5 egyszerű trükk, ami alaposan megkönnyíti a fokhagyma pucolását

GettyImages-713774711

Az emberi találékonyság nem ismer határokat, ami az olyan hétköznapi teendőkre is igaz, mint a fokhagymapucolás.

A fokhagyma pucolása elég utálatos feladat tud lenni, hiszen a héj gyakran szorosan rátapad a gerezdekre, így azt csak komoly kihívások árán lehet eltávolítani, ráadásul úgy, hogy a végére tiszta ragacs lesz tőle az ember keze. Ha ismerős a probléma, itt van néhány kreatív megoldás az internet népétől.

1. Rázogatás

A trükk egy @findbex néven futó TikTok-felhasználótól származik, aki a fokhagymapucolás nehézségeit fémtálakat használva küszöböli ki. Ahogy videójában is látható, először fog egy fej fokhagymát, majd az egyik tál aljával megcsapkodja egy kicsit, amitől az gerezdjeire esik. Ezután a gerezdeket beleszórja a tálba, a másik tálat a tetejére illeszti, és a kettőt összefogva nagyjából 10 másodpercig rázogatja őket. Az eredmény: volt héj, nincs héj.

Kézzel pucolni a fokhagymát nagyon macerás
Kézzel pucolni a fokhagymát nagyon macerásjaanalisette / Getty Images Hungary

Ha nincsenek kéznél hasonló méretű fémtálak, a célnak egy befőttesüveg is megfelel. Szórd bele a gerezdeket az üvegbe, zárd le a tetejét, majd rázd össze 30-60 másodpercig, amíg le nem jön róluk a héj.

2. Áztatás

Az áztatásos trükk a @cravingsbychrissyteigen nevű TikTok-felhasználónak köszönhető. Ő a fokhagymafejet egy kisebb méretű, vízzel feltöltött tálkába teszi, 30 másodpercre bedobja a mikróba, majd levágja az egyik végét. Innentől kezdve a gerezdek egyszerűen kinyomhatóak a héjból, így nem kell velük egyenként küzdeni.

3. Mikrózás

Némi egyszerűsítéssel kihagyhatod az áztatást, és rögtön rátérhetsz a mikrózásra. Pontosan ezt tette @sidneyraz is, aki TikTok-os bejátszásában megragad pár gerezd fokhagymát, levágja a végüket, és rövid időre (20-30 másodpercre) berakja őket a mikróba, amitől szinte teljesen leválik a héjuk.

4. Ütögetés

Ez a trükk különösen hasznos lehet, ha nincs szükséged az egész fejre, csak néhány gerezdre. Mint azt @traziarae is bemutatta, a teendőd mindössze annyi, hogy előveszel egy kést, a lapos oldalát a megtisztítani kívánt gerezdre fekteted, majd rácsapsz néhányszor a tenyereddel. Így már könnyedén megadja magát a héj. 

Ezt a trükköt alkalmazza sok szakács is
Ezt a trükköt alkalmazza sok szakács isLucy Lambriex / Getty Images Hungary

+1 Fokhagymapucoló

Ha nem akarsz trükközni, akkor jó hír lehet, hogy már a fokhagymapucolásra is létezik egy innovatív megoldás egy henger alakú fokhagymapucoló eszköz képében, amelybe csak bele kell helyezni egy gerezd fokhagymát, majd meggörgetni egy vízszintes felületen, hogy leváljon a héja.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra