RAKTÁR

Az EB egyik legszebb stadionja – míg szét nem verik a szurkolók

(va) 2016. június 14., kedd 16:05

Az elmúlt napokban az foci EB-vel kapcsolatos híradások egyik fő témája volt az orosz és angol szurkolók között Marseille-ben kitört balhé, amely az utcai „bemelegítést” követően a stadionban is folytatódott. Franciaország régóta készült már a futballbajnokságra, és noha biztonságtechnikai szempontból most egy nagy fekete pontot könyvelhet el, a játékoknak helyet adó arénák szépsége láttán van okunk a rácsodálkozásra.

Az egyik legkáprázatosabb sportlétesítmény Párizstól délre, Bordeaux kikötővárosában található. A Matmut Atlantique (más néven Nouveau Stade de Bordeaux) stadiont 2013 és 2015 között 168 millió euróból építették fel Jacques Herzog és Pierre de Meuron tervei alapján.

Nem mellesleg itt játsza első mérkőzését a magyar válogatott Ausztria ellen június 14-én 18 órától.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Főzzön kávét színes ceruzákkal!

nemoszi 2016. június 14., kedd 14:29

Akkor most nyilván nagyon meg fog lepődni, hogy van belőle dizájnos változat is! A családi vállalkozásként működő szentendrei kézműves kávépörkölő üzem, a Kávékalmár nemcsak frissen pörkölt kávékkal, hanem már egyedi, ceruzatömbökből faragott kávétömörítőkkel is kereskedik – egyik (kissé elfogultnak tűnő) kommentelőjük szerint még a kávé is finomabb, ha ezzel a csinos eszközzel tömörítik. Ami biztos, hogy tényleg szép a végeredmény, nézze meg, hogy készül!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk, milyen klassz közösségi irodákba ülhet be Budapesten

Szvetlana 2016. június 13., hétfő 18:33

Szabadúszóként már jó ideje nem csak otthonról, vagy zajos kávézókból, vagy valaki más nappalijából lehet dolgozni: számos közösségi iroda működik, ahol kreatív, de mégis munkára alkalmas körülmények között lehet végezni a napi munkát. Az utóbbi egy évben a meglévők mellett (amiket korábban már bemutattunk) újabb érdekes coworking helyek is születtek, ahová – ha nem lenne szerkesztőségünk –mi is bármikor szívesen beülnénk írni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vegyen festményt, fotelt vagy csillárt a francia nagykövetségtől!

moana 2016. június 13., hétfő 17:00

Ha unja már a szokásos használtbútoros lelőhelyeket, esetleg rajong az aukciókért, akkor van egy remek ajánlatunk, a magyarországi francia nagykövetség ugyanis rengeteg berendezési tárgyat kínál most megvételre. Az aukciós listán összesen ötven tétel szerepel, és a dohányzóasztaloktól kezdve a lazacszínű foteleken át a kétajtós szekrényig mindent megtalált.

Ha valamelyik tárgy megtetszett, akkor a budapesti francia nagykövetségen (1062 Budapest, Lendvay utca 27.) június 14. kedden és június 15. szerdán 9.30 és 17 óra között meg is tekintheti a kiválasztott darabot.

Ha ezek után is szeretné magának a tételt, akkor az ajánlatát zárt borítékban kell leadni június 15-én 17 óráig a nagykövetség recepcióján. Értelemszerűen az egyes tételeket a legmagasabb ajánlatot tevő veheti meg, és készüljön fel arra is, hogy a nagykövetség  túl alacsony ajánlat esetén elálljon az eladástól.

Ilyen lett az első magyar konténerház

ermiz 2016. június 12., vasárnap 10:03

Két leselejtezett konténer, egy megszállott tulaj és pénz – ez a három feltétel kell ahhoz, hogy az ember megterveztessen és megépíthessen egy igazán különleges házat. Aztán már csak egy helyet kell találni, ahol a monstrum elhelyezhető. Az pedig, hogy valaki a kedvenc hoteljének a telkére építse meg a saját nyaralóját, pont olyan különleges, mint régi katonai sátrakból luxuskempinget építeni. Somogyi Dániellel beszélgettünk Magyarország első konténterházáról. 

Miért éppen egy kemping és hotel szélére került ez az építmény ?

Régi álmom volt egy ilyen ház de nem találtam helyszínt, ahová tehettem volna. Régóta jártunk a Nomádba, és amikor mondtam a tulajdonosnak, Barinak, hogy megépíteném ide a saját szobánkat, akkor felkapta a fejét. Mutatott néhány helyszínt, köztük ezt is. Először ódzkodtam tőle, mert egy vízmosásra kellett rakni a konténereket, és ez sok technikai kihívással járt. Azt tudni kell, hogy az USA-ban, főleg a déli államokban valamint Skandináviában vannak ilyen házak, de Magyarországon még nem találkoztam hasonlóval.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Migrációra, lakáshiányra és természeti katasztrófákra keres megoldásokat az Építészeti Biennále

aa 2016. június 11., szombat 17:55

A 15. Velencei Építészeti Biennálét az idei Pritzker-díjas chilei építész, Alejandro Aravena rendezte “Reporting from the Front” címmel. Az idei kiállítás fő témái között többek között olyan sokakat érintő és megoldásra váró kritikus témák szerepelnek, mint a szegregáció, a külvárosok problémái, a csatornázás, a természeti katasztrófák, a migráció, a lakáshiány, a bűnözés, a forgalom, a hulladék illetve a közösségi tevékenységek. Nézze meg Instagram fotókon keresztül, milyen látnivalókat vonultattak fel a 37 országból érkező kiállítók a november 27-ig tartó kiállításra!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki vízipisztollyal takarítani a vécét?

Menő/Ciki

nemoszi 2016. június 11., szombat 10:51

A londoni Calan Horsman akkor döntött úgy, hogy kitiltja házából a vécékeféket, amikor 2 éves unokahúga megrágta a családi darabot. A vécékefe minden háztartásban az egyik legkoszosabb eszköz, tele baktériummal és kemikáliákkal, tényleg veszélyes lehet a gyerekekre, szóval valóban hihetetlen, hogy az elmúlt évtizedekben nem változott semmit, nincs, ami kiváltsa. Na, de majd most!

Távolról sincs vége, olvasson még »
410 szavazat 460 szavazat

A Google már azt is megmondja, mit kezdjünk a házunkkal

Divany.hu 2016. június 10., péntek 18:42

Egyfelől nagyon praktikus a Google új szolgáltatása, másfelől viszont kicsit ijesztő is, hogy itt egy újabb szolgáltatás, aminek a segítségével rádöbbenhetünk, valójában milyen sokat tud rólunk a cég.

A Project Sunroof egyelőre csak az USA 42 államában működik, de a cég azt tervezi, hogy minél szélesebb körben elérhetővé teszi a szolgáltatást, aminek az a lényege, hogy ha megadjuk neki a pontos címünket, akkor megmondja, mekkora a háztetőnk, mennyi napfény éri évente átlagosan, tehát milyen szögből, mekkora napelemet és hova érdemes telepíteni, sőt még azt is kiszámolja, hogy mennyi idő alatt térül meg a befektetés.

A fenti képen a Google központjának beépíthetőségi adatait látja. (via Contemporist)

A brit sztárdizájner, Tom Dixon tervez az IKEÁ-nak

Divany.hu 2016. június 10., péntek 16:40

Az Ikea időről időre újabb limitált kollekciót dob piacra ismert tervezők bevonásával. Az utoljára bemutatott Sinnerlig kollekciót Ilse Crawford tervezte, aki többek közt Tadao Andóval dolgozott együtt Budapest legdrágább villájának felújításán. Most viszont sokkal többek számára ismerős nevet harangoztak be, amire mindenki felkapja a fejét, akit egy csöppet is érdekel a lakberendezés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Összedőlt az übermenő dizájnsuli

nemoszi 2016. június 8., szerda 18:10

A Makoko úszó iskola ötlete 2012-ben született meg, majd 2013-tól három éven át szolgálta a lagoszi gyerekeket a 220 négyzetméteres épület – mely egész jól bírta a gyűrődést, de sajnos egy nagy esőzés most lerombolta az egészet. Az úszó iskola prototípusa kifejezetten a Makoko közösség számára készült, a modern technikát az ő saját házépítési szokásaikkal ötvözve. A projekt kifejezetten a vízen élő emberek igényeire koncentrált, fenntartható módon készült és jól illett a nigériai város vízen élő közösségének mindennapjaiba.

Facebookon tette közzé az építész a projekt szomorú végéről készült fotót
Facebookon tette közzé az építész a projekt szomorú végéről készült fotót

2016. június 7-én viszont sajnos elsüllyedt a különleges alakú építmény, melyet szerencsére márciustól épp nem is használtak – ugyanis felújításra várt –, így áldozatai sem voltak a süllyedésnek – számolt be az építész, Kunle Adeyemi a Facebookon az esetől. Az épület egyébként pont idén kapott díjat a 15. velencei Biennálén, de mint Adeyemi írja, már a prototípus újabb, modernebb változatáért ítélte nekik az Ezüst Oroszlán díjat a szakmai zsűri. Az Archdaily képein látszik, hogy a 256 műanyag hordón úszó, 100 gyerek befogadására alkalmas épület egyszerűen összeomlott az esőzések miatt.

Kerti tároló körkép – mit, hol, mennyiért?

ST 2016. június 6., hétfő 11:58

A kerti munkák élvezete mindenkinek mást jelent. Egyeseknek az ásás, fűnyírás, a gazolás, vagy a virágokkal való szöszmötölés csak nyűg, míg mások ezt is szívesen csinálják. Az azonban mindkét típusban közös, hogy ezekhez az elfoglaltságokhoz kismillió kerti szerszám, olló, kiegészítő, miegymás szükséges, és ezeket bizony tárolni is kell valahol.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tegye bohémmá otthonát!

aa 2016. június 5., vasárnap 09:19

Nemrég összeválogattuk, melyek lesznek az idei év legmenőbb lakberendezési trendjei, amiből kiderült, hogy a hatvanas-hetvenes évek stílusa lesz a következő szezon fő csapásvonala. Ezúttal a Harper's Bazaar összeállítása alapján készítettünk egy inspirációs anyagot arról, hogy mégis milyen ötletekkel tehetjük kellőképpen bohémmá és hippissé lakásunkat. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Házi gyümölcsöt szeretne, de gyorsan? Ültessen málnát!

Primilla 2016. június 4., szombat 07:28

Amikor az embernek először lesz kiskertje, rend szerint azonnal felhorgad benne a vágy, hogy saját gyümölcse legyen – meg persze paradicsoma, de az utóbbinak általában semmi akadálya. Úgyhogy maradjunk a gyümölcskérdésnél, ami már sokkal nehezebb menet, mivel gyümölcsfát nem lehet egy nyár alatt növeszteni.

Akinek már volt kiskertje, pontosan tudja, hogy a gyümölcs-és zöldségtermelés hobbiszinten sokkal inkább romantikus és meditatív, mint hasznos tevékenység. Reálisan a helyzet ugyanis az, hogy az ember dolgozik vele egy csomót, megtervezi, felássa, elülteti, gondozza lelkesen. Aztán jön a fagy, meg az aszály, meg a jégeső, és ha még az sem, akkor majd a csigák meg a lótücskök megteszik, amit az időjárás eddig nem intézett el.

Tehát, valami olyan növényre van szükségünk, ami 1.) egy év alatt termőre fordul – a gyümölcsfák máris kiestek, 2.) nincs kitéve túlzottan az elemeknek – vagyis fájdalom, a szamócát, mint kézenfekvő megoldást, szintén elfejthetjük a meglehetős lutrifaktor miatt.

Megoldás: a málna

A legtöbb bogyós gyümölcs, rendkívül előzékeny módon, nem fán, hanem kisebb félcserjéken nő, éppen ezért tökéletesen megfelelnek a fenti kritériumoknak. Közülük is a legfinomabb a málna, aminek most épp szezonja van, úgyhogy ha most megkívánják, nemsokára már el is ültethetik, és akkor jövőre (de inkább utána) lehet sajátjuk. Ráadásul tényleg nagyon szerencsétlennek kell lenni, hogy még a málna se teremjen, de azért pár dologra menet közbe is érdemes odafigyelni. Vegyük sorra, higgyék el, jó lesz!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szabadlelkű hely lett Csernus új kávézója

ermiz 2016. június 3., péntek 07:37

Csernus Imre két éve Egerben nyitotta meg Depresso névre hallgató kávézóját, nem sokkal a borterasza után. Most új vizekre evezett, és bár maradt Heves megyében, ezúttal egy alig 1800 fős településben látott potenciált, már ami a kávézónyitást jelenti. A "kávézó és lelki terápiás hely" a Csendülő nevet kapta, tervezői Weichinger Miklós és Benczúr László, a dizájner és bútorátalakító Bódi Eszter. A hely hivatalos megnyitója előtt beszélgettünk Csernussal kávéról, a hely szelleméről és az életről. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen az első magyar luxuskemping

ermiz 2016. június 2., csütörtök 15:15

Itthon mindössze egyetlen helyen lehet kipróbálni a glampingezést, vagyis a luxus kempingezést, ahol nem kell polifoamon szenvedni, hanem van ágy, és nem kell gyertyával világítani, mert áram is van, viszont szállodai szoba helyett az erdő mélyén vagy a patak partján élvezhetjük a csendet és a nyugalmat. Balogh Bari "a glamping hazai nagyasszonya", az ő családi hoteljük területén nyílt meg az első ilyen kempingezési lehetőség. Vele beszélgettem arról, mi is ez az új őrület, amelynek külföldön már hatalmas kultúrája van, itthon viszont egyelőre csak Noszvajon lehet kipróbálni

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elhinné, hogy ez a faház Erdélyben van?

mzd 2016. május 31., kedd 20:09

A Facebook-oldalán osztotta meg a Szupernova az egyik legújabb munkáját, amiben a hargitai Piricske vendégházat újították fel. Amikor először láttuk a fotókat, azt hittük, egy skandináv nyaralóról készültek: a letisztult dizájnbútorok és kiegészítők mellett csak nyomokban (például a cserépkályhában vagy a szarvasagancsban) fedezhetjük fel a klasszikus erdélyi enteriőrt. És ezzel nincsen semmi baj.

A Szupernovát egyébként négyen alkotják (Szabó Gábor, Szkladányi György, Klementz Panni és Esterházy Marcell) és ők tervezték többek között az Attaboy irodáját, illetve a Fruccolát is. Munkáikatebben a katalógusban nézheti meg.

Aztán mégis, milyen klímát vegyek?

ermiz 2016. május 31., kedd 09:14

Ahogy emelkedik a hőmérséklet, még a megátalkodottabb környezetvédők fején is végigfut a gondolat – különösen ha egy panel 10. emeletén élnek –, hogy jó lenne valamiféle klímaberendezést felszerelni. A nagy kérdés, hogy milyet érdemes venni, és melyiket nem. Ebben a sokféle klímát forgalmazó cég, a Cool Klíma ügyvezetője, Medgyesi Tamás válaszolt a kérdésekre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó nagy szívás, de közben igen jó móka, mi az?

ermiz 2016. május 30., hétfő 15:25

Úgy vetettem be magam a kertművelésbe, mint ahogy Vay nyúl a korong után a magyar kapuban, de úgy tűnik, ő nagyobb sikereket képes elkönyvelni mint én. A csodálatos ötletem, mely szerint tojástartóba teszem a magokat, csak részlegesen vált be. Ennek oka egyrészt a földhiány, másrészt az, hogy a palánták nem jutottak elég fényhez - pedig azt hittem, a lakásom napfényes -, amitől megnyúltak. Hogyan lesz ebből konyhakert???

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Távolról sincs vége, olvasson még »

Új bélyegek: gyereknek tervezték, felnőttként is imádjuk őket

mzd 2016. május 29., vasárnap 13:35

A londoni Osborne Ross készítette el a brit királyi posta felkérésére azt a hat bélyeget, amivel a jövőben a gyerekeket szeretnék megnyerni. Az állatokat úgy rajzolták meg, hogy felragasztva azt az érzetet keltsék, mintha a borítékba kapaszkodnának vagy azon lógnának. A Dezeen cikkéből az is kiderül, a posta utasítása elég lényegre törő volt: tervezzenek valami olyat, amit eddig még senki, és amit a kisebbek is szeretni fognak majd.

animail-stamps-royal-mail-osbourne-ross-design-children-project-
Fotó: Osborne Ross / Royal Mail

Azt a Royal Mail illetékesei szabták meg, milyen színeket használhatnak és hol kell elhelyezkedniük a bélyegeknek a borítékokon. Az is kiderült, hogy számos változat készült, de a győztesként kikerülő volt az egyetlen, amit mindenki az elejétől kezdve imádott. A cég és a posta kapcsolata nem új keletű: készítettek már közösen veszélyeztetett rovarokat ábrázoló és karácsonyi bélyegsorozatot is nekik.

Wellnessüdülő lett a Glastonbury fesztiválból

bb 2016. május 29., vasárnap 10:10

Úgy látszik, hogy a brit fesztiválozók körébenmár tényleg nem menő hálózsákkal és gumicsizmával nekivágni a szezonnak, egyre inkább igény mutatkozik arra, hogy luxuskörülmények között pihenjék ki a fáradalmakat a vendégek. Legalábbis erre következtetünk abból, hogy a világ egyik leghíresebb fesztiválján, a Glastonburyn extravagáns Pop Up Hotelt nyitnak kényelmes ágyakkal, napozóterasszal és saját úszómedencével. Luxuskemping felsőfokon a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez lesz a divat a lakberendezésben

aa 2016. május 28., szombat 13:30

A milánói dizájnhetet követően New Yorkban is megtartották az Egyesült Államok legnagyobb bútor showját, ami alatt izgalmas témákat feszegettek a kreatívok és a kortárs művészek elsősorban a tervezés, a kereskedelem, a kultúra, az oktatás és a szórakozás témaköreiben. A galériára kattintva megnézheti, hogy milyen újdonságokat mutattak be a sztártervezők és a feltörekvő tehetségek az 1995 óta megrendezésre kerülő eseményen!

Teljes értékű étkező apró helyen

ST 2016. május 28., szombat 12:18

Ha jól szétnézünk a hazai lakáspiacon, akkor azt láthatjuk, hogy a legtöbb esetben a lakások túl kicsik, méghozzá annyira, hogy nem győzzük olvasni az építészeti-optikai trükköket arra, hogy lehetne egy kis teret nyerni. Vagy legalább az illúzióját. Ezek után joggal merülhet fel a kérdés: hogyan férne még be ezekbe egy étkező is?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Végre itt a tökéletes vállfa!

mzd 2016. május 28., szombat 11:29

Egészen 2016-ig kellett várni, hogy valaki előálljon annak a vállfának az ötletével, amire végre úgy lehet felakasztani a (bújtatóval rendelkező) szoknyát vagy nadrágot, hogy az egyrészt ne csússzon le róla, másrészt középen is megtartsa valami és így ne veszítse formáját. A Jean Hanger névre hallgató kiegészítő segítségével szárítani is tudjuk a holmijainkat, igaz, csak akkor, ha 22 és 44 hüvelyk, azaz 55 és 110 centiméter közötti a derékbőségünk. 

Egyetlen baj van: kicsit még várni kell a termékre, ugyanis egyelőre a Kickstarteren kalapolnak rá pénzt. Szerencsére elég nagy sikerrel: a tervezett 20 ezer kanadai dollár helyett már 60 ezernél (13 millió forintnál) járnak, ha ehhez ön legalább 10 dollárral, azaz 2100 forinttal hozzájárul, akkor kap egyet belőle – legkorábban várhatóan szeptemberben.

Bostonban feltalálták a luxus menedékházat

mzd 2016. május 28., szombat 09:46

Ismerős az, amikor elmegy nyaralni, aztán még fáradtabban és stresszesebben érkezik haza, mint ahogy elment? Ráadásul egy csomó pénzbe is került és rengeteget kellett hozzá utazni! Na, most ezekkel akar leszámolni a Getaway névre hallgató startup, ami a Boston közeli erdőkben húzott fel konténerméretű faházakat, hogy a nyaralók tényleg ki tudják pihenni magukat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megmutatjuk, hogy kempingezhet stílusosan

ermiz 2016. május 27., péntek 08:53

Hol van már a Quechua sátor és a tűz fölötti bográcsozás? Itt a glamping - (glamour+camping) azaz a stílusos kempingezés. Nem viccelünk, a  a glamorous és a camping  összeolvadásából keletkezett szó pont azt takarja amire gondol. Olyan kempingezést, ahol a körülmények nem a megszokottak. Egy rendes glampingező bort iszik és sajtkóstolót rendez, nem gázégőn melegíti a nescafénak való vizet, hanem előveszi az úti presszó készítő szettjét,  és design párnákon ülve nézi a csillagokat.

Aki kipróbálná a glampinget, az Anglia szerte talál szép, cuki, luxus sátrakat és házakat, de ezeknek az ára meglehetősen borsos. Ha itthon próbálná ki a műfajt, akkor e hét vasárnap ingyen megteheti Noszvajon, ami alig egy ugrás Egertől. Itt rendezik meg ugyanis a Glamping pikniket,ahol ki lehet próbálni, milyen a luxy kempingezés, lehet egy csomó jó étterem főztjéből fogyasztani, és meg lehet nézni Magyarország első fán található kontérnerházát is.

Ja, és Csernus Imre új kávézója is ott van a szomszédban. A rendezvény ingyenes. Ha nincs ideje leugrani, akkor megmutatjuk milyen a glamping életérzés, hátha a kertben kialakítana egy hasonlót. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés