Nem csak a saját gyerekedet veszélyezteted, ha nem kapja meg a HPV-elleni oltást

A humán papillomavírus (HPV) a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés. Számos egészségügyi problémáért felelős, a különböző szemölcsökön kívül több típusú rák is kialakulhat a vírustól. A megelőző oltás már létezik, sokan mégsem adatják be.

A HPV elleni védőoltás akkor a leghatékonyabb, ha az előtt adatjuk be, hogy a gyerek szexuálisan aktívvá válna. És bár egyre több szülő dönt úgy, hogy beoltatja a lányát, még mindig rengetegen vannak, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel. Ők nemcsak a saját gyereküket, de annak későbbi szexuális partnereit is veszélyeztetik. Mit tehetünk azért, hogy megállítsuk a vírus terjedését?

Nincs mitől tartani

Az első és talán legfontosabb lépés, hogy ledöntsük a védőoltást övező mítoszokat, például azt, hogy a vakcina súlyos egészségügyi kockázatot jelent. Az igazság az, hogy az oltás biztonságos és hatékony védelmet nyújt a betegség ellen. Szintén gyakori tévhit, hogy a védőoltás növeli a felelőtlen szexuális viselkedés mértékét, valójában azonban semmilyen összefüggés nincs a fiatalok szexuális döntései és a védőoltás között. És bár sokan gondolják, a vakcina nem okoz sem méhnyakrákot, sem pedig halált. Viszont az oltás nem helyettesíti a rendszeres rákszűrést, ami azért fontos, hogy időben fel tudjuk ismerni, ha egy fertőzés következtében kóros folyamat indult el a méhnyak területén. A kezelés időben történő megkezdése nagymértékben garantálja annak sikerét.

Nagyon fontos lenne, hogy mindenki megkapja az oltást
Nagyon fontos lenne, hogy mindenki megkapja az oltástManit Chaidee / Getty Images Hungary

Magyarországon a 7. osztályos lányok számára évek óta ingyenesen igényelhető az oltás. Annak ellenére, hogy itthon a méhnyakrák vezető haláloknak számít, a 2017–18-as tanévben nagyjából 10 ezer lány szülője nyilatkozott úgy, hogy nem kéri a HPV-elleni védőoltást. Az ingyenes oltás lehetősége szuper dolog, a statisztikák szerint mégis érdemes lenne további törekvéseket tenni annak érdekében, hogy minél többen döntsenek a vakcina beadatása mellett, ugyanis

minél kevesebben kapják meg a védőoltást, annál többen halnak meg méhnyakrákban.

Szerencsére ennek fontosságát a döntéshozók is észrevették, ugyanis jövő ősztől akár már a fiúk számára is elérhető lehet az ingyenes, HPV elleni oltás. Ehhez persze szükség van a szülők megfelelő tájékoztatására, hiszen sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy a vírus épp olyan veszélyes lehet a fiúkra is, mint a lányokra.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a védőoltásnak vírushordozás esetén vagy későbbi életkorban is van értelme. Nemzetközi tanulmányok eredményei alapján az oltás hatékonysága a 25-45 év közötti életkorban beadva alacsonyabb, de messze nem értelmetlen, ugyanis az onkogén (a rák képződését elősegítő) HPV-fertőzés veszélyének a nők minden életkorban ki lehetnek téve. A lényeg viszont továbbra is az lenne, hogy ne csak a szülőkben, de mindenkiben tudatosítsuk az oltás fontosságát, hiszen a méhnyakrák megállításának kulcsa itt van a kezünkben, csak okosan kell tudnunk használni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra