Ne kövesd el ezt a hibát, ha limonádét készítesz: veszélyes lehet

GettyImages-1264736443

Ez a lépés gyakran kimarad a limonádé készítésekor, ami nem várt veszélyeket rejthet magában.

A klasszikus limonádéba nem kerül más, csak víz, citromlé és cukor, így készítését nem nagyon lehet elrontani. Az előkészületek során azonban van néhány szabály, amit érdemes szem előtt tartani. Nem mindegy például, hogy milyen citromot veszel, és az milyen formában kerül az italba.

Mire kell figyelni a limonádé készítése során?

„A víz – ami lehet szénsavas és szénsavmentes is – lehetőség szerint ásványvíz vagy forrásvíz legyen” – tanácsolja a Nébih tájékoztató oldala, az „Ételt csak okosan”. Ha a limonádét gyerekeknek szánod, érdemes figyelembe venned annak ásványianyag-tartalmát is, ha pedig mégis csapvízből készítenéd, első lépésként mindenképp forrald fel!

Frissen az igazi
Frissen az igaziFlavia Morlachetti / Getty Images Hungary

A citromlevet a legjobb friss citromból készíteni. Ha a limonádéba citromkarikákat is szeretnél tenni, a vásárlásnál ellenőrizd, hogy a héját kezelték-e vegyszerekkel, mert nem biztos, hogy alkalmas emberi fogyasztásra. Ez az információ az előrecsomagolt citromoknál a címkéről olvasható le.

Fontos, hogy a citromot meleg, folyó víz alatt legalább 10-15 másodpercig mossuk, így tudjuk a lehető legjobban megtisztítani a káros anyagoktól.

A víz hozzáadása előtt célszerű elkészítened a limonádé citromos-cukros alapját. Ehhez ízlés szerint nyírfacukrot, fruktózt vagy édesítőt is felhasználhatsz. Minél kevesebb cukrot teszel bele, a nagy melegben annál frissítőbb hatású lehet.

A citromlé készítésekor ne felejtsd el megmosni a citromot!
A citromlé készítésekor ne felejtsd el megmosni a citromot!Kathrin Ziegler / Getty Images Hungary

Néhány további tipp a Nébihtől, amitől biztonságosabb lehet a limonádéd:

  • Limonádékészítés előtt moss kezet.
  • Készítsd elő az alapanyagokat, szükséges eszközöket, hogy minden kéznél legyen.
  • Ne feledd, amennyiben a limonádét citromszeletekkel szeretnéd fogyasztani, csak és kizárólag biocitromot vegyél (ezt nem kezelik mesterséges szerekkel, de felhasználása előtt ugyanúgy meg kell mosni!).
  • A citrom felszeleteléséhez használd a zöldségek-gyümölcsök aprítására rendszeresített vágódeszkát.
  • Válassz olyan kancsót, aminek teteje is van, hogy ne kerüljenek szennyeződések az italba. Egyes kancsókban hűtőrúd is található: ide lehet tenni a jégkockákat, melyek anélkül hűtik le a limonádét, hogy az közben felhígulna.
  • Ha az italt más gyümölcsökkel, fűszerekkel (például mentával, bazsalikommal) ízesítenéd, azokat minden esetben mosd meg folyó víz alatt, majd csepegtesd le.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra