A nagy multitasking-hazugság: ilyen valójában az online jelenlét

multitaskingbenn

Megosztjuk a figyelmet, mert így egyszerre több dolgot is elintézhetünk. Munka közben a közösségi médiát görgetjük, elintézünk néhány telefont, közben válaszolunk a főnök leveleire, és 0–24-ben jelen vagyunk online. Pedig nem létezik multitasking, és azt is eláruljuk, miért.

Bár az online jelenlét és a figyelem megosztása szinte követelménnyé vált a munka világában és a privát életben is, a multitasking egyrészt lehetetlen elvárás, másrészt rendkívül fárasztó. Mára bebizonyították, hogy nem vagyunk képesek egy időben egynél több feladatra koncentrálni. Kizárólag az lehetséges, hogy ide-oda ugrál a figyelmünk, és gyorsan váltjuk a fókuszt. Így viszont rengeteget lehet hibázni, és az összes energiánkat leszívja.

Elaprózott figyelem

Itt az ideje, hogy összedőljön a nagy multitasking-hazugság. Hiába van az a fejünkben a mai napig, hogy a nők képesek egyszerre millió dolgot csinálni, mindez nem más, mint a figyelem ide-oda rángatása. Próbáljunk meg egyszerre két beszélgetésre vagy zenére figyelni: nem fog sikerülni.

A multitasking rendkívül kimerítő, de nem túl hatékony
A multitasking rendkívül kimerítő, de nem túl hatékonyHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Bezavar a telefon

Egy bensőséges beszélgetésbe vagy az egymásra figyelésbe már az is belezavar, ha kinn van egy okostelefon az asztalon, hiszen figyelmünk oda-oda rebben, ha pedig zizeg, villog, megcsörren, szinte automatikusan nyúlunk érte. Ezzel pedig a beszélgetőtársunknak olyan érzése lesz, mintha a figyelemért versenyezni kellene, vagy hogy azt egy tárgy bármikor elveheti. Hasonló példa, amikor a munkahelyünkön e-mailt kapunk, de még nem nézzük meg azonnal a tartalmát. „A mi lehet benne, fontos-e érzés akár 15 százalékot is elvehet a figyelmünkből a kutatások szerint, ugyanis agyunk egy része azzal kezd foglalkozni, hogy vajon miről maradunk le, mi az, amit nem láttunk?” – mondja Villányi Gergő, a digitális pszichológia szakértője. Megfigyelték a kisgyerekeknél, hogy ha az édesanya gyakran használ okostelefont, miközben velük foglalkozik, akkor versengeni kezdenek a figyelemért, például sírni, hangoskodni kezdenek. 

Felesleges Facebook-görgetés

Azt senki sem vitatja, hogy sok előnye van az online létnek, hiszen gyerekjáték lett a kapcsolattartás, ráadásul az internet és a közösségi felületek használata az idősebb generáció számára segítséget jelenthet az elmagányosodás ellen. Azonban az, hogy céltalanul görgetjük a Facebookot/Instát, közben a háttérben szó a zene a YouTube-ról, és még beszélgetünk is, semmit sem tesz hozzá a napunkhoz. Köztudott, hogy a folyamatos közösségimédia-böngészés aláaknázza az önbizalmat, tudat alatt úgy érezhetjük, mindenkinek szebb, jobb és színesebb az élete, mint a miénk.

A multitasking káros hatással van a figyelemre munkavégzés közben
A multitasking káros hatással van a figyelemre munkavégzés közbenJ_art / Getty Images Hungary

Multitasking, a munkahelyi mumus

Rengeteg munkahelyen megtiltják a közösségi oldalak böngészését, mert hátráltatja a feladatok elvégzését, és az idegeket se kíméli. Kutatások szerint a munka közbeni közösségimédia-használattól kifárad az akaraterő és a kitartás. Korábban azt hittük, az osztott figyelem megtöbbszörözheti az elvégzett feladatok mennyiségét, viszont mára megdőlt a multitasking, a halmozott és egyidejű cselekvés jól hangzó elmélete. 

Rontja a teljesítményt

Villányi Gergő online pszichológus szerint mindez nem más, mint nettó teljesítményromlás.

„Logikus, hogy károsítja a teljesítményt például a kialvatlanság, vagy ha egyszerre több dologra figyelünk. Sőt már önmagában az is befolyásolja a munkát, ha egyszerre több ablak van megnyitva a böngészőben”

– mondja a szakértő. A home office térnyerésével tovább hatványozódó multitasking nem feltétlenül jár konkrét időveszteséggel, a probléma ott kezdődik, hogy nagyon kimeríti az agyat. Ráadásul, ha egyszerre négy feladatban multitaskingolunk, akkor nem kizárt, hogy mindegyiknek csak a negyedével végzünk. Ha viszont csakis egyetlen feladatra koncentráltunk volna, azt egészen biztosan be tudtuk volna fejezni. Ezek persze viszonyítások, de jól megmutatják, hogyan tudjuk elaprózni magunkat.

Készenlét 0–24-ben

A munka világában további súlyos kérdéseket vet fel az állandó online elérhetőség. Nem éppen nekünk, munkavállalóknak kedvez az, hogy éjjel-nappal elérhetők vagyunk. Elmosódott a határ a munkaidő és a magánélet között, akár éjjel is érkeznek „halaszthatatlan” munkaüzenetek. Ugyanez elmondható a közösségi oldalakról, ahol azonnali választ várnak tőlünk az üzenetet küldők, 5 perc után pedig már érkeznek a kérdőjelek a megválaszolatlan Messenger-üzeneteinkre. Ki képes így teljesen kikapcsolódni és pihenni?

Előnyös is lehet?

Nagy ritkán azonban segíthet, ha megosztjuk a figyelmünket, mert valóban előfordulhat olyan helyzet, hogy több felé kell figyelni egyszerre. Akár a főzésnél is lehet ilyen, de ha kisgyerekünk van, akkor pontosan ismerjük, hogy egyszerre százfele kell figyelnünk. Mindez azonban hozzászokást okozhat, ráadásul a figyelmünk elaprózódása túlhajszoltságot, kimerülést és komolyabb stressztüneteket okozhat.

Nehéz róla lejönni

A teljesítményt károsító multitasking elhagyásához vagy a „leszokáshoz” tudatosság is szükséges, ahol a mindfullness vagyis a tudatosjelenlét-technikák sokat segíthetnek. Emellett az okoseszközök korlátozása is segít. Iktassuk ki az okostelefont, ha dolgozunk vagy ha tanulunk! Villányi Gergő szerint mindenképpen érdemes átgondolnunk, hogy miért van szükségünk állandó zajra, figyelemelterelésre? Vajon mitől véd meg minket, vagy milyen belső állapotnál jobb a multitasking?

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra