Emlékszel még ezekre a szocialista oktatófilmekre?

divany (13).png

A KÖZDOK-os oktatófilmek, amiket a szocializmusban láthattunk, egy halom díjat, oklevelet nyertek hazai és külföldi – cannes-i, velencei, varsói, belgrádi – fesztiválokon. Témájuk elsősorban a közlekedéssel kapcsolatos műszaki és idegenforgalmi kérdések feldolgozása volt.

A KÖZDOK a Közlekedési Dokumentációs Vállalat rövidítéséül szolgál, amelynek egy része filmgyártással is foglalkozott. Oktatóvideóik nemcsak a közlekedésben dolgozó szakemberek munkavédelmi tájékoztatását látták el, hanem a KRESZ fontos szabályait is feldolgozták a hétköznapi közlekedő ember számára. Kisfilmjeik néhol groteszkre sikerültek, de vitathatatlanul szórakoztató visszatekinteni a múltba általuk.

A KÖZDOK rövid története

Hazánkban a közlekedési filmoktatás 1948–49-ben kezdődött a Magyar Államvasutaknál, amikor felmerült az igény a korszerű és hatékony oktatási segédeszközök rendszeresítésére. Majd a közlekedési tárcánál a saját oktatófilmgyártás megszervezésének szükségességével 1956-ban megalakult a Közlekedési Dokumentációs Vállalat, azaz a KÖZDOK.

Autó-Motor, 1959. január–június (12. évfolyam, 1–12. szám)
Autó-Motor, 1959. január–június (12. évfolyam, 1–12. szám)

1957 elején az egyes közlekedési ágaknál addig működött filmcsoportokból egyesített intézmény, a KÖZDOK feladatául tűzte ki, hogy a baleset-elhárítás érdekében fontos propaganda- és oktatófilmek mind szakmailag, mind művészileg kifogástalanok legyenek. Ezt a célt elég hamar teljesítették, hiszen a filmek iránt külföldön is érdeklődés támadt, néhányat már az első években sikerrel bemutattak a különböző népi demokratikus országokban szinkronizálva.

Részlet az Esti Hirlap 1958. februári számából (3. évfolyam, 27–50. szám)

Ma délelőtt mutatták be a sajtó képviselőinek a „Rejtett hibák nyomában” című filmet, amelyet a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium megbízásából készített a Közlekedési Dokumentációs Vállalat. A film a tavaly nyáron történt nagy autóbusz-balesetet örökíti meg, amikor a Mátrában egy bányászokat szállító munkásautóbusz bezuhant a Dankapatakba és öt utasa meghalt, több pedig súlyosan megsebesült. A film részletesen bemutatja, milyen műszaki hibák okozták a balesetet. A Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium elrendelte, hogy az év folyamán minden gépkocsivezető nézze meg a filmet.

A sorompó (1959)

A KÖZDOK az 1950-es évek végén, az 1960-as évek elején még évi 10 filmet készített megrendelésre, ezeknek legfőbb témája a közlekedésbiztonság volt. Az alábbi 1959-es filmet ajánljuk olvasóink figyelmébe, ami az emberi gondatlanságra figyelmeztet. Ez a kisfilm izgalmas történet keretében két tragikus kimenetelű balesettel ismerteti meg a nézőt. Rendezője Kovács Miklós, operatőr Pataki István.

A Népszava egyik cikke szerint a KÖZDOK-kisfilmeket 1959-ben a közlekedési vállalatoknál és a rendőrségeken több mint négyszázezren tekintették meg. A közlekedési statisztika azonban arra figyelmeztette az illetékeseket, hogy a propagandafilmeket szélesebb körben is terjeszteni kell, így a MOKÉP is elkezdte átvenni őket, a mozikban a filmek előtt megszokottá váltak ezek az ismeretterjesztő kisfilmek.

A történet szerint Horváth Sándor gépkocsivezetőnek egyik szokása az, hogy soha nem lassít a vasúti átjárók előtt. E miatt a hősködése miatt egyszer egy halálos kimenetelű baleset okozója lesz Nyergesújfalunál, amiért aztán két évre börtönbe kerül, de ezután megesküszik arra, hogy minden vasúti átjárónál megáll. 

Szocialista thrillernek is beillő filmek

A VI. munkavédelmi és munkaegészségügyi filmbemutatón 1964-ben első díjat kapott munkavédelmi agitációs és játékfilmek csoportjában a Vasutas Dolgozók Szakszervezetének A 94-es tartálykocsi című filmje, amit már a tévé is sugárzott. A főszerepben feltűnik a Szomszédok sorozat Kutya úrja, Raksányi Gellért.

A film A metilalkohol veszélyeiről szóló kisjátékfilmmel egyetemben még a szocialista országok vasúti együttműködési szervezete (OSZZSD) rendezésében megtartott filmfesztiválon is díjazott volt. 

A turizmus propagandafilmjei

A KÖZDOK több ízben vállalkozott idegenforgalmi célzatú filmek elkészítésére is, ezzel az 1972-es felvétellel a Velencei-tó turizmusát próbálták fellendíteni.

A KÖZDOK filmjei (ezret is meghaladó számban) a Magyar Nemzeti Filmarchívumba kerültek megőrzésre és feldolgozásra. Ezek a kordokumentumok őrzik a régmúlt közlekedéssel kapcsolatos műszaki és idegenforgalmi gondolkozását, sikerük titka pedig valószínűleg az volt, hogy oktató mondanivalójukat játékos eszközökkel fejezték ki.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra