A nő, aki J. K. Rowlingot is inspirálhatta a Harry Potter írásakor

GettyImages-640977872

Te is Harry Potter-rajongó vagy? Akkor mutatunk valakit, akiért pedig a Potter-könyvek szerzője rajongott, és akinek varázstörténet-sorozata már 50 éve töretlenül népszerű a ködös Britanniában.

Jill Murphy (1949–2021) gyermekíró és illusztrátor generációkat hódított meg képeskönyveivel, gyerekeknek szóló sorozataival, amelyek egyszerre valósághűen és varázslatosan ragadják meg a gyermekkor lényegét. Jill tizenhat évesen művészeti főiskolán tanult tovább Chelsea-ben, majd Croydonban. Tizennyolc éves korára már elkészült a Botcsinálta boszi című, saját maga illusztrálta könyve, amelyet iskolai élményeire alapozva írt meg. Végül több kiadói elutasítás után 24 éves korában jelentette meg 1974-ben az Allison & Busby. A könyv azonnali siker lett, Nagy-Britanniában azóta is folyamatosan szerepel a hétéveseknek szóló legjobb könyvek listáján. 

Hozzánk is megérkezett

Az első könyvének megírása és kiadása közötti években az írónő takarítóként és gyerekfelügyelőként dolgozott, majd Afrikában, Togóban élt. Második könyvének (A botcsinálta boszi visszatér, 1980) megjelenéséig újra bébiszitterként dolgozott tovább, majd úgy döntött, főállású író és illusztrátor lesz. Ugyanilyen sikeresek voltak a medvecsaládról szóló képeskönyvei, melyek humorosan dolgozzák fel a szülői lét megpróbáltatásait. Több mint 5 milliót adtak el a sorozatból, és számos brit illusztrációs díjat nyert vele. 

Jill Murphy, aki J. K. Rowlingot is megihlette
Jill Murphy, aki J. K. Rowlingot is megihletteWalter Books

Ügyesen kidolgozott történetmesélése és történeteinek kortalansága miatt könyveit többször is megfilmesítették és színpadra vitték.

Murphy írói pályafutása alatt több mint 20 képeskönyvet és 10 regényt írt, valamint illusztrált; köztük a Botcsinálta boszi sorozatot, melynek első része 2023 januárjában jelent meg a Móra Kiadónál, második része, a Botcsinálta boszorkány visszatér pedig februárban érkezik meg a magyar könyvesboltokba.

Ki is ez a Botcsinálta boszi?

A történet egy patinás boszorkányakadémián játszódik, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Szerényi Mildred, a főszereplő egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva, ezért a legrosszabb diáknak számít Kotkot kisasszony boszorkányakadémiáján. Az ő kalandjait követhetjük végig nyolc köteten keresztül.

Mildred, a kétbalkezes boszorkánynövendék hamar belopta magát a brit gyerekek szívébe, akik könnyen tudtak azonosulni az igazán életszerű karakterrel. A sorozat, amelynek nyolcadik kötete Nagy-Britanniában 2018-ban jelent meg, generációk számára nyújtott támaszt, és tökéletesen alkalmas arra, hogy kaput nyisson a rendszeresen olvasók világa felé. 

Egyes vélemények szerint J. K. Rowlingot is a kis Mildred világa inspirálhatta a Harry Potter megírásakor.

Jill Murphy mindig szívesen járt el a gyerekekhez az iskolákba író-olvasó találkozókra, a rajongói levelekre pedig kézzel írt levélben válaszolt. Murphy ügynöke és barátja így írt róla: „igazi, megunhatatlan mesemondó volt, akinek elképesztően jó szeme volt ahhoz, hogy meglássa a jelentéktelennek tűnő, mégis oly sokatmondó részleteket, amelyekből aztán mindig kibontakozott egy izgalmas, humorral átszőtt történet.”

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra