Megehetem még, ha penészes? Ezekkel az ételekkel vigyázz

GettyImages-119515508
Juhász Marianna

Van néhány étel, ami akkor is megehető, ha egy pici részén már megjelent a penész, de vannak olyan élelmiszerek is, melyeket érdemes inkább kidobni, ha már ott éktelenkedik rajta a szürkészöld szőrös folt, mert bizonyos penészgombák mérgező anyagot termelnek.

Tévedés azt gondolni, hogy a penész elsősorban azon az élelmiszeren jelenik meg, amelyikben nincs tartósítószer, vagy nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot. A penész elsősorban a rossz higiéniás körülményeknek, és annak a jele, hogy az étel romlásnak indult. Ettől függetlenül a penészes ételnek nem feltétlenül kell a kukában landolnia.

Ezeket még nyugodtan megeheted

A kemény zöldségekbe és gyümölcsökbe, mint a káposzta, a karfiol, a karalábé, a sárgarépa, a brokkoli, a zeller, az alma, a barack és a körte, a penész kevésbé tud behatolni. Ezért, ha ezeken a nyers ételeken éktelenkedik a penész, nem kell kidobnod, azok még használhatók. Nincs más dolgod, mint a penészes folt körül levágni legalább 1,5-2,5 centit. Fontos, hogy a vágást úgy ejtsd meg, hogy a kés pengéje ne érintkezzen a penészes felülettel, nehogy a fertőzés átkerüljön a még ép részekre. 

Ha a brokkoliról óvatosan eltávolítjuk a penészgomba által érintett részt, utána a zöldség még fogyasztható
Ha a brokkoliról óvatosan eltávolítjuk a penészgomba által érintett részt, utána a zöldség még fogyaszthatóHelen Camacaro / Getty Images Hungary

A tejtermékek közül az olyan kemény sajtokat, melyek előállításához nem használnak nemes penészt, ilyen például a parmezán, még nyugodtan megeheted, ha bepenészesedik. Ezekkel ugyanaz a teendő, mint a gyümölcsökkel.

A feldolgozott élelmiszerek közül a téliszalámi, a kolbász és a szárazon pácolt sonkák, például a serrano vagy a pármai sonka is ehető még attól, hogy penészes, csak fogyasztás előtt dörzsöld le róla egy papírtörlővel a puha, szürke felületet. Azért nem kell levágni, mert ezeknél a húskészítményeknél természetes, hogy penészes lesz a felszínük.

Ezeket a penészes ételeket tilos elfogyasztani

Vannak olyan ételek, amelyeket azonban tilos elfogyasztani, ha penészesek. A tiltás nem csak arra vonatkozik, ha az ételt már belepte a penész. Akkor sem szabad megenni, ha csak egy kis felületén ütötte fel a fejét a folt, mert a penész nemcsak az élelmiszerek felületén jelenik meg, hanem az étel mélyebb rétegébe is behatol, és ez sokszor szabad szemmel nem látható.

A puha állagú, penészes zöldségeket és gyümölcsöket azonnal dobjuk a kukába
A puha állagú, penészes zöldségeket és gyümölcsöket azonnal dobjuk a kukábaGillian Vann / Getty Images Hungary

Azonnal dobd a kukába, ha penészes a kenyér, a péksütemény, a puha állagú gyümölcs és zöldség, például az uborka, a bogyós gyümölcs, a paradicsom vagy a barack. 

Ne edd meg a penészes száraz hüvelyeseket, az olajos magvakat és a lekvárokat, a dzsemek tetejéről se kapargasd le a penészes felületet, hanem dobd az egészet a szemetesbe.

Ha penészes a löncshús, a bacon, a virsli, a főtt és a sült hús vagy zöldség, illetve a rakott ételek, a főtt gomba vagy a tészta, akkor azokat is tilos elfogyasztani. Ugyanis a magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek, és a penészgomba mellett még ráadásul elszaporodhatnak a baktériumok is.

A penészes ételtől akár beteg is lehetsz

A penészes étel elfogyasztása nagyon kellemetlen következményekkel járhat, mivel a penész olyan káros, sőt mérgező mikotoxint termel, amely szervezetünkbe kerülve hányást, allergiás reakciókat, hasmenést, remegést és légzési nehézségeket okozhat. A penész rendkívüli módon fokozza az asztmás tüneteket, és még bőrpanaszokat is okozhat. Mindemellett a mikotoxin egy típusa, amely főként a nem megfelelően tárolt őrölt magvakon jelenik meg, rákkeltő is.

A penészes étel elfogyasztása különösen veszélyes a kisgyerekek esetében
A penészes étel elfogyasztása különösen veszélyes a kisgyerekek esetébenskynesher / Getty Images Hungary

Nem árt óvatosnak lenni a romlott, például nyálkás felületű vagy már megbüdösödött étel szagolgatásával sem, melyen ott lehet a penész annak ellenére, hogy nem látjuk. A láthatatlan spórák belégzése ugyanúgy szintén káros az egészségünkre, mint a látható penész.

A penészes, romlott ételek elfogyasztása kifejezetten veszélyes a kismamáknak, a csecsemőknek, a daganatos betegeknek és Candida-fertőzéssel kezelteknek. Igaz ez a penésszel érlelt ételekre is.

A hűtőben, a szekrényben vagy a polcon talált penészes étel helyét célszerű lefertőtleníteni, és ellenőrizni, hogy a körülötte lévő ételek nem fertőződtek-e meg.
A penészes élelmiszert tanácsos zacskóba csomagolva kidobni a kukába.

Így előzhető meg, hogy penészes legyen az étel

A legjobb módja annak, hogy elkerüld a mikotoxin felhalmozódását, ha megakadályozod a penészgombák növekedését. Ezt az élelmiszerek megfelelő tárolásával lehet elérni.

A penészgombák szaporodását a 20-25 Celsius-fokos hőmérsékletű, savas, nedves közeg segíti. Többségük tehát a szobahőmérsékletet kedveli, ám a hűtőszekrényben lévő élelmiszerek sincsenek teljes biztonságban, mert vannak olyan penészgombák, amelyek a 2-8 ℃ hűvösében szaporodnak. Ezek főként a hőkezelt gyümölcskészítmények romlását okozzák.

Ügyelj arra, hogy kiváló minőségű, lehetőleg ellenőrizhető forrásból származó alapanyagot vásárolj, amit az adott élelmiszer igényeinek megfelelő hőmérsékleten és nedvességtartalommal tárolj. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra