A papírtörlő is segíthet – így lesz sokáig friss a zöldség, gyümölcs

GettyImages-1368441236

Ha téged is zavar, hogy hamar tönkremegy a frissen vásárolt zöldség és gyümölcs, hamar megromlik vagy megcsúnyul, figyelj: van pár tippünk, hogy ez legközelebb ne így legyen!

Az mindig is bosszantó volt, ha gyorsan tönkremegy, megrothad vagy épp megfonnyad a drága pénzen megvásárolt friss áru, de a mostani élelmiszerárak mellett még idegesítőbb. Ha szeretnéd hosszan frissen tartani a zöldséget-gyümölcsöt, olvasd el tippjeinket!

Ne hagyd, hogy megizzadjon a zöldség!

A hűtőbe helyezett zöldség és gyümölcs páralecsapódás mellett éri el az egyre alacsonyabb hőmérsékletet, ez pedig hamarabb megromlásukhoz vezethet. Miután hűtőbe tetted őket, lazán takard le papírtörlővel – ne csomagold be szorosan, hogy ne zárd el teljesen a levegőtől. A papírtörlő elnyeli a nedvességet, így segít megőrizni az étel frissességét.

Ha szeretnéd, hogy soká friss maradjon a zöldség és a gyümölcs, meg kell tanulnod, mit hogyan tárolj
Ha szeretnéd, hogy soká friss maradjon a zöldség és a gyümölcs, meg kell tanulnod, mit hogyan tároljThomas Barwick / Getty Images Hungary

Ne zsúfold túl a hűtőt!

A sárgarépa, a paprika az uborka és más, egészben tárolt zöldségek akár eredeti csomagolásukban, akár kicsomagolva is mehetnek a hűtő fiókjába, de előtte béleld ki azt papírtörlővel. Annyi a fontos, hogy ne szorosan halmozd egymásra a finomságokat.

Megmoshatod, de szárítsd is meg!

A levélzöldeket nyugodtan megmoshatod, miután hazavitted őket, viszont szárítsd is meg őket egy salátacentrifuga segítségével! Óvatosan csomagold őket papírtörlőbe, majd légáteresztő zacskóval tedd hűtőbe.

Ezt a gyümölcsöt viszont sose mosd!

A bogyós gyümölcsöket halálra ítéled, ha megmosva akarod eltenni. Keress egy üvegtárolót, helyezz az aljába papírtörlőt, szórd bele a bogyókat, majd helyezz a tetejére is egy papírtörlőt. Közvetlenül fogyasztás előtt persze alaposan mosd meg a gyümölcsöt.

Van, aminek jobb szobahőmérsékleten

A banán, az avokádó és a paradicsom maradhat a konyhapulton, de ne almához közel tárold azt. Ha viszont épp az a cél, hogy siettesd az érést, akkor tedd őket egy almával együtt papírzacskóba, és várj egyetlen napot. Ha attól tartasz, hogy a szabadon tárolt gyümölcsök és zöldségek muslicák raját vonzzák majd a konyhádba, egy pohárka gyümölcsecettel térítsd el őket.

Te ne a hűtőbe tedd a paradicsomot!
Te ne a hűtőbe tedd a paradicsomot!Extreme-Photographer / Getty Images Hungary

A gombának kell a levegő

Épp ezért hazaérve azonnal távolítsd el róla a csomagolást, helyezd papírzacskóba, majd így tedd hűtőbe.

Fűszer a vázában?

Igen! A friss fűszernövények tulajdonképpen virágok, ezért úgy is kell velük bánni. Tedd őket egy pohár vízbe, ha vágottan vásároltad őket, így nem mennek tönkre olyan hamar. A legjobb az, ha napsütéses helyre teszed.

A burgonyának sötét kell

Viszont nyugodtan tarthatod egy fiókban, bár még jobb az, ha sötét, hűvös helyet találsz neki.

És van, aminek légmentesen jobb

Ha magvakat vásároltál, egy jól záró üvegtárolóban tedd be a hűtőbe: így aztán akár egy éven át is elállnak. Ha arra is kíváncsi vagy, a hűtőt hogyan tarthatod tisztán, olvasd el ezt a cikkünket is!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra