Milyen gyakran kell kimosni a melltartókat?

Fontos kérdés, hiszen a melltartó olyan viselet, ami közvetlenül érintkezik a bőröddel. Ilyen gyakran és így mosd!

A megfelelő, mondhatni tökéletes melltartót megtalálni nem könnyű feladat, ahogyan az sem, hogy kitaláljuk, mikor érdemes megválni attól a darabtól, ami olyan jó szolgálatot tett. Mi azért most inkább a köztes időszakkal foglalkozunk, mert állítólag a melltartó is azok közé a tárgyak közé tartozik, amikről nem gondoskodunk megfelelően, és igen, itt most a mosásra gondolunk. A hajtás után megtudhatod, hogy a Shape magazinnak nyilatkozó szakértő szerint a túlzottan óvatos vagy a slendrián kategóriába tartozol, vagy esetleg minden úgy jó, ahogy van. 

Milyen sűrűn?

Nem, az sem számít, ha a fehérnemű átmegy a szagteszten vagy látható nyomai sincsenek annak, hogy koszos lenne. Miért? Nos, azért, mert a melltartó közvetlenül érintkezik a bőrünkkel, és mint az összes ruhadarabra, amivel olyan szoros viszonyt ápolunk, sokkal több kerül az izzadságunkból és minden egyébből. Íme a „napi kibocsátásunk” számokban: 1 liter izzadság, 40 gramm faggyú, 10 gramm só, illetve rengeteg hámsejt, és ez persze sokkal több, ha az adott napon edzünk is. E miatt a láthatatlan szennyeződés miatt tanácsolja Mary Begovic Johnson mosószeripari szakértő, hogy két-három hordás után mindenképpen mossuk ki a melltartónkat. 

Milyen gyakran kell kimosni a melltartókat?
Milyen gyakran kell kimosni a melltartókat?Shutterstock

Persze lehet, hogy ennél is gyakrabban kell a szennyesbe dobni a melltartódat. Ugye nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy mindenkinek a bőre egy élőlényekben gazdag környezet, a mikroorganizmusok pedig nagyon szeretik a meleget és a nedvességet, vagyis ilyen körülmények között (lásd nyár), jobban elszaporodnak.

És a méret is lényeges, minél nagyobb ugyanis a kosárméret, vagyis minél nagyobbak a melleid, annál több „láthatatlan szennyeződés” rakódik rá a fehérneműdre - állítja Dr. Joshua Zeichner bőrgyógyász, aki viccelődve hozzátette, ugyan egyetlen páciense sem halt bele abba, ha nem mosta elég szorgosan a melltartóit, de azért jó tudni, hogy a koszos fehérnemű bőrirritációt okozhat, sőt rosszabb esetben gomba- vagy bakteriális fertőzéshez vezethet a lustaság. 

Nem biztos, hogy jó ötlet lenne laborvizsgálatra küldeni a melltartóinkat. Sokan meglepődnének az eredményen

– jegyezte meg.

Te milyen sűrűn mosod ki a melltartód?

Hogyan?

Ha szeretnénk, hogy melltartónk sokáig szolgáljon minket, akkor érdemes mosózsákba tenni, és minél alacsonyabb vízhőmérsékletet választani, majd kihagyni a szárítót, mert így nem veszíti el a formáját, és a rugalmasságát is hosszabb ideig megtartja. 

És mi a helyzet a sportmelltartóval?

Minden... egyes... edzés... után... ki... kell... mosni, hiszen a fokozott igénybevétel esetén a melltartóra még több kosz rakódik. A sportoláshoz használt fehérneműket vagy kézzel, vagy kíméletes programmal kell kimosni. És igen, vannak antibakteriális termékek, melyekkel megelőzhetők a kellemetlen szagok, de attól még a mosást nem ússzuk meg. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra