Hogyan lehet kimosni a hátizsákot? Árt neki, ha beteszem a mosógépbe?

GettyImages-1351473389

A kényelemnek ára van, ezért nem biztos, hogy megéri a hátizsák mosását a mosógépre bízni.

Az iskolakezdés kapcsán előkerülhet a hátizsák mosásának kérdése, ami könnyen bizonytalanságokat szülhet, hiszen sokan nem tudnak dűlőre jutni, hogy egyszerűen bedobhatják-e a mosógépbe, vagy azt jobb kézzel kimosni. A szakember szerint a döntésnél a hátizsák anyagát is érdemes figyelembe venni.

Ki lehet mosni a hátizsákot a mosógépben?

„A hátizsákot a legbiztonságosabb kézzel kimosni” – mondja Irene Stepaniuk, a 30 éves munkatapasztalattal bíró profi házvezető. „Néhány hátizsák speciális bevonattal van ellátva, amely károsodhat a mosógépben, míg másokról leszakadhatnak a díszítőelemek, vagy elveszíthetik alakjukat.

A fertőtlenítés nem váltja ki a mosást
A fertőtlenítés nem váltja ki a mosástFG Trade / Getty Images Hungary

Ha azonban nincs kedved vagy időd ahhoz, hogy a hátizsákot a mosogató felett súrolgasd, némi kompromisszummal járható út lehet a gépi mosás is, de előtte feltétlenül ellenőrizd a címkén, hogy a gyártó milyen tisztítási módot javasol.

Mi kellhet a mosáshoz?

  • Mosószer
  • Porszívó
  • Kefe
  • Vödör
  • Törülköző
  • Mosózsák

Mi a teendő kézi mosás esetén?

Az egyéni daraboknál, a bőrtáskáknál és a műanyagból készült, vagy sok díszítéssel rendelkező hátizsákoknál egyértelműen a kézi mosás a biztosabb megközelítés. „Mielőtt még a mosószer után nyúlnál, pakolj ki mindent a táska zsebeiből, majd töröld át a külsejét, hogy eltávolíthasd a felületi szennyeződéseket és a port. Ezután a porszívó szűkítőfejét használva porszívózd fel a belsejéből a szöszöket és morzsákat” – tanácsolja a szakember.

Fontos, hogy a kézi mosáshoz minőségi mosószert használj. Ezen nem érdemes spórolni, mert a gyengébb minőségű termékek után szappanos lerakódások maradhatnak a hátizsák anyagán, amelyekbe beleragadhat a kosz. De még egy ilyen mosószert is célszerű kipróbálni egy kevésbé szembetűnő ponton (mondjuk a jobb alsó sarokban), mely viselés közben nem látható, hogy biztosan nem hagy-e nyomot.

A mosás előtt ajánlott a hátizsákot kívülről letörölni
A mosás előtt ajánlott a hátizsákot kívülről letörölnigolibtolibov / Getty Images Hungary

Miután megbizonyosodtál afelől, hogy a mosószer nem károsítja az anyagot, távolítsd el az esetleges látható foltokat: adj egy csepp mosószert egy csészényi meleg vízhez, majd egy puha sörtéjű kefével (vagy egy régi fogkefével) menj végig rajtuk.

A hátizsák kézi mosásához töltsd fel a mosogatót vagy egy nagyobb vödröt langyos vízzel, adj hozzá egy teáskanálnyi mosószert, merítsd alá benne a táskát, majd kívül-belül alaposan dörzsöld át. Végezetül öblítsd ki, óvatosan nyomkodd ki belőle a vizet, töröld át egy nagyobb méretű törölközővel, és akaszd ki száradni.

Mi a teendő gépi mosás esetén?

A legtöbb vászontáska mosógépben is mosható, de a biztonság kedvéért mindig ellenőrizd a mosási útmutatót. Az elvégzendő lépések egyébként itt is hasonlóak. Ürítsd ki a hátizsák zsebeit, porszívózd ki a belsejét, kezeld a foltokat, majd egy mosózsákba vagy párnahuzatba helyezve (ha egyik sincs kéznél, fordítsd ki) tedd be a mosógépbe.

A szakember úgy vélte, a gépi mosáshoz egy hideg vizes, kímélő program a legmegfelelőbb (sok készüléknél van kézi mosás funkció is). Mosószerből pedig egyáltalán nem kell sok, a mérőpoharat elegendő az első vonalkáig feltöltened. Ha lejárt a program, már csak annyi a teendőd, hogy felakasztod a hátizsákod, és hagyod a levegőn megszáradni (a gépi szárítás kerülendő!).

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra