Huszonévesek kerülnek kórházba, mert ezt az egy dolgot nem ellenőriztetik

GettyImages-817147690

Tegnap kezdődött az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét: a betegséget Magyarországon évente több mint ezer nőnél diagnosztizálják.

A halálos áldozatok éves száma több százas nagyságrendben mozog: a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint bár évi egy-két esetben, de már tizenévesen is megjelenik a megbetegedés. Nem bízhat tehát senki abban, hogy fiatal kora révén nem kell a méhnyakrák miatt aggódnia, még ha 40 fölött is ugrik meg igazán a betegek száma. A legfiatalabbak esetében az oltás segíthet megelőzni, aktív szexuális élet mellett pedig az évi szűrésen való részvétel, valamint  a korai stádiumban történő felismerés hozzájárulhat a betegség gyógyításához.

A HPV okozza szinte az összes méhnyakrákot

„A méhnyakrákot az esetek 99,9 százalékában HPV-vírus okozza – léteznek egyéb kockázati tényezők, melyek hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához, de a vírustól teljesen független okot egyelőre nem tudunk említeni” – árulta el a Díványnak Naszvadi Viktória, a megelőzési hetet Magyarországon szervező Mályvavirág Alapítvány munkatársa.

Ezért fókuszál a méhnyakrák elleni küzdelem a HPV elleni küzdelemre.

A vírus a legtöbb esetben szexuális érintkezés útján terjed, bár nem lehet kizárni azt sem, hogy lenne más mód a továbbadására. A bőr-bőr, nyálkahártya-nyálkahártya kapcsolat ugyanakkor mindenképpen szükséges ahhoz, hogy valaki elkaphassa a HPV-t.

A tinik szüleinek komoly okai vannak arra, hogy kérjék a méhnyakrák elleni védőoltást
A tinik szüleinek komoly okai vannak arra, hogy kérjék a méhnyakrák elleni védőoltástElva Etienne / Getty Images Hungary

A fiúknak sem szabad legyinteniük rá

A z államilag finanszírozott HPV elleni védőoltást jelenleg általános iskola hetedik osztályában ajánlják fel fiúknak, lányoknak egyaránt.

„Azért ebben az életkorban, mert az oltás akkor a leghatásosabb, ha a szexuális élet megkezdése előtt kapják meg a gyerekek, aminek a nemzetközi konszenzus szerint a 12-13 év felel meg” – magyarázza Naszvadi Viktória, aki szerint a fiús szülőknek is van okuk bőven arra, hogy kérjék a vakcinát, amikor lehetőség nyílik annak felvételére.

„A HPV nemcsak méhnyakrákot okozhat, hanem számos olyan betegséget is, ami nőket és férfiakat egyaránt érint – vagy esetleg csak férfiakat”

– mondja. Mindkét nem tagjaiban kialakulhatnak a szájgarat, illetve a végbélnyílás körüli régió daganatos elváltozásai, illetve a nőknél szeméremtestrák és hüvelyrák, a férfiaknál hímvesszőrák kialakulását is okozhatja a humán papillomavírus. Ezekre a megbetegedésekre igaz, hogy nem kizárólag HPV-fertőzés hatására alakulnak ki, mégis bizonyos esetekben az oltás által válnak megelőzhetővé. Mindezen túl bizonyos alacsony kockázatú HPV-fajták szemölcsök kialakulását okozzák a nemi szerveken.

A szemölcsöket kialakító HPV 6 és11, illetve a daganatos megbetegedéseket okozó típusok, legtöbbször a HPV 16 és 18 ellen adhat védelmet az oltás, ami fiúknak is ajánlott, hiszen

nemcsak nem tudják így továbbadni a vírust a lányoknak, de saját kockázatukat is csökkentik

bizonyos rákos megbetegedésekre” – mondta el Naszvadi Viktória a Díványnak.

Oltatni felnőttként sem késő

Felmerülhet az a kérdés is, hogy vajon felnőtt fejjel is érdemes-e beadatni a vakcinát, szükséges-e azt megelőzően HPV-szűrést, esetleg tipizálást végeztetni. A Mályvavirág Alapítvány munkatársa szerint mindenképp érdemes, hiszen egy átvészelt HPV-fertőzés nem alakít ki védettséget az emberben. A tipizálás is felesleges, mivel a vakcina a fennálló fertőzést nem tudja gyógyítaniMivel azonban életünk során akár többször is megfertőződhetünk a HPV-vel, a következő fertőzések tekintetében mindenképpen hasznos az oltás, hiszen a 9 komponensű vakcina általános immunválaszt vált ki a HPV egyes típusaival szemben.

„Huszonéves korban nagyobb eséllyel fordul elő több partner az ember életében, így nagyobb az esélye a fertőzésre is, de nincs felső korhatára az oltásnak. A szeméremtesti és hüvelyrákok ráadásul magasabb életkorban alakulnak ki, a fertőzést követően 5-10-15 évvel is elképzelhető a rákos elváltozás megjelenése” – mondja Naszvadi Viktória.

Felnőttként három adag oltást kell kapnia egy éven belül annak, aki így tenne egészségéért

– ez jelenleg szabadáras, nem támogatott vakcina, melynek egy adagja több tízezer forintba kerül.

A rendszeres szűrővizsgálati részvétel életet menthet
A rendszeres szűrővizsgálati részvétel életet menthetpeakSTOCK / Getty Images Hungary

Szűrésre járni kell

A méhnyakrák tünetei

 Késői stádiumban okoz tüneteket a megbetegedés.

Jelezheti rendszertelen élénkpiros vérzés, főleg együttlétkor.

Sárgás, kellemetlen szagú, akár vérrel festett folyás is lehet jele.

A deréktáji fájdalom, nehéz széklet- vagy vizeletürítés és a fájdalmas közösülés késői jelek. 

Az oltás mellett nagyon fontos a rendszeres részvétel a méhnyakrák-szűrővizsgálatokon is: a megelőzési hét célja is az, hogy a méhnyakrák teljesen eltűnjön a földről. Ehhez a WHO szerint arra van szükség, hogy 15 éves korukra a lányok legalább 90 százaléka megkapja a HPV elleni védőoltást, a felnőtt nők legalább 70 százaléka rendszeresen járjon szűrésre, illetve azon nők közül, akiknél elváltozást okoz a HPV, legalább 90 százalék kapja meg a megfelelő kezelést akár rákmegelőző állapot, akár rákos invazív állapot fennállása esetén.

A megelőzési héten az alapítvány a Mályvavirág Pontokon, illetve védőnői szolgálatokban és egészségmegőrzési irodákban tart ismeretterjesztő előadásokat, beszélgetéseket, illetve Facebook-oldalán bemutatja azokat, akik az alapítvány szakmai bizottságában dolgozva a lehető legtöbbet teszik a daganatos betegek gyógyulásáért. Ezen túlmenően az idei kampány címe, a Gyöngyőrzők jegyében az alkalmakon gyöngy karkötőket készítenek, melyeket nőgyógyászati daganatban érintetteknek juttatnak el, ezzel is megmutatva számukra, hogy nincsenek egyedül a küzdelemben.

Mentesen főzni könnyű!

 

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra