minél előbb beszélgetni arról is, hogy melyik korosztálynak milyen tartalmak felelnek meg, és milyen következményei lehetnek annak, ha túl korán találkozik a gyerek olyasvalamivel, ami még nem lenne neki való.

Ahelyett, hogy nekifeszülsz, próbáld megérteni, hogy neki mi a problémája
Ahelyett, hogy nekifeszülsz, próbáld megérteni, hogy neki mi a problémájapidjoe / Getty Images Hungary

#3 Álhírek

Az okostelefonok és a közösségi média töretlen népszerűségének hála egy pillanat alatt képesek vagyunk megosztani másokkal mindent – még a hamis információkat is. Ebben az esetben is elengedhetetlen az őszinte kommunikáció: szülőként fel kell hívnunk a gyerekek figyelmét a megbízható és a megbízhatatlan forrásokra. A tizenévesek túlnyomó többsége a közösségi médián keresztül tájékozódik a világ történéseiről, ezért kiemelten fontos, hogy tisztában legyenek a megbízható hírek forrásaival. Ha pedig olyasmivel találkoznak a neten, ami foglalkoztatja őket, szánjuk rá az időt, beszélgessünk róla.

#4 Közösségimédia-függőség

Igen, a közösségi média mindenhol jelen van, és valóban függőséget okoz. Éppen amiatt, hogy az okostelefonoknak köszönhetően a legtöbb közösségi oldal bárhol, bármikor elérhető, az évek alatt életünk szerves részévé váltak a posztolgatások és lájkolások. Vitathatatlan, hogy vannak előnyei az online kapcsolattartásnak, azonban ha egy tizenéves átlagosan napi 150 alkalommal csekkolja a telefonján az értesítéseket, akkor emellett rendkívül nehéz bármire is koncentrálni, ami a való életben történik. Szülőként kötelességünk jó példát mutatni, és bár ezen a téren közel sem olyan könnyű, törekedjünk arra, hogy korlátozzuk a kütyüzéseink idejét. Próbáljuk meg először csak a közös étkezések, majd a közösen töltött programok idejére száműzni a közösségi médiát az életünkből. Az is nagy segítség lehet, ha megbeszéljük, hogy mikor mennyi időt szánunk arra, hogy a neten lógjunk, az idő leteltével pedig visszatérünk a valódi életünkbe.

#5 Nyomás és kiégés

A felsőoktatási költségek gyors növekedésével szemben a diplomával rendelkező fiatalok száma egyre csökken. A ponthatárok és a tandíj növelésével az egyes szakokra egyre kevesebben jutnak be, ez pedig akkora nyomást helyez a fiatalokra, hogy sokszor már azelőtt jelentkeznek a kiégés tünetei, hogy bekerültek volna az egyetemre. Ahelyett, hogy elvárjuk a gyerekeinktől, hogy folyamatosan a maximumon pörögjenek és tökéletesen teljesítsenek, próbáljunk meg együtt kidolgozni olyan lehetőségeket, amelyek megakadályozzák, hogy már tizenévesen túl legyenek terhelve a gyerekeink. Tanítsuk meg nekik, hogy a mindennapi feladatok elvégzése mellett épp annyira fontos az is, hogy minőségi időt szánjunk magunkra, pihenjünk, találjunk olyan elfoglaltságokat, amelyek valóban feltöltenek. És biztosítsuk őket arról, hogy nem dől össze a világ, ha valami nem úgy sikerül, ahogy eltervezték. Így sokkal könnyebb lesz megugrani a mindennapos kihívásokat is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek