Hordhat rövid ujjú inget egy férfi? Ezért ciki a munkahelyen

GettyImages-1350059701
Juhász Marianna

Ünnepi vagy üzleti eseményen még meleg időben sem illik rövid ujjú inget viselni. Miért? Mert a klasszikus szabályok szerint ez egy nem is létező ruhadarab. Fogadjuk el, mint az egyszer egyet, hogy az elegáns ing mindig hosszú. Ha rövid, akkor az nem elegáns. Akkor sem, ha zakó alatt van, és akkor sem, ha nyakkendőt veszel fel hozzá. E kiegészítőkkel csak még ízléstelenebbé válik az öltözet. Az elegáns férfi pedig sosem ízléstelen.

A férfiak többsége vélhetően megszokásból öltözködik, ezért fordulhat elő, hogy vannak, akik a nyári hőséget rövid ujjú ingben szeretnék átvészelni. A „túl meleg” időjárásra vonatkozó problémát azonban az ing anyagával kell megoldani, s nem azzal, hogy lerövidítjük az ujját, ami egyetlen komoly és elegáns alkalomhoz sem illik. Tehát nem azzal a hawaii mintás inggel van a gond, amit akár kigombolva is viselhetsz a tengerparton. A rövid ujj annál a fehér vagy más inganyagból készült fazonnál stílustalan, ami a klasszikus megjelenés részét képezi.

Miért baj, ha rövid ujjú inget viselsz?

Természetesen nem gond, ha a férfiak egy szabadidős vagy hétköznapi programon rövid ujjú inget hordanak, de ez a viselet nem fér bele a klasszikus üzleti stílusba. Ennél akár még egy elegánsabb póló is jobb megoldás lehet. 

Inkább egy esti buliba, vagy a tengerparti nyaralásra tartogasd a rövid ujjú inget
Inkább egy esti buliba, vagy a tengerparti nyaralásra tartogasd a rövid ujjú ingetThe Good Brigade / Getty Images Hungary

A rövid ujjú inget sokan kedvelik, mert lifegő ujjának köszönhetően jól szellőzik. De aki egy kicsit is ad magára, és öltönyt visel, nem úszhatja meg a nyarat hosszú ujjú ing nélkül.

Az öltönyviselés alapszabálya ugyanis, hogy egy, legfeljebb másfél centire ki kell lógnia az ing ujjának a zakóból.

Ez egy rövid ujjú ingben, ami a befejezetlenség érzetét kelti, kivitelezhetetlen, ezzel együtt pedig stílustalan. Nyakkendővel pedig kifejezetten ízléstelen, főleg akkor, ha lekerül a zakó. 

Ezt viselheti egy férfi elegáns alternatívaként

Vannak helyzetek, amikor a nyári hőségben is öltönyt kell viselni. Ha nagyon meleg van, az alap legyen egy könnyű nyári öltöny. Ez önmagában is sokat segít, hogy a hőség elviselhető legyen.

A hosszú ujjú ing ujját melegben inkább hajtsd fel, így marad a férfi elegáns
A hosszú ujjú ing ujját melegben inkább hajtsd fel, így marad a férfi elegánsMorsa Images / Getty Images Hungary

Rövid ujjú ing helyett pedig válassz inkább egy elegánsabb, minta nélküli, galléros pólót – az sokkal stílusosabb –, vagy maradj a hosszú ujjú ingnél. Ha ez utóbbi mellett döntesz, a zakót levéve nyugodtan felhajthatod az ing ujját. És itt a hangsúly a felhajtáson van, de ennek is megvannak a szabályai. Semmiképpen ne gyűrd vagy tűrd fel! Stílusos akkor leszel igazán, ha könyök alá hajtod az ing ujját. 

Ha mégis rövid az ing ujja, így viseld

A rövid ujjú ing nem szükséges eleme a férfi alapruhatárának. Ha mégis ragaszkodsz hozzá, akkor tedd, ha az eleganciának nincs túl nagy szerepe a megjelenésedben. Például, ha nem hivatalos, üzleti vagy ünnepélyes helyzetben kell találkoznod a kollégáiddal, illetve nyaraláskor, vagy egy laza esti programon. 

De ekkor is ügyelj arra, hogy a számodra megfelelő méretet viseld.

Ne legyen túl nagy, mert egyáltalán nem stílusos, ha az ing dereka vagy az ujja lobog rajtad.

Viselj jól szabott darabot, ami illeszkedik a testalkatodhoz, és aminek a vállvarrása nem ér túl a vállcsúcsodon. Farmerhez, farmerszabású pamutnadrághoz bátran felveheted.

A legjobb, ha a rövid és a hosszú ujjú inget is betűröd a nadrágba. Ha mégis kívül hordanád, az ingalja elöl a csípővonal alá érjen pár centivel, megfelezve a derék és a nadrág ülepe közti távolságot.

Miután a rövid ujjú ing csak casual hangulatban, laza, sportos programokon hordható, válassz fehér vagy világos színű len vagy könnyű pamutvászon anyagból készült darabot. Mert ha a rövid ujjú inget ugyanolyan anyagból varrták, mint a hosszú ujjút, akkor nem fog jobban hűsíteni.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra