Jót akarnak a gyereküknek, de a legborzasztóbb anyák is lehetnek

GettyImages-540379123

Egy mandulaanya nemcsak arra fordít nagy figyelmet, hogy a lánya mit eszik, hanem arra is, nehogy túl sokat egyen, és elhízzon. Ezek az aggódó édesanyák új jelenségei a szülői társadalomnak, és azt az elvet vallják: az az egy pillanat, amíg egy finom falat örömet okoz, örökké a csípőn marad.

A kifejezés 2022 végén kapott teret a közösségi médiában, amikor a TikTok felhasználói történeteket osztottak meg arról, hogy szüleik gyermekkorukban korlátozták étrendjüket.

Ki is az a mandulaanya?

A mandulaanya elnevezést Yolanda Hadidnak köszönhetjük, aki egy 2014-ben zajlott telefonbeszélgetés TikTok-os közzététele után vált híressé. Yolanda akkor tizenéves lánya, Gigi remegő hangon arról panaszkodott az édesanyának, hogy nagyon gyengének érzi magát, és nagyon éhes. Erre az édesanyja azt tanácsolta neki, hogy egyen néhány szem mandulát, és rágja meg jól. Yolanda ihlette azoknak az édesanyáknak az elnevezését, akik nagy figyelmet fordítanak arra, hogy gyermekük mit és mennyit eszik. Ők azok, akik hisznek a diéta erejében, és naponta elbeszélgetnek a gyermekükkel a testsúlyukról.

Egy mandulaanya lánya nem ehet meg bármit
Egy mandulaanya lánya nem ehet meg bármitPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Yolandát később másik lánya, Bella azzal vádolta meg, hogy tinédzserként étkezési zavarai voltak. Erre és az őt ért egyéb kritikákra reagálva Hadid közzétett egy videót a közösségi médiában, ahol egy hatalmas tálból mandulát eszik, tevékenységét pedig a „világ legrosszabb édesanyja” felirattal illusztrálta.

A korábban modellként foglalkoztatott Yolanda mindkét lánya, Bella és Gigi is szupermodell lett.

A családról közzétett videókat számos olyan követte, melyben több lány is arról számolt be, hogy a karcsú alak érdekében édesanyja egészségtelen étkezési szokásokat kényszerített rá.

A TikTokon közzétett nyilatkozatok, önvallomások arról árulkodnak, hogy a mandulaanyák hogyan próbálták megkeseríteni lányaik életét azzal, hogy megtiltották nekik egyes ételek fogyasztását. Egy nő arról számolt be, hogy édesanyja megtiltotta neki, hogy fehér lisztet és cukrot fogyasszon, volt, akitől a desszertet vonták meg teljesen, és hogy el ne csábuljon, édességet egyáltalán nem tartott otthon az édesanyja.

Evészavart okozhat a kontrolláló nevelés

A mandulaanyák és a hozzájuk hasonló elvet valló szülők talán bele sem gondolnak abba, hogy káros életvezetési tanácsaikkal, a testsúllyal kapcsolatos kontrolláló gondolkodásmód sulykolásával étkezési zavaros felnőtteket nevelnek gyermekeikből. Viselkedésükkel tévesen azt üzenik a gyermeküknek, hogy csak akkor lesz sikeres és csodálatos élete, ha ideális lesz a testsúlya.

A kontrolláló nevelés étkezési zavarhoz vezethet
A kontrolláló nevelés étkezési zavarhoz vezethetFlashpop / Getty Images Hungary

A szakemberek szerint a zsírfóbiában szenvedő mandulaanyák saját félelmeiket vetítik a gyerekeikre, és ezzel azt tanítják nekik, hogy csak akkor fogadják el őket, ha az általuk elfogadható testsúlyért megszenvednek. 

Merthogy abban a tévhitben élnek, hogy a testalkatunk egyben a jellemünk, ami az akaraterőnket és a motivációnkat is tükrözi annak érdekében, hogy egészségesek legyünk.

A szülő feladata nem más, mint segíteni a gyermekének abban, hogy egészséges testben élhessen anélkül, hogy az étkezéshez bármiféle negatív gondolata kötődne. Ennek első lépése az, hogy felhagyjunk azzal, hogy erkölcsi értékeket társítunk az élelmiszerekhez, és nem tituláljuk őket jónak vagy rossznak, bűnnek vagy jutalomnak. Természetesen meg kell tanítani a gyerekeket a helyes, egészséges étkezésre, amit leginkább úgy érhetünk el, ha az ételről mint táplálékról beszélünk nekik. Ezzel abban is segítjük a gyermeket, hogy megértse teste működést, és azt, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlenül fontos, amibe egyaránt beletartoznak a gyümölcsök, a zöldségek, a fehérjék és a szénhidrátok is. 

A mandula is része lehet ennek, hiszen remek nassolnivaló, és rendkívül tápláló, de önmagában kevés.

Mit csináljunk, ha hízik a gyerek?

Ha a szülő azt tapasztalja, hogy gyermeke hízik, a szakemberek azt tanácsolják, soha ne tegye ezt szóvá, inkább finoman, ne túl drasztikusan, de változtassunk a gyermek otthoni étkezési szokásain.

Az alábbi jótanácsokat érdemes megfogadni annak érdekében, hogy javítsunk a gyerek általános edzettségén, valamint a táplálkozásán:

1. Reggelizzen mindennap.

2. Ha lehet, az otthon csomagolt ételt fogyassza el napközben.

3. Naponta mozogjon legalább egy órát.

4. Naponta legfeljebb két órát töltsön a képernyő előtt.

5. Naponta 150-200 grammnál több édességet ne fogyasszon.

Ha ezeket a szabályokat már gyermekkorban elsajátítja valaki, akkor felnőttként is ura tud lenni az étkezéseinek.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra