Ünnep utáni anyablues: te kipihented magad?

GettyImages-1221043267
Olvasási idő kb. 4 perc

Az idei téli szünet a kitolt iskolakezdéssel sokak számára hosszabbra nyúlt, mégis botorság lenne azt hinni, hogy mindenkinek pihentető volt. Kevés anya van, akitől azt hallottam volna, hogy minden ránca kisimult…

Arról viszont többen is meséltek, hogyan húzta keresztbe a karácsonyt a gyerek vagy gyerekek betegsége, amit jó eséllyel ráragasztottak a szülőkre is, hogy az év vége aztán lázas önkívületbe torkolljon. Régóta nem viselünk maszkot a legtöbben, de úgy tűnik, a távolságtartás immunitásminimalizáló hatása még mindig velünk van, és a téli szünetben sem kímélt senkit.

Téli szünet anya módra

Ha össze kellene foglalnom, mit csináltam karácsony környékén, a helyes válasz az, hogy sütöttem és főztem olyan családi összejövetelekre, amelyekre végül nem mentünk el, vagy jó esetben a családom éppen egészségesnek tűnő fele képviselhetett bennünket. 

Egyik kolléganőm a karácsony idején a Netflixen sorozatban nézett filmekről mesélt év elején, én viszont csak a lázmérőt nézegettem, amikor három nap eltéréssel mindkét gyermekem belázasodott az ünnepre.

Tulajdonképpen annyira nem is lepett meg a dolog. Egész ősszel felváltva adták egymásnak a kilincset a gyerekbetegségek az egyszerű náthától a kéz-láb-szájig otthonunkban, ebben az évben már nem egyszerre, hanem egymás után ledöntve a gyerekeket. Semmi meglepő nem volt abban, hogy a karácsony is így telik, a programokat így nem kipipáltuk, hanem sorban kihúztuk. Szilveszterre sikerült azért összeszednie magát mindenkinek, nagyrészt nekem is, mert persze a mostani vírusokat már nekünk, szülőknek is sikerül elkapni az ovisoktól. Ez ugyanakkor annyit ért csak, hogy legalább az új évben nem betegen vágtunk neki a munkának: a pihenés most elmaradt.

Filmek helyett én is ilyen látványt néztem a szünetben
Filmek helyett én is ilyen látványt néztem a szünetbenImage taken by Mayte Torres / Getty Images Hungary

Pihi helyett betegséghalmok

Nem gyanúm, hanem inkább meggyőződésem, hogy ez nem csak nálunk volt így. Mire a gyerekek végre egészségesek lettek, megpróbáltuk megszervezni az elmaradt és feltételesen egyeztetett programok egy részét: a „mi betegek voltunk karácsonykor, remélem, nektek jobban telt az ünnep” felütésre azonban nem a várt válaszok érkeztek. „Azt hittem, karácsonyra meggyógyul, de még mindig folyik az orra.” „Egymás után lázasodott be a négy gyerek, én már alig bírom.” Úgy tűnik, nem én vagyok az egyetlen szülő, akinek a pihenés abszolút nem sikerült: van, aki influenzásan töltötte az egész szünetet, és olyan is akad, aki már mosolygós smiley-val ír arról, hogy a gyermeke orra még mindig folyik, de szerinte ez nem is fog már soha megváltozni.

Már tavaly is arra voltunk kíváncsiak, mikor ér majd végre véget a koronavírus maszkviselős-távolságtartós időszaka utáni víruscunami, de úgy tűnik,

a megoldáshoz egyelőre nem jutottunk közelebb.

Így idén a téli szünetben azoknak, akik nem abba fáradtak bele, hogy háromfogásos ebédeket rittyentettek a nagycsaládnak, majd az asztal körül ugráltak, takarítottak, mostak, ajándékot csomagoltak, a betegápolás jutott osztályrészül. Mi kerestük a megfelelő szopogatós tablettát torokfájásra, kimostuk az összeizzadt ágyneműt, adagoltuk a lázcsillapító szirupot, közben logisztikáztunk azon, hogy az épp egészséges gyerek azért ki is jusson a lakásból. Már ha aktuálisan volt ilyen.

Ha anya nem a betegágy mellett ül, akkor a konyhában áll… Getty Images Hungary
Ha anya nem a betegágy mellett ül, akkor a konyhában áll… Getty Images HungaryÐððµðºñðð½Ðñ Ððµð¼Ðµð½Ñðð½Ð¾Ð²

Ezt a karácsonyt majd ki kellene még pihenni

Közben azon lemanetáltunk, vajon mikorra fog megerősödni az az immunrendszer, amit gyermekünk három vagy akár négy éve edz az oviban, mégis óraműpontossággal kéthetente szenved vereséget a vírusokkal szemben – meg azon is, hogy milyen vírusok ezek, amiket most már mi is elkapunk? Ha választ is kapnánk ezekre a kérdésekre, az sem segít sokat azon, hogy 

év elején nem kipihentebben, hanem talán fáradtabban indultunk dolgozni, mint ahogy decemberben letettük a munkát.

Legfeljebb az lehet a megoldás, ha kiveszünk januárban egy kis szabadságot, kiheverni a téli szünetet. Csak ne legyen beteg akkor is a gyerek…

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek