Igaz, hogy évente 8 pókot is megeszünk álmunkban?

GettyImages-1324541373
Olvasási idő kb. 3 perc

A legtöbb ember számára már a pókevés említése is alkalmas a nyugalom megzavarására.

Ha egy kicsit is félsz a pókoktól, akkor a statisztika valószínűleg a legrosszabb rémálmodat váltja valóra, hiszen még különösebb fóbiák nélkül is rémisztő belegondolni, hogy az éj leple alatt az állatok észrevétlenül bemásznak a szádba. De vajon honnan lehet tudni, hogy éppen 8? Ennek tényleg reális esélye van, vagy nem több puszta találgatásnál?

Mennyire kell attól tartani, hogy pókokat eszünk álmunkban?

Bár nem készültek arra vonatkozó tanulmányok, amelyek alátámasztanák vagy cáfolnák, hogy eszünk-e pókokat álmunkban, több körülmény is felmerül, ami arra utal, hogy a felvetés nem egészen áll összhangban a valósággal.

Először is ott van a horkolás, amely a pókok számára valóságos mennydörgéssel ér fel, ezért igen valószínűtlen, hogy önszántukból hajlandóak lennének megközelíteni a hang forrását. De még ha meg is tennék, jó eséllyel akkor is felébrednél rá, ha egy pók végigmászna az arcodon.

A pókok ritka vendégek az ágyon, ezért kicsi a valószínűsége, hogy megedd őket
A pókok ritka vendégek az ágyon, ezért kicsi a valószínűsége, hogy megedd őketMediaProduction / Getty Images Hungary

A Scientific American 2014-es írása szerint az elképzelés más szempontból is szembemegy a pókok és az ember biológiájával. Például azért, mert az ágy semmiféle vonzerőt nem képvisel a prédára leső pókoknak, hiszen alkalmatlan a zsákmányszerzésre.

Rod Crawford pókszakértő arra is kitért, hogy az ember szívverése és légzése rezgéseket kelt, amelyek túlzottan intenzívek az érzékeny érzékekkel megáldott pókok számára.

Az alvó ember nem olyasmi, amit egy pók szívesen megközelítene.

Akkor honnan ered az egész?

A riasztó pókevési statisztika eredete nem teljesen világos, sőt minél mélyebbre ás az ember, annál inkább zavart keltő. Egy darabig tartotta magát a nézet, hogy az adat először 1954-ben, egy rovarokkal foglalkozó könyvben bukkant fel, majd egy 1993-as cikk nyomán kezdett megállíthatatlanul terjedni.

De aztán kiderült, hogy pókokkal kapcsolatos statisztikák egyáltalán nem szerepeltek a könyvben, a kiadvány pedig, amelyben az állítólagos cikk megjelent, soha nem létezett. Hogy tudatos trollkodás történt-e, vagy valahol torzult az információ, talán soha nem tudjuk meg. Csak annyi biztos, hogy a statisztika nélkülöz minden alapot.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek