A szépség ára: komoly betegséget okozhatnak ezek a termékek a tinilányoknál

GettyImages-1139049181
Clerget-Tasi Barbara

Hányszor látunk kamasz lányokat, ahogy a drogériák polcai előtt álldogálnak, és próbálgatják magukon a teszttermékeket. Vajon mennyire figyelnek arra, hogy ami a kosarukba kerül, azért végül ne fizessenek később túl nagy árat?

Egy 100 latin serdülő bevonásával végzett kutatás egyértelmű kapcsolatot talált a saját bevallásuk szerint használt testápolási termékek és a parabének, ftalátok, triklozán (noha utóbbi kettő kozmetikumokban történő használatát már betiltották) vizeletben található metabolitjainak koncentrációja között. Mit is jelent ez pontosan a tinikre (vagy akár felnőtt nőkre) nézve?

Beleavatkoznak a természetes fejlődési folyamatokba

A sminktermékek (például alapozó, pirosító és szempillaspirál), szappanok és fényvédők használata a serdülő lányoknál megnöveli a hormonzavar kialakulásának az esélyét. Azért különösen veszélyes, ha tinédzserek használják nagy mennyiségben a parabént vagy ftalátot tartalmazó kencéket, mert az ő hormonháztartásuk még kialakulóban van. A természetes endokrin folyamatokba avatkoznak be a mesterséges és káros anyagok.

A parabént tartósítószerként használják a szépségápolási termékekben
A parabént tartósítószerként használják a szépségápolási termékekbenEkaterina Pereslavtseva / EyeEm / Getty Images Hungary

Virginiában korábban már végeztek egy átfogó kutatást, amely 509, hormonkészítményt nem szedő nőtől származó vizeletmintát vizsgált. 

Arra voltak kíváncsiak, milyen hatással vannak rájuk a kozmetikai termékek tartósítására használt anyagok, mint például a parabén. A kutatásban egy teljes menstruációs ciklus alatt több vegyület együttes hatását elemezték, ezáltal pontosabb információkat kaptak arról, hogyan hatnak ezek az anyagok a hormonháztartásra. Megállapították, hogy sajnos már az egészen alacsony vegyianyag-szint is negatívan befolyásolja a hormonrendszert.

Szűrjük ki a parabéntartalmú kozmetikumokat

A kozmetikumokban megtalálható vegyi anyagok megváltoztatják a női hormonok szintjét, komoly zavart okozva ezzel a hormonháztartásban. Míg egyes anyagok csökkentik a női nemi hormonokat, addig mások, például a parabének emelik az ösztrogénszintet. Ez utóbbiról azért is fontos beszélni, mert különösen veszélyes, hiszen nemcsak bőrirritációt okozhat, de összefüggésbe hozható például a mellrák kialakulásával is. Ráadásul a natúrkozmetikumokon kívül szinte minden szépségápolási termékben megtalálható. 

Milyen áron igyekszünk elnyomni a kellemetlen szagokat?
Milyen áron igyekszünk elnyomni a kellemetlen szagokat?Runstudio / Getty Images Hungary

Ez is növelheti az emlőrák kockázatát

A tinédzserek különösen sokat izzadnak, amit – ahogy a felnőttek is – izzadásgátlókkal próbálnak orvosolni. Fontos lenne azonban, ha már a serdülőkorban sem nyúlnánk az alumíniumszármazékokat tartalmazó deókhoz, hogy megszüntessük a kellemetlen verejtékezést. Egyes kutatások szerint ugyanis ezek az anyagok megnövelhetik az emlőrák kialakulásának esélyét. A tanulmány szerint összehúzzák a pórusokat, eltömítik azokat, illetve képesek lerakódni az emlő szöveteiben, valamint ösztrogénreceptorokhoz kötődni.

Próbáljuk megóvni gyerekeink és saját magunk egészségét is azzal, hogy vásárláskor előnyben részesítjük a natúrkozmetikumokat. Jó minőségű, jó illatú és hatásos termékeket találunk a drogériákban; legyen szó samponról, tusfürdőről vagy krémdezodorról.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra