Ez az illatos növény segíthet leküzdeni az influenzát

GettyImages-1044226912

Az influenza hosszú időre ledönthet a lábunkról. A bodza finom és természetes segítségünk lehet, hogy gyorsabban magunk mögött tudhassuk a betegséget.

Ha légúti megbetegedésekről van szó, akkor a koronavírus megjelenéséig az elsődleges közellenség az influenza volt. Minden évben menetrendszerűen megjelenik egy-egy új változat, elindul a járványszezon. A betegségről a legkorábbi feljegyzések még időszámításunk előttről származnak, és a történelem során többször söpört végig a földön világméretű járvány. A vírus folyamatos mutációja és az erőteljes, akár halálos szövődmények teszik különösen veszélyessé ezt a betegséget. Nem meglepő, hogy a kutatók folyamatosan dolgoznak rajta, hogy kifejlesszék a legújabb oltásokat és leghatékonyabb kezeléseket. A légúti betegségek tüneteinek csökkentése érdekében az ilyen típusú megbetegedések kezelésében elterjedt a gyógynövények használata.

Többféle bodza is létezik

A különböző gyógynövények közül hagyományosan a fekete bodza, tudományos nevén a Sambucus nigra ajánlott megfázás, influenza és influenzaszerű betegségek kezelésére, tüneteinek enyhítésére. A fekete bodza egy virágzó kis cserje a loncfélék családjából, ami Európában, így hazánkban is őshonos. Tavasszal nyíló fehér illatos virágaiból szörp, éretten szinte fekete bogyóiból lekvár készülhet. 

Magunknak is gyűjthetjük, de akkor ügyeljünk rá, hogy az autós forgalomtól távol élő növényt válasszunk, mert a levegőből megköti a szennyező anyagokat, így azok a bogyókba, virágokba is belekerülnek.

A bodza illatos virágából szörpöt vagy teát készíthetünk
A bodza illatos virágából szörpöt vagy teát készíthetünkJanna Danilova / Getty Images Hungary

Első ránézésre könnyen összetéveszthető a mérgező gyalogbodzával, aminek hasonló a levele és a virága, de lágy szárú növény. A szintén mérgező fürtös bodza is becsaphatja a gyakorlatlan szemeket, de ha jobban megnézzük, ennek virágzata gúlaszerű, és a vessző szürke, míg a fekete bodza zöld vesszőin tányér alakú illatos virágzatokat találunk. A bogyókon már egyértelműen látszik a különbség, mert ennél pirosak, de nálunk a természetben egyébként nem is elterjedt, inkább dísznövényként ültetve találkozhatunk vele.

Mire használhatjuk?

A bodza az egyik legrégebben használt és legelterjedtebb gyógynövény. A népi gyógyászatban megfázásra, köhögéscsillapításra, lázcsillapításra, izzasztásra használják. Jelentős mennyiségű A-, B- és C-vitamint, valamint vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is találhatunk benne. Virágaiból készülhet szörp, vagy szárítva teaként fogyaszthatjuk. A bogyók lekvárnak kiválóak, de nyersen ne fogyasszuk, mert a benne (az éretlen bogyókban ráadásul nagyobb mennyiségben) található mérgező sambunigrin csak hő hatására bomlik le. 

Tényleg jó influenza ellen

Kísérleti vizsgálatok eredményei igazolták, hogy a bodzavirágok és a bodzabogyó vírusos és bakteriális légúti fertőzésekkel szemben vírus- és baktériumellenes hatást fejt ki, ami flavonoidtartalmukkal áll összefüggésben. Laborkísérletekben a bodzakivonat gátolta többek között a HIV-, herpesz- és az influenzavírus több változatának szaporodását. A bodzakivonatok több mint 70%-kal csökkentették az influenza szövődményeként tüdőgyulladást okozó baktériumok populációit.

A bodzabogyóból készült lekvár vagy szörp is hatásos szer influenza ellen
A bodzabogyóból készült lekvár vagy szörp is hatásos szer influenza ellenMadeleine_Steinbach / Getty Images Hungary

Segít gyorsabban gyógyulni

Több vizsgálat is alátámasztotta a bodza hatását. Volt, ahol bodzaszörpöt, cukorkát vagy épp kivonatot kaptak a résztvevők. Ezt a kísérletet negyven fő bevonásával végezték, akik az influenza tipikus tünetei közül legalább háromtól szenvedtek (38 Celsius-fok feletti láz, orrfolyás, izomfájdalom, köhögés). Napi négy kanál bodzakivonatot vagy placeboszirupot kaptak 3 napon keresztül. 

3 napos kezelés után az influenza klinikai tünetei a bodzakivonattal kezelt csoport 73,3%-ában, míg a placebót szedő csoport 33,3%-ában csökkentek.

A bodzakivonat fokozta a betegek immunválaszát, így az influenza elleni antitestek száma magasabb volt a bodzás csoportban, mint a placebocsoportban. Mellékhatások egyáltalán nem jelentkeztek, és más gyógyszerekkel való kölcsönhatásról sem tudunk.

Bodzagyűjtésre fel!

Gyógynövényboltokban, patikában is beszerezhető a szárított bodzavirág, de tavasszal egy kirándulás alatt összegyűjthetünk annyit, hogy kitartson a következő influenzaszezonban. A szörp és a bogyókból a lekvár is gyorsan, egyszerűen elkészíthető, mindössze annyi a kockázat, hogy túl gyorsan elfogy, mert nagyon finom!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek