SZÜLŐSÉG

Apró ajándékötletek óvónéninek, dadusnak, tanárnak

Schütz Gabriella 2016. december 17., szombat 15:31

Minden év vége felé gondolkodom, hogy minek örülnének az oviban dolgozó óvónők, és a dadus. Igen, én adok nekik egy jelképes ajándékot, mert a mi ovink nagyon klassz, pedig nem is magánovi. Szóval számomra nem kérdés az ajándékozás, nem azért mert elvárják, hanem azért, mert én szeretnék örömet okozni nekik. Az viszont, hogy értelmes, és hasznos ajándékot adjak, az mindig egy kis fejtörést okoz.

Két eset van: vagy összefog a csoport/osztály, és közös az ajándék, vagy egyedül kell megoldani. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, és mindkettőre adunk tippeket.

Ebben a cikkben lássuk az egyedi ajándékra a tippeket, maximum ezer forint értékben a tanítónénik, óvónők és a dadusok számára, a közös ajándékozáshoz pedig itt találja az ötleteket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Két szuper társasjáték házilag

Puskás Pálma 2016. december 17., szombat 08:18

Szeret társasjátékozni a gyerekekkel, de nincs kedve egy vagyont fizetni az újabb és újabb játékokért? Semmi gond, társasjátékokat házilag is könnyedén készíthet! És ennek nem kell feltétlenül abban kimerülnie, hogy rajzolunk egy malomtáblát vagy ásványvizes palackkal és teniszlabdával bowlingozunk (bár az is jó mulatság).

A házi készítésű társasjátékok ráadásul nem csak olcsóbbak, de egyediek és személyesek is lehetnek – akár ajándékba is készíthetjük őket. Mutatjuk a két kedvencünket!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mitől lesz boldog a tini karácsonya?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. december 16., péntek 14:27

Amikor felnő az ember, tapasztalja, hogyha nem vigyáz, könnyen átalakul a karácsony: már nem annyira a misztériumról szól, mint a főzésről, bevásárlásról, feladatok megoldásáról. Persze, lehet ez ellen tenni, és az is egyfajta kárpótlás, amikor a szülő a gyerekei szemében láthatja ugyanazt az áhítatot, amit annak idején ő is átélt.

Csakhogy a gyerek is cseperedik, és óhatatlan, hogy tizenéves korában nála is beköszönt valamiféle változás. Ez a folyamat természetes: a kamasz már belát a színfalak mögé, már nem tölti el ugyanazzal az izgalommal, hogy megszólal a csengő, és ott áll a feldíszített fa. Már konkrét elvárásai vannak az ajándékkal kapcsolatban, és csalódást okoz neki, ha mást kap, mint amire vágyott, jobban mondva: amit megrendelt a szüleitől. És ahogy egyre erőteljesebben kamaszodik, egy csomó ambivalens érzés támad benne a családjával, így az ünneppel kapcsolatban is.

shutterstock 533937472
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekért a játékokért sírnak idén a gyerekek

Primilla 2016. december 16., péntek 11:37

Amikor megkaptam a feladatot, hogy írjak egy cikket azokról a játékokról, amikért az idei karácsonyi szezonban sírni fognak a gyerekek, azt gondoltam, hogy ez egy jutalom. Kezemben egy bögre forró teával letáborozok a kanapén, és egész nap, munkavégzés címszóval tévét nézek, hogy mélyebben megismerjem a kínálatot. Egyben azokat a termékeket, amikért természetesen az én gyerekeim is sírnak, viszont már meg sem hallom, mert soha, semmilyen körülmények között nem kapják meg, mivel egyrészt rutinosak vagyunk, másrészt jobban ismerjük őket, mint ők magukat.

Nagy segítségemre volt a tájékozódásban a Minimax, ami egy olyan csatorna, amin a reklámokat csak elvétve szakítja meg mese, vagyis a gyerekek szuperül kikupálódnak az aktuális játéktrendekből, nekem pedig viszonylag egyenletes eloszlásban érkezett az információ (reklám), és a cikkírásra szánható idő (mese). Igaz, a harmadik ilyen ciklus után már könyörögtem, hogy valaki szánjon meg, és üssön agyon egy szívlapáttal, mégis hősiesen folytattam a tévénézést, hogy önöknek már ne kelljen.

A következő kategóriákat sikerült megkülönböztetnem:

Interaktív játékok, mint például Ralfi, a sétáló bobtail kutya, vagy Blublu, a hatalmas plüss delfinbébi, ami hülye hangokat ad ki, és pislog, és más hasonló állatok. Ralfi jelenleg akciósan 13 ezer körül már megkapható, Blubluért (szintén akciósan) már csak 15 ezret kérnek 20 helyett, megfontolandó.

BluBlu-interaktic-delfin-bebi-pluss

Az elv az, hogy a játékállat puha, és hasonlít az igazihoz, ami miatt viszonylag könnyen elcsábulnak azok a szülők, akik nem hajlandók élőállatot beengedni az otthonukba. Akinek ugyanis van rendes kutyája, soha nem vesz, illetve gyerekként nem kér kamut, mert minek. A játék viszont nem hullajtja a szőrét, nem kell reggel kivinni pisilni, és nem nyal bele a vasárnapi pörköltbe. Igaz, a gyerek sem játszik vele egy hétnél tovább. Valamit valamiért.

Interaktív babák: Esznek, pisilnek, sírnak, másznak, alszanak, mint egy rendes gyerek. Ezek a tulajdonságaik tapasztalataink szerint elsősorban az értékesítést segítik, a játék során gyakorlatilag pár nap után irrelevánsak.

Az általunk vásárolt kakiló babának szerencsére hamar elfogyott a tápláléka, onnantól kezdve sima, ringatható játékbabaként funkcionált, ami azért volt nagyon dicséretes, mert innentől kezdve hagyhattuk a gyereket elmélyülten játszani, és nem kellett állandóan résen lenni és megzavarni őt, hogy szoptatáshoz mindenképpen tartsa a babát a bili fölé, különben vizes lesz a szőnyeg, agyrém. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyenek "ezek a mai gyerekek" az óvónők szerint

(bj) 2016. december 15., csütörtök 16:00

Rohan a világ. Meg benne az emberek. És vajon mi van a gyerekekkel? Egy átlagos szülő átlagos óvodáskorú gyermekét nagyjából fél 8-8-kor belöki az csoportszoba ajtaján, majd nagyjából fél öt fele kiveszi onnan. A kettő között eltelt időben történtekről  pedig vajmi keveset tudunk.

És ezen az sem segít, hogy reggel is, délután is mindenki rohan, az óvónők azt sem tudják, hol áll a fejük, nem nagyon van idejük arra, hogy minden egyes szülővel megvitassák az aktuális gyerek érzelmi-értelmi-fizikai-egészségi állapotát. Csak a legszükségesebbek hangzanak el, folyt az orra, nem pisilt be, szépen evett, aludt/nem aludt délután.

Persze lehet kérni fogadóórát, amikor az óvónő csak és kizárólag velünk foglalkozik, és azalatt az egy-félóra alatt ki lehet kérdezni a gyerekről. A fogadóórák azonban – legalábbis mifelénk – munkaidőben, a gyerekek alvásidejében van, úgyhogy szabadság kivétele nélkül elég nehezen lehet megoldani.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anya, mondd meg az igazat: te veszed az ajándékot???

Primilla 2016. december 14., szerda 10:40

Tavaly történt, ugyanígy, az ünnepek tájékán. Néz rám nagy, kerek szemekkel a majdnem kilenc éves lányom, nagy levegőt vesz, majd belekezd: - Anya, mondd meg nekem az igazat, nem leszek szomorú, ígérem, de tudnom kell. Ugye te veszed a karácsonyi ajándékot?

Nyeltem egy nagyot, erre a kérdésre valahogy elfelejtettem felkészülni. Kissé pánikba estem, a gondolatok csak úgy cikáztak az agyamban, de hát itt most nincs idő latolgatni meg fontolgatni a helyzetet, mondani kell valamit.

Lassan, bizonytalanul bólintottam: - Hát, ha úgy vesszük, végül is… hát igen.

Oké, hazugságban eleve elég béna vagyok, ha meg kerek perec rákérdeznek valamire, akkor pláne nem tudok kamuzni. De abban a pillanatban úgy éreztem, hogy kivételesen mégiscsak kellett volna.

shutterstock 534651379

A gyerek hirtelen elkámpicsorodott, olyan csalódott és elkeseredett képet vágott, mint akiben egy világ omlott össze, még a könnyei is potyogni kezdtek. Nem ezt a választ várta, nem akarta ő még tudni az igazat.

Igaz, az osztálytársai, főleg, akiknek mindentudó, akár két-három évvel is idősebb testvérük van, már rebesgették, sőt, volt, aki határozottan ki is jelentette, hogy náluk a szülők veszik az ajándékot, szó sincs semmiféle Jézuskáról. De hát ez a gyerek teljességgel szavahihetetlen, mondott ő már mindenfélét. Szóval kellett a lányomnak bizonyosság. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fertőző agyhártyagyulladás, amitől tényleg jobb félni

Szvetlana 2016. december 14., szerda 08:36

Szinte minden évben hírt kell adnunk fertőző agyhártyagyulladásban elhunyt gyerekekről, tinikről, akik a megfelelő védőoltás, és a korai diagnózis hiányában belehalnak a betegségbe. A felismerés pedig életet menthet, de ehhez a szülőknek is ismerni kell a tüneteket, amik ráadásul összekeverhetők az influenzáéval, ehhez viszont tudni kell azt is, hogy az agyhártyagyulladásnak különböző fajtáit különböztetjük meg, amelyek eltérő megelőzést és kezelést igényelnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egészségesnek hitt dolgok, amik nem is azok

Puskás Pálma 2016. december 13., kedd 15:29

Mindannyian szeretnénk a gyerekeinket egészségesen nevelni, azonban az egészségesnek hitt szokások között van néhány olyan is, ami valójában nem is az. Az Iflscience.com nyomán olyan tévhiteket és szokásokat gyűjtöttünk össze, amelyeket talán nem is szoktunk megkérdőjelezni, annyira beépültek már az egészséges életmódról kialakult képünkbe.

Pedig valójában teljesen közömbösek, vagy akár hátrányosak is lehetnek. Szóval, ha eddig gyümölcslével itatta a gyereket és kézfertőtlenítővel törölte a kezét, akkor jól figyeljen!

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 DIY ajándék kétbalkezes szülőknek

Divany.hu 2016. december 13., kedd 15:29

Rettenetesen nagyra tartom és távolról irigylem azokat a tökéletesnek tűnő apákat és anyákat, akik barkácsolnak, fúrnak-faragnak, kötnek, hímeznek festenek, ragasztanak a gyerekeikkel. Én is szoktam próbálgatni, sokszor katasztrófa a vége, még többször harsány nevetés.

Az évek keserű tapasztalata alatt rájöttem, hogy nem véletlenül kaptam mindig kegyelemötöst technikaórán, hogy ne rontsa el a tökéletes bizonyítványomat: szegény tanítónő már nézni sem bírta a formátlan görccsé nyomorgatott „sál”, vagy a „hímzett zsebkendő” látványát, amit inkább a görcsös akarat tartott egybe, mint az én kézügyességem.

Azóta megtanultam olyan csináld magad technikákat és ajándékokat keresni, amik könnyen és egyszerűen elkészíthetőek, nem kell hozzájuk túl nagy technikai felkészültség, és nem kell túl sok mindent megvenni, könnyen elkezdhető, folytatható és abbahagyható, a végeredmény pedig olyasvalami, ami azért örömet csal a megajándékozott arcára. Összegyűjtöttem pár, általunk már sikeresen alkalmazott ötletet, hátha másnak is segítséget nyújt

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így neveljen környezettudatos gyereket!

Puskás Pálma 2016. december 11., vasárnap 16:47

Az utóbbi években egyre fontosabb és megkerülhetetlenebb téma a klímaváltozás, és ezzel együtt a környezettudatos életmód. Ha gyerekünk van, akkor valószínűleg még érzékenyebbek vagyunk a témára, hiszen innentől nem csak egy absztrakt, de legalábbis másokat érintő problémáról van szó, hanem szeretett porontyaink jövőjéről.

Amellett, hogy mi magunk igyekszünk környezettudatosan élni, érdemes a gyerekeknek is időben megtanítani, mit is jelent mindez. Hiszen sokkal könnyebb továbbvinni egy, a gyermekkorban kialakult jó gyakorlatot, mint berögződött szokásokat felnőttként megváltoztatni.

shutterstock 408645814
Fotó: Shutterstock

Magyarul, akit egész gyerekkorában autóval vittek mindenhova, egy kukába dobta az összes szemetet, és epret evett februárban, annak felnőttként sokkal nehezebb átszoknia a biciklire, a szelektív gyűjtésre, és a szezonális gyümölcsökre. De hogyan neveljünk környezettudatos gyerekeket? Adunk néhány tippet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg csodálatos, hogy 9x1=7?

nemoszi 2016. december 10., szombat 14:19

Vírusként terjed Facebookon egy videó, ami állítólag csodálatos és megható: az alákevert zenéből legalábbis arra következtettünk, meg kéne hatódni rajta. Dióhéjban a sztori, hogy egy tanárnő felírja a táblára a kilences szorzótáblát, de az első sort elrontja és a gyerekek kinevetik. Erre a tanárnő azt mondja: "Az első összeget direkt hibásan írtam fel, mert valami fontosat akartam nektek megtanítani. Azért tettem, hogy megértsétek, hogyan fognak majd veletek bánni az emberek ebben a világban. Amint látjátok, 9 alkalommal helyes összeget írtam be, de közületek senki sem dicsért meg. Ehelyett mindegyikőtök kritizált a hiba miatt. Szeretném, ha megtanulnátok, hogy ebben a világban nem fogják értékelni, amit jól teszel ezerszer, de kritizálnak majd azért, amit egyszer elrontasz."

Tényleg ennyire sötét hely lenne a világ? Természetesen nem! "De ne csüggedjetek. Emelkedjetek a kritika fölé és azok fölé, akik kinevetnek. Legyetek erősek!"

Mit szól?

 • 374
  Ez tényleg nagyon szép üzenet!
 • 685
  Hülyeség az egész.
 • 37
  Nem tudom, meghatódtam tőle.
 • 239
  A szerző inkább nézzen mélyen magába!!!

Hát ez tényleg csodálatos. Nyilván tök jól esik egy ilyen üzenet mindenkinek, aki megosztotta, mert (főleg Magyarországon) valóban a kritka az első és kevés a dicséret. Tényleg jobban esne, ha kedvesebbek lennének az emberek, többet mosolyognának és segítenék egymást gáncsoskodás helyett. De abban mi a tanulság, hogy ha valaki már első lépésként elront egy alapvető dolgot, akkor mégis meg kell dicsérni azért, mert nem rontott el még több dolgot? 

Átlátszó, hatásvadász és bosszantóan ostba lett a végeredmény, ami így szerintünk már pont nem üzen semmit. És felmerül persze az is, hogy egy ilyen üzenet nem nevel-e a  legolcsóbb kifogáskeresésre, hogy jaj biztos úr, hát csak most az egyszer vezettem jogosítvány nélkül? Az az alap hogy az ember nem vezet jogosítvány nélkül: miért kene értékelni, hogy valaki csak egyszer csinál ilyet? De biztos megint mi vagyunk túl szőrösszívűek, úgyhogy betettünk egy szavazódobozt is a cikkbe, hogy kifejezhesse, ön mit érez!

UPDATE: Önnek se tűnt fel, hogy a tanárnő vétett még egy nagy hibát a címben jelzetten kívül? És arról aztán ráadásul mélyen hallgatott? Mondhatni, sunyin? Olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, ami egyébként tök nyilvánvaló, miszerint 9x5 nem 35, ahogy 9x1 sem 7. Most vagy a videó készítői ennyire bénák vagy olyan rejtett mélységek vannak ebben a kisfilmben, amit akkor sem fogunk megérteni, ha nagyon mélyen magunkba nézünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Melyik vitamin mire jó a terhesség során?

ST 2016. december 10., szombat 13:37

A babavárás, illetve a babatervezés sok kérdést vet fel, amire azonban sokszor csak nagyon lagymatag, vagy semmilyen választ kapunk. Egyike ezeknek a kérdőjeleknek az, hogy akkor most kell-e terhesvitamint szedni, és ha igen, akkor mire figyeljünk?

Miért kell a folsav, és mit csinál a testünkben a kalcium? Tényleg kell D-vitamin? Utánanéztünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem kell mindent megoldani, hogy boldog legyen a kamasz!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. december 10., szombat 09:37

Egy pszichológus kolléga szavai frappánsan foglalják össze a gyermekneveléssel kapcsolatos lényegi tudnivalót: „A gyerek olyan probléma, amit nem lehet megoldani.” Ez így elsőre borúlátónak tűnik, de legalább annyira felszabadító. Lehet együtt élni vele, kaphatunk egymástól kölcsönösen sokat, örülhetünk egymásnak, szerethetjük egymást, és tagadhatatlan: a gyereknevelés (tizenéves korban talán még erőteljesebben) számos problémát is felvet. Ezeket elviselhetjük, és a tőlünk telhetőt megtehetjük, de olyan értelemben, ahogy egy másodfokú egyenletet megoldunk, és dolga végezetten hátradőlünk, úgy nem oldhatjuk meg.

shutterstock 128632589
Fotó: Shutterstock

Gondoljunk bele, milyen problémák merülnek fel egy tinivel kapcsolatban. Ezerféle, de nézzünk néhányat! Nem jó az önbecsülése, rondának, butának találja magát. Nekünk, mint szülőknek valamiféle elfogadást kellene nyújtani, és önbizalmat belé plántálni lenne dolgunk. Na de nyilván nem sikerülhet ez úgy, hogy a kamasz-kételyek szele se suhintsa meg a gyereket.

A másik gyakran felmerülő feladat: hogyan viselkedik velünk és másokkal a tini. Szemtelen, tiszteletlen, néha már ellenséges. Ügyeskedhetünk, hogy tompítsuk ezeket a hullámokat, hogy ráérezzünk, mikor kell békén hagyni, mikor van szükség szigorra, humorra, kedvességre, de ha a fejünk tetejére is állunk, akkor sem lesz otthon mindig derűs és barátságos a légkör.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így maradjon nyugodt anyaként: könyvajánló

Puskás Pálma 2016. december 9., péntek 15:09

Kisgyerekes anyukaként számtalan gyermeknevelésről szóló könyvet elolvastam már, így biztonsággal állíthatom, hogy a szakemberek szerint kivétel nélkül minden gyermekkel kapcsolatos probléma megoldásának első lépése az, hogy „maradjunk nyugodtak”.

Mármint, hogy ha ordít a hasfájós csecsemő, ha földhöz veri magát a dackorszakos óvodás, és ha ránk csapdossa az ajtót a kamasz. Valamint kruppos roham, játszótéri baleset, ágy alatti szörny és szobatisztasággal kapcsolatos problémák során is. Meg minden egyéb elképzelhető esetben.

Néha sikerül is nyugodtnak maradni, amikor üvölt a kendőben rám kötözött csecsemő, miközben a hároméves ordít, amiért szerinte rossz sorrendben kapcsoltam be a cipőjén a tépőzárakat. De nem mindig. Előfordul olyan is, hogy nem vagyok nyugodt. Nagy ritkán. Mondjuk, rosszabb napokon többször is. Így aztán elolvastam két könyvet, ami arról szól, hogy HOGYAN maradjunk nyugodtak – akadt bennük néhány igazán hasznos tipp is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Berg Juditot megbüntették, könyvet küldött

nemoszi 2016. december 8., csütörtök 17:44

Berg Judit írónőt megbüntették a XI. kerületben, mert rossz körzetben indította el parkolását – mindennapos eset. Ezek után az írónő próbálkozott mindenféle méltányossági ügyintézésekkel, lepattintották – ez is mindenkivel megesik. 

Viszont ő ezek után nem anyázva kezdte verni a klaviatúrát, hogy szűkebb/tágabb baráti körével megossza a Facebookon, mennyire gyökér ez az egész rendszer, hanem igazán okosan, elegánsan és kedvesen intézte a dolgot. Befizette a büntetést és küldött pár általa írt mesekönyvet a Parkolási Osztály dolgozóinak. Mi most csak nyílt levele végét idézzük, de elolvashatja az egészet Facebookon!

"Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a megértés, jóindulat és odafigyelés sokkal élhetőbbé, lakhatóbbá teszi a világot – nem csupán kerületi szinten, és ennek megvalósítása mindannyiunk érdeke! Levelem kísérőjeként küldök néhány általam írt mesekönyvet a Parkolási Osztály dolgozóinak, azt remélve, hogy karácsonykor sikerül vele a gyerekeiknek örömet szerezniük. Remélem, ez a kis ajándék is hozzájárul ahhoz, hogy mindannyian úgy érezzük: sokkal jobb érzés egy emberséges világban élni. Kellemes karácsonyi ünnepeket, és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok!"

Távolról sincs vége, olvasson még »

A hülye p.csát németül is tudni kell a gyereknek?

Primilla 2016. december 8., csütörtök 08:10

Az ön gyereke használja például azt a kifejezést, hogy „Bicskával eszi a fagyit, akkora paraszt”, vagy „Hogy a rendőr/Doszpot rajzoljon körbe!”, vagy „hülye picsa”? Nos, ha igen, akkor önnek szerencséje, van, mert ugyanezeket már németül és angolul is megtanulhatja a gyereke, ami, lássuk be, menő, európai kölyköknek elengedhetetlen ismeret. Vagy lehet, hogy nem, minden esetre a PONS Európai Diákszótárban ezek a kifejezések frankóra ott vannak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már csak a Jégvarázs-nyaktiló hiányzik

(bj) 2016. december 7., szerda 10:07

Biztosan sok családban már lecsengőben van a Jégvarázs-varázs, de nálunk most kezd a csúcsra érni. Négy és féléves kislányom képes (lenne) napjában akár többször is végignézni az ominózus filmet dvd-n, és ha éppen nem azt nézi, akkor szerepjátékot játszik, amiben ő Elzát vagy Annát személyesíti meg, anya vagy apa pedig vetésforgóban hol Sven, a rénszarvas, hol Kristoff, a sármos fiatalember bőrébe bújik.

06
Fotó: outnow.ch

Megpróbáltam elképzelni egy tökéletes Jégvarázs-napot, és ehhez a neten kerestem hozzávalókat. Az egyik legnagyobb netes játékáruházban például 95 darab Jégvarázs-játék közül választhatunk, úgyhogy minden adott egy jégvarázsos naphoz.

De nem kell itt leragadni, a merchanidizing ipar dübörög, Csillagok háborúja, Verdák, Harry Potter, Aranyhaj, csak választani kell, és jó alaposan kinyitni a pénztárcát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyelvvizsga kell majd a felvételihez, katasztrófa lesz belőle

Primilla 2016. december 6., kedd 16:25

Azok a diákok, akik a jövő év szeptemberében kezdik el a középiskolát, már kizárólag középfokú nyelvvizsgával léphetnek be a felsőoktatásba. A helyzet állítólag nem drámai, hiszen előttük áll négy év, hogy elsajátítsanak ezen a szinten egy nyelvet, amit egyébként már így is valószínűleg legalább öt éve tanulnak. Vagyis ez elméletben nem állhat a továbbtanulásuk útjában.

Ha így nézzük, tényleg nincs itt semmi baj. Ha viszont elfordítjuk egy kissé a fejünket, azt látjuk, hogy jelenleg nemhogy a középiskolákból kikerülőknek nem sikerült középfokú szintre felfejleszteni a nyelvtudásukat, de a diplomáját is több tízezer diáknak pendliztetik, egyszerűen azért, mert még a főiskola/egyetem végére sem jött össze a nyelvvizsga.

Egyszóval messze földön híres a magyar arról, hogy nem beszél nyelveket. A magyaroknak csak negyven százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet, az uniós átlag ezzel szemben úgy néz ki, hogy a lakosság kétharmada „tud külföldiül”, és nagyjából minden országban jobban állnak, mint mi.

shutterstock 341832011

Persze vannak magyarázatok (nettó tiszteletből nem akarjuk a szerecsenmosdatás kifejezést használni), hogy miért állunk ilyen rosszul a nyelvtudással. Fel szokták hozni a homogén nyelvű országot, meg a finnugor átkot, habár a finnek 75, az észtek 87 százaléka beszél idegen nyelven.

A valóságban azonban a szakemberek is értetlenül állnak a dolog előtt. Az Új Pedagógiai Szemle című szaklapba Kákonyi Lucia írt cikket a Nyelvtudásért Egyesület tényfeltáró konferenciájáról, ahol a válaszokat keresték. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hihetetlen, de sikerült: újabb mélyponton a magyar oktatás

Dívány 2016. december 6., kedd 13:44

A legutolsó, 2012-ben készült felméréshez képest hatalmasat zuhantak a magyar tanulók eredményei, pedig az akkori értékek sem voltak épp rózsásak. Természetudományos és szövegértési kompetenciából sosem látott, drasztikus mértékű mélyrepülésben vannak a gyerekek, akik egyébként az OECD-átlag alatt vannak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Letagadja az állam saját hibás tankönyveit

ermiz 2016. december 4., vasárnap 12:11

Nem egyszerű dolog a tankönyvírás, és az sem biztos, hogy annak, aki jól tanítja a matematikát, fejlett az íráskészsége. Nincs is ezzel semmi baj, sőt, a lektor és a szerkesztő sem lehet mindig a topon, amikor átnézi azt a rengeteg tankönyvet.

Múlt héten írtunk egy matek tankönyvnek vagy munkafüzetnek látszó tárgyról, amiben a kilencet sikerült konzekvensek killencnek (és killencvennek, sőt killencszáznak) írni. Persze egy matekkönyv az matekkönyv, nem nyelvtan, de mégis ciki, ha ez így átcsúszik a lektorokon.

Az OFI nem ismerte el sajátjaként. Csakhogy.
Az OFI nem ismerte el sajátjaként. Csakhogy.

Mivel annyira vicces volt a hiba, felmerült bennünk, hogy valaki csak trollkodik egy összerakott képpel, hogy aztán bezsebelje a megosztásokat. Ezért aztán megkérdeztük az oktatásért is felelős EMMI-t (Emberi Erőforrások Minisztériuma), akik az OFI-hoz (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet) továbbították a megkeresést.

Ők azt a választ adták, hogy nem az általuk fejlesztett tankönyvek egyikéből származik a mellékelt kép. Csakhogy megkértük önöket is, hogy ha rémlik ilyesmi, küldjék el nekünk, miben van a killenc, a killencven és a killencszáz. És olvasónktól ezt a képet kaptuk:

Nem csak ezt egyébként, hanem egy másikat is, amiből az is kiderült, hogy pontosan a 45. oldalon van az interneten keringő részlet, erről is küldött nekünk képet segítőkész olvasónk.

Ehhez képest múlt héten az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet még azt írta: a kérdéses könyv nem hozzájuk tartozik, "amennyiben valódi a fotó, valószínűbb, hogy egy nem állami kiadó fejlesztő, gyakorló füzetéből való." Ehhez képest kaptunk a fenti fotót a könyv borítójáról is, amiből egyértelműen kiderül, hogy az OFI adta ki.

Honlapjukon az is megtalálható, hogy a "tankönyvcsalád arra szeretné rávezetni a, hogy gondolkodva, a tantárgy szépségeit felfedezve jussanak el a szükséges matematikai ismeretekhez. A játékos felfedeztetés nagy öröm a gyerekek számára, ez a leghatékonyabb módszer az eredményes ismeretelsajátításhoz. A sokféle tevékenységből származó tapasztalat összegyűjtése vezet el a következtetések levonásáig. A matematikai problémák megoldását a feladatok apró lépésekre bontásával, az elemi algoritmusok alkalmazásával segítjük." 

Az ügy tisztázása érdekében ismét kerestük az OFI-t, akik leírták, hogy az említett kiadvány az Apáczai Kiadó tevékenységének átvétele során került az OFI-hoz a Kormány rendeletének megfelelően.  

Mint fogalmaztak, "az OFI célja, hogy a pedagógusok a legjobb minőségű tankönyvekhez és tanítási segédanyagokhoz juthassanak hozzá, ennek érdekében az átvett kiadványokat szükség esetén alapos és szakszerű átdolgozási eljárásnak vetjük alá." - írták válaszukban, és megjegyezték, hogy várják a javaslatot illetve észrevételt a tankönyvekkel kapcsolatban. Mint írták, a jövő tanévben már sajtóhibák nélkül fog megjelenni a kérdéses tankönyv.

Arra sajnos nem kaptunk választ, miért írták korábbi levelükben, hogy nincs közük a tankönyhöz. 

Heti cuki: így látja a világot egy másfél éves

Primilla 2016. december 4., vasárnap 10:06

Kivételesen most nem aranyos kisgyerekeket mutogatunk a heti cukiban, hanem azt mutatjuk meg, hogy milyen a világ egy másfél éves kisgyerek szemével. Nem lőjük le a poént, ha előre bocsátjuk: nagyon más, mint egy felnőttével.  

A 19 hónapos Stanley apukája a brit hadsereg fotósa, aki egy szép nyári napon a kisfia kezébe adta a régi fényképezőgépét. Tartott neki egy rövid eligazítást: hol kell belenézni (a gyerek nem az LCD kijelzőt választotta, inkább átkukucskált, mint a profik), megtanította a nagyon fontos „mondjátok, csííííz” felkiáltásra, valamint, hogy mit kell megnyomni, és kezdődhetett a móka – adta hírül a My Modern Met.

My dad @jonesmrjones

A photo posted by Stanley Robert Jones (@stanleyrjones) on

Na de mi ebben az érdekes? Biztosan mindenkinek a telefonját/fényképezőgépét megkaparintotta már a gyerek, és amíg a szülő vissza nem szerezte, kattintgatott vele egy sort, amit utána nem győzünk kitörölni. Nincs itt semmi látnivaló. Pedig dehogyis nincs! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért van az, hogy mindig apa a szupersztár

Primilla 2016. december 3., szombat 17:50

Érezték már anyaként valaha, hogy a világ igazságtalan? Nem? Na, őszintén! Mondjuk, amikor a gyerekek üdvrivalgásban törnek ki, ha apa este belép az ajtón, holott ön egész nap a lelkét kitette, hogy szórakoztassa őket, és az élete minden percében gondoskodik a jólétükről, amiért legfeljebb egy puszi jár? Na ugye!?

shutterstock 326848943

Számos, ehhez hasonló példát sorol fel a Dad&Daughters nevű Facebook oldal egyik táblázata, amelyre a minap bukkantunk. Jó, megértjük, anya tényleg kicsit unalmas az állandó jelenlétével és az örökös aggodalmaskodásával, bezzeg, ha hazaér apa, rögtön a legjobb buli kerekedik!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vaiana: a Disney hercegnő, akit átkereszteltek egy pornósztár miatt

Miklya Anna 2016. december 3., szombat 13:36

A világ lett píszíbb, vagy a művészek, vagy csak ez jövedelmez mostanában? Akárhogy is, a Disney az utóbbi években kifejezetten arra törekszik, hogy olyan történeteket vigyen vászonra, amik világnézetükben minél kiegyensúlyozottabbak.

A legújabb hercegnő, Vaiana annyira megfelel a korszellemnek, hogy eredetileg Moanának hívják, csak egyes európai országokban átnevezték, nehogy valaki összekeverje az azonos nevű, fiatalon elhunyt olasz pornósztárral. 

Nem véletlenül küzd persze a Disney. Nézzük csak meg például a Csipkerózsikát, vagy a Hófehérkét: hát egyik sem egy mai nőszerep.. Az idők azonban változtak, és bizony a Disney-hercegnőknek is színesebbeknek, aktívabbaknak, öntudatosabbaknak kell lenniük, hogy olyasfajta példát mutassanak, amikkel a most legifjabb generáció azonosulni tud.

001
Fotó: outnow.ch
Távolról sincs vége, olvasson még »

Utcát seperni éhbérért, Borsodban ez a karrier várt

Mártonffy Zsuzsa 2016. december 3., szombat 08:05

Egy borsodi faluban élő tizenhat éves cigány lány szerelmes lesz, kislánya születik, abbahagyja az iskolát, lesz egy fia is, majd szakít a párjával, és egyedül neveli tovább a gyerekeket. Ez volt az indulás.

Ma Melindának (29) érettségije van, a fővárosba költözött, a Magyar Telekom ügyfélszolgálatán dolgozik, eltartja egyedül a két gyerekét, fellép amatőr színészként, kilencéves Félix fia pedig a Prezi iskolájába jár, és készített egy videóklipet a költözésről, amelyet már nyolcezren láttak.

Mesés történet szorgalomról, akaraterőről és szerencséről. Melindával és Félixszel beszélgettem. Az SOS Gyermekfalvak Gyereksorsok blogjának riportja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elvitték a gyerekeket a kukások

Dívány 2016. december 2., péntek 12:28

A gyerekek rajongásának megmagyarázhatatlan tárgyai közé tartoznak a kukásautók. A legtöbben csak távolról csodálhatják a narancssárga behemótokat, azonban egy budapesti kisfiút szülinapján igazán meglepett a kukásautós csapat.

A Fővárosi Közterület Felügyelet Facebook-oldalán jelent meg egy hír arról, hogy az egyik autó kivételesen nem a szemetesek tartalmát gyűjtötte be, hanem egy személyes kívánságot teljesített.

"Egy anyuka keresett meg bennünket, hogy kisfia, aki nagy kukásautó-rajongó, a születésnapját ünnepli és a legnagyobb ajándék az lenne neki, ha nem csak a negyedik emeleti ablakból, hanem közelről is megnézhetne egy gyűjtőjárművet, sőt utazhatna is vele. Az FKF csapata a meglepetés mellé állt, megszerveztük a várva várt rendkívüli születésnapot a kisfiúnak."

A kukásautó és csapata természetesen tortát is hozott az ünnepeltnek, aki ki is próbálhatta, milyen érzés a járműben utazni.

"Peti nem akart hinni a szemének, amikor a házuk előtt az imádott autó mellett narancssárga ruhába öltözött emberek várták, tortával és ajándékokkal a kezükben. Örömében önfeledten ugrált és tapsolt" - számolt be az FKF a meglepetés hatásáról.

"Végül az a vágya is teljesült, hogy beülhetett anyukájával a kukásautóba és utazhatott vele."

A kommentelők imádták a Közterület Felügyelet gesztusát: 

"Köszönöm, hogy vannak még ilyen jóérzésű emberek!!!!!!!!!! - írja egyikük. 

"Ezt a nagyvonalúságot és önzetlenséget lehet másolni!!!! Nagyon rendesek vagytok fiúk, és a cég egyaránt!!!!! Példamutató és rendkívüli!!!!! - sorjáznak a meghatott hozzászólások. Sőt, olyan is akad, aki látta a meglepetést: "Akkor mindent ertek  pont sikerult Oket latnom  ezuton is ismeretlenul boldog szulinapot a kisfiunak  kedves volt Toletek "

Többen pedig arról számoltak be, hogy a kukások velük is nagyon barátságosak voltak és tudják, milyen nagy kedvencek a kicsik körében.

"Jaj, amúgy nagyon helyesek a kukások, az én lányomnak is mindig lelkesen integetnek, a kukásautó önmagában kész gyerekszórakoztató intézmény, én csak a női kukásokat hiányolom egy kicsit!" - írja egy anyuka.

Egy másik arról számolt be, hogy segítettek neki: "Mi is nagyon szeretjük őket! Bár, mi Dunakeszin lakunk. Egy pár hónapja kitaláltam, hogy az imádott kukásautóba fogjuk kidobni a cumikat cserébe kérhet vmit a kukásbácsiktól, mondjuk pár új sínt a fa vonataihoz... (A hátam mögött a kezükbe nyomtam). Rögtön vették a lapot, tök felcsillant a szemük. Nagyon jó fejek voltak! Azóta ők a legnagyobb királyok nálunk!"

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés