Textilkisokos: így mosd és szárítsd a különféle anyagokat

Nagyon fontos, hogy megfelelően karbantartsuk a ruhatárunkat, hiszen hosszú távon csak így tehetnek jó szolgálatot.

Lehet, hogy egyes anyagok több törődést igényelnek, de megéri foglalkozni velük, hogy kedvenc ruháink hosszan eredeti pompájukban tündököljenek. A Fashion Days össze is gyűjtötte az egyes anyagok karbantartásának legfontosabb trükkjeit. Tippek, trükkök a hajtás után!

Selyem

A selyem az egyik legérzékenyebb anyag, az esetek többségében ezért a kézi mosás javasolt, langyos, szappanos vízben, dörzsölés nélkül. Az öblítésnél lehet ecetet is használni, ez a titkos összetevő gondozza az anyagot, megóvja a kifakulástól. Szárításnál is körültekintően kell eljárni: szárítógép és kicsavarás helyett törülköző segítségével felitathatjuk róla a fölösleges vizet, majd ki is teríthetjük a ruhadarabot. Vasalással még rásegíthetünk a száradásra: viszont csak addig, amíg nyirkos, de akkor is lehetőleg csak vasalóruhán keresztül. És még valami: fontos, hogy a fehér selymet ne érje közvetlen napfény, mert hamar megsárgulhat.

Plusz törődés

Vannak olyan ruhadarabok, amelyeknek nem is kell megnéznünk az összetételét, biztos, hogy kiemelt figyelemmel kell kezelnünk. A fehérneműk például ilyenek, sokkal tovább megőrzik a színüket és a formájukat, ha nem gépben mossuk őket. Ha mégis inkább ezt a megoldást választanád a kézi mosás helyett, akkor használj mosózsákokat vagy egyszerűen tedd a fehérneműket egy párnahuzatba, a gépet pedig kímélő fokozatra kapcsold.

Gyapjú

Talán mindenki találkozott már összement, eldeformálódott gyapjúpulóverrel, és aki egyszer kivett a mosógépből egy ilyen darabot, az biztosan nem szeretné többé átélni ezt az érzést. Hasonlóan a selyemhez, a gyapjú is elég érzékeny, nem szabad forró vízzel vagy klóralapú tisztítószerekkel kezelni. A kézi mosás a legjobb megoldás, de a kevert anyagú darabokat mosógépbe is lehet tenni, viszont ebben az esetben is inkább egy rövid, kímélő program javasolt, centrifugálás nélkül. Figyeljünk arra, hogy ha kézzel mossuk a gyapjúpulóvert, a víz hőmérséklete ne haladja meg a 30 fokot, és speciálisan gyapjú termékekhez készült tisztítószerek használata is javasolt. A ruhadarabok kinyúlását pedig megelőzhetjük, ha kicsavarás nélkül egy száraz törölközőre fektetve hagyjuk, hogy megszáradjon, hiszen ha felfüggesztjük, hamar kinyúlhat és eldeformálódhat az anyag. A nem megfelelő tisztítás következtében a gyapjú szálai megkeményedhetnek. Ha már megtörtént a baj, akkor érdemes samponos hideg vízbe áztatni a pórul járt ruhadarabot, ettől visszanyeri a rugalmasságát.

Pamut

A legtöbb ember tudja, hogy a pamutból készült ruhákkal van a legkevesebb gond, gépben és kézzel is jól moshatók, az viszont tévhit, hogy ezekre az anyagokra nem kell vigyázni. Az egyik legfontosabb tudnivaló róluk, hogy a pamut ruhadarabokat sem szabad 30 foknál melegebb vízben mosni, mert csak így őrzik meg a színüket. Az esetleges foltokat pedig mindenféleképpen külön kell kezelni a gépbe dobás előtt. A fehér ruhákat fehér darabokhoz készült speciális mosószerrel érdemes tisztítani, hogy ne sárguljanak be, ugyanis a pamut hajlamos erre. A szárítógép is bátran bevethető, még az elasztánnal kevert pamutruhák esetében is. Vasalni pedig könnyebb őket még nedves állapotukban. A nyomott mintás pamutfelsőkre, ruhákra pedig fokozottan figyeljünk, a minta épségét kézi mosással tudjuk legbiztosabban megóvni hosszú távon.

A pamutot se mossuk 30 foknál melegebb vízben
A pamutot se mossuk 30 foknál melegebb vízbenShutterstock

Viszkóz

A viszkóz egy félszintetikus, természetes növényi rostokat is tartalmazó anyag. A rostok különböző vegyszeres kezeléseknek köszönhetően érik el a végső formájukat, ezért a közhiedelemmel ellentétben nagyon is óvatosan kell bánni ezzel az anyaggal: maximum 40 fokos gépi mosás javasolt, kímélő programon. Ráadásul arra is figyelni kell, hogy a mosógépet maximum kétharmadáig töltsük, ha ilyen ruhákat mosunk. A gépi szárítása egyáltalán nem javasolt, mosás után egyszerűen ki kell teregetni a ruhaszárítóra, vasalni pedig csak akkor vasaljuk, ha még nedves. Akkor sem kell megijedni, ha a kedvenc viszkózból készült ruhánk összemegy, mivel egy kis hőkezeléssel, vasalással visszanyeri eredeti méretét.

Lenvászon

A lennek nagyon jó tulajdonságai vannak, ezért készülnek belőle ágyneműk és könnyű nyári ruhák is. Szellős, hűvös tapintású, a nedvességet könnyen felveszi, de könnyen le is adja. Aki viszont hord lenruhákat, az pontosan ismeri ennek a természetes anyagnak a negatívumát is: nagyon hajlamos a gyűrődésre. A fehér lenvásznat maximum 60 fokon, míg a színes darabokat maximum 40 fokon, kifordítva lehet mosni. Teregetés előtt érdemes kicsit meghúzogatni az anyagot, hogy a szálak visszarendeződjenek. Gépen vagy tűző napon szárítani a lenvászonból készült darabokat sem javasolt, viszont még nedves állapotban, kifordítva, nem túl magas hőfokon érdemes vasalni őket, akkor gyönyörűen kisimulnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek