Fontosabb, mint valaha: így járhatsz, ha túl könnyű a jelszavad

GettyImages-828896246

Te sem vagy biztonságban, ha a gyereked vagy a kutyád nevét, esetleg a születési dátumodat használod jelszóként a közösségi felületeken vagy az e-mailjedhez. Ezek ugyanis könnyen megfejthető, gyorsan kitalálható kódok. Az adatlopások közel 80 százalékát pedig éppen ilyen egyszerűen kihámozható, feltört jelszavakkal követik el.

Ennek az az oka, hogy az emberek nagy része még mindig nem használ egyedi, erős jelszavakat. Tovább rontja a helyzetet, hogy nagyon sokan ráadásul ugyanazt a jelszót használják több különböző felületen is, például a munkahelyi e-mailjükhöz és a magánfiókjaikhoz is – minderre az N-able szakértői által nemrég végzett kutatás világított rá.

Te csak azt hiszed, hogy biztonságban vagy

Az amerikai kutatócsoport szakemberei egyetértettek abban, hogy jelszavaink akkor vannak igazán biztonságban, ha azokat kiegészítjük egy többfaktoros vagy legalább egy kétfaktoros azonosítással – írja a biztributor.

A kibertámadások megelőzése részben saját felelősségünk is
A kibertámadások megelőzése részben saját felelősségünk isBoris Zhitkov / Getty Images Hungary

Természetesen nem csak jelszófeltöréssel, hanem egyéb támadással is hozzáférhetők lehetnek a világhálón tárolt adataink. Az utóbbi egy évben átlagosan a felhasználók 44 százalékát érte valamilyen számítógépes támadás.

A Systemfarmer összegyűjtötte azokat a bűncselekményeket, amelyekkel leggyakrabban találkoznak az emberek: vírussal fertőzött eszközök, hitelkártyát, bankkártyát érintő csalások, közösségimédia-fiók vagy e-mail-fiók feltörése, online vásárlás, amelyről kiderült, hogy átverés, valamint adathalász e-mailre való válasz, személyes információk megadása.

„Ha kiberbiztonságról van szó, a felhasználók túlnyomó része meg van győződve arról, hogy tökéletes biztonságban van. Ez egyértelműen rossz megközelítés. Egyebek között éppen ez a hozzáállás teszi őket sebezhetővé a számítógépes bűnözők számára, és eredményezi azt, hogy évről évre rekordszámú kibertámadás történik világszerte” – állítja Földesi László, a Systemfarmer elnök-vezérigazgatója, hozzátéve: fontos, hogy internethasználat közben is tudatosak legyük. A kibertámadások megelőzése részben saját felelősségünk, így fokozott figyelmet kell tanúsítanunk a saját biztonságunk érdekében.

Ez a top 10 legrosszabb jelszó

Az N-able kutatása azt is bebizonyította, hogy jelszóalkotásban nem vagyunk túl kreatívak, miután szinte évről évre változatlan a leggyakrabban használt jelszavak listája. A legtöbbször választott, legkönnyebben megfejthető tíz jelszó 2022-ben a következő: 

123456, password, 12345678, jelszójelszó, 111111, 12345, jelszó123, iloveyou, abc123, adminadmin

Így lesz sziklaszilárd a jelszavad

A hackerek és a csalók kijátszása miatt nincs álladó szabály arra, hogy mi számít igazán biztonságos jelszónak. Ma már a kis- és nagybetűk váltakozása, a számok beillesztése kevés a teljes védelemhez a modern támadások ellen.

A számokkal kombinált kis- és nagybetűk már nem jelentenek teljes biztonságot
A számokkal kombinált kis- és nagybetűk már nem jelentenek teljes biztonságotOscar Wong / Getty Images Hungary

A feltörhetetlen biztonsághoz olyan egyedi, erős jelszavakra van szükség, amelyek legalább nyolc, de inkább még több karakterből állnak, és tartalmaznak alfanumerikus és speciális karaktereket is. Fontos, hogy az egyedi jelszavakhoz csak az adott illetékes személynek legyen hozzáférése. 

Használjuk a már korábban említett többfaktoros vagy kétfaktoros hitelesítést. Ne jelentkezzünk be nem megbízható, ügyfelek által használt eszközökről.

A jelszavakat soha ne írjuk fel sehova, használjunk jelszókezelőt, jelszószéfet.

Minden bejelentkezési felületen más jelszót használjunk, ezeket alkalmanként cseréljünk le, lehetőleg ne a régi, korábban használt jelszavakra. Továbbá ügyeljünk arra, hogy a használatban lévő eszközök alapértelmezett jelszavait változtassuk meg.

Ha nem muszáj, kerüljük a nyilvános wifihálózatok használatát. Ha mégis elkerülhetetlen, hogy ilyenhez csatlakozzunk, ebben az esetben online banki tevékenységeket soha ne végezzünk.

Ők lehetnek a kiberbűnözés áldozatai

Aki azt hiszi, biztonságban van – ő az, aki inkább hangoztatni szereti a számítógépes biztonság fontosságát, mintsem, hogy tegyen is érte. Pedig internetes szokásainak átalakításával nagy valószínűséggel megelőzhető lenne a baj. Ő az, aki úgy érzi, képes minden változtatás nélkül megvédeni érzékeny adatait.

Több eszközt használ – ő az, akik több eszközzel is rendelkezik, így nagyobb valószínűséggel lesz a kiberbűnözés áldozata. Nemcsak az okoseszközök, hanem az otthoni játékkonzol is jelentős veszélyfaktor lehet. Ezt fokozott óvatossággal és körültekintéssel hatékonyan lehet kezelni a digitális világban töltött idő során.

Mellőzi az új biztonsági technológiát – ő az, aki nem él az ujjlenyomat-azonosítás, az arcfelismerés, a mintapárosítás, a személyes VPN, a hangazonosító vagy a kétfaktoros hitelesítés lehetőségével. Emellett ugyanazt a jelszót használja az összes online fiókban, vagy megosztotta jelszavát másokkal. Ez mind hatalmas hiba, ne kövessük el őket!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra