15 dolog, amit soha nem lenne szabad a mosógépbe tenned

GettyImages-1266944608

Itt egy lista azokról a tárgyakról, amiket véletlenül sem lenne szabad a mosógépbe tenned, mert megsérülhetnek, negatívan befolyásolhatják a mosás eredményét, vagy kárt tehetnek a készülékben.

A modern mosógépek számos extra funkcióval vannak felruházva, így akár egy makacs folt eltávolításáról, akár az izzadságszagú edzőcuccok tisztításáról van szó, bátran számíthatsz rájuk. Ám ez nem jelenti azt, hogy érdemes lenne válogatás nélkül mindenféle textíliához a gépi mosást használnod. Lássuk, milyen kivételek vannak.

1. Bármi, amit állatszőr borít

Ha kutyákkal vagy macskákkal osztozol otthonodon, akkor nem kétséges, hogy mindenhol ott van a szőrük – különösen, ami a ruháidat illeti. Bár késztetést érezhetsz, hogy a szőrös holmikat egyszerűen bedobd a mosógépbe, ettől próbálj eltekinteni.

Még ha a szőr le is jön a ruháidról, nem fog nyomtalanul eltűnni: vagy a mosógépben marad, ahol hozzátapad más mosnivalókhoz, vagy felgyülemlik a lefolyóban, és dugulást okoz. Ezt úgy tudod kivédeni, ha a mosás előtt egy szöszhenger segítségével eltávolítod a ruhákról a szőrszálakat.

Az állati szőröktől nem könnyű megszabadulni
Az állati szőröktől nem könnyű megszabadulniharpazo_hope / Getty Images Hungary

2. Memóriahabos párnák

A legtöbb pamut- és szintetikus anyagú párna mosógépben is mosható, a memóriahab azonban túl kényes hozzá, ezért szakadás lehet a vége. A jó hír, hogy maguk a huzatok általában alkalmasak a gépi mosásra.

Amennyiben szeretnéd a párnát alaposabban kitisztítani, erre a célra a porszívó kárpittisztító fejét használhatod. Ha az anyag foltos, akkor nedvesíts be egy mikroszálas törlőkendőt felhígított mosogatószerrel, dörzsöld át vele, majd töröld át egy nedves ruhával is (de előtte mindenképp ellenőrizd a címkén, hogy a gyártó milyen tisztítási módot ajánl).

3. Melltartók

A mosástól megváltozhat a merevítős melltartók alakja, ráadásul fémkapcsaik beleakadhatnak a többi ruhába, így azok megsérülhetnek és elszakadhatnak. Ha nem akarsz a kézi mosással bajlódni, egy mosózsák beszerzése lehet a megoldás (a mosási útmutató átolvasását itt sem szabad megspórolni).

4. Bármi, aminek nincs behúzva a cipzárja

Ha végighúzod az ujjad egy cipzár fogain, akkor gyorsan rájöhetsz, hogy miért rossz, ha így kerül a mosógépbe. Nemcsak a ruhákba akadhat bele, hanem megkarcolhatja a dob belsejét is.

A károsodások elkerüléséhez mosás előtt teljesen húzd fel a cipzárt.

A gombokat ellenben nyugodtan kigombolva hagyhatod. Ilyen módon mosás közben kisebb nyomás éri a cérnát, ezért a gombok ritkábban fognak leszakadni.

A mosás előtt minden ruhán húzd fel a cipzárt!
A mosás előtt minden ruhán húzd fel a cipzárt!bigtunaonline / Getty Images Hungary

5. Fürdőruhák

Még ha a címkén az is szerepel, hogy a fürdőruha mosógépben mosható, előfordulhat, hogy a mosási ciklus során megereszkedik és megnyúlik az anyaga, így idővel elveszítheti alakját. Jobban jársz, ha kézzel mosod ki.

6. Gyúlékony foltok

Ha az étolaj, a benzin, az alkohol vagy a motorolaj foltot hagy a ruhádon, azt nem szabad a mosógépbe tenni, mert tűzveszélyes lehet – főleg gépi szárítás esetén. Ehelyett előzetesen áztasd be, kezeld valamilyen oldószer alapú folteltávolítóval, öblítsd ki meleg vízzel, majd hagyd megszáradni.

7. Flitteres, csipkés ruhák

A flitteres, csipkés vagy hímzéssel ellátott ruhák rendkívül sérülékenyek, ezért a mosástól elszakadhatnak és károsodhatnak a szálaik. Ha a mosási útmutató vegytisztítást javasol, ne erőltesd a gépi mosást!

8. Különálló, nehéz tárgyak

Ha a töltet nincs kiegyensúlyozva, a mosógép nehezen tudja felvenni a megfelelő sebességet a centrifugáláshoz, melynek következtében hangosan rázkódni kezdhet, majd a mosási ciklus akár meg is szakadhat. Ez jellemzően akkor következik be, ha egyetlen párnát vagy takarót próbálsz kimosni.

Ha hozzáadhatsz néhány extra törülközőt, kiegyenlítheted a töltetet.

Ha nincs kiegyensúlyozva a töltet, az problémákat okozhat
Ha nincs kiegyensúlyozva a töltet, az problémákat okozhatbrizmaker / Getty Images Hungary

9. Finomkötésű pulóverek

Valószínűleg ez a leggyakoribb hiba a listán. A gyapjúból, kasmírból vagy bársonyból készült pulóvereknél tényleg elengedhetetlen a mosási útmutató átolvasása, hiszen a mosógépben uralkodó magas hőmérséklet hatására összezsugorodhatnak, a súrlódástól pedig elkophatnak a szálaik. A finomkötésű pulóvereket mindig kézzel, kímélő mosószerrel mosd ki, vagy vidd el vegytisztításra.

10. Nyakkendők

A nyakkendők nem szorulnak gyakori tisztítására, de rendszeres használatuk esetén előbb-utóbb szükség lehet a mosásra. A probléma csak az, hogy érzékeny anyagokból, selyemből vagy gyapjúból, finom varrással készülnek. Ez azt jelenti, hogy a mosási ciklus során megsérülhetnek és összemehetnek. A nyakkendőknél ezért nincs más lehetőség, mint a kézi mosás vagy a vegytisztítás.

11. Öltönyök

Kényes anyaguk miatt az öltönyöknek nincs keresnivalójuk a mosógépben. Még a pamut- vagy poliészteranyagú daraboknál is fennáll a veszélye, hogy a mosás során elvesztik alakjukat, ezért tisztításukhoz a mosoda felkeresése lehet az egyetlen járható út.

Az öltönyöket nem szabad mosógépben mosni, tisztításukat bízd a profikra!
Az öltönyöket nem szabad mosógépben mosni, tisztításukat bízd a profikra!Ivan-balvan / Getty Images Hungary

12. Pénztárcák

A szebb napokat is látott pénztárcák felfrissítésére sem a mosógép a megoldás. A legtöbbjük érzékeny anyagból, így például bőrből készül, ami nem mosásbiztos, illetve olyan díszítőelemek vannak rajtuk, amelyek a mosógépben leszakadhatnak vagy megolvadhatnak. A pénztárcákat elegendő lehet egy átnedvesített mikroszálas törlőkendővel áttörölni, hogy újra szalonképesek legyenek.

13. Elfelejtett tárgyak

Ne feledd, mindig ürítsd ki a zsebeidet, mielőtt beteszed ruháidat a mosógépbe. A kabátokban és farmerekben tollak, kulcsok és érmék maradhatnak, amelyek költséges javításokhoz vezetve kárt tehetnek a mosógépben. Ha ezt elmulasztanád, és valami furcsa, zörgő hangot hallasz, akkor azonnal állítsd le a mosást, hogy eltávolíthasd a kérdéses tárgyat.

14. Túl sok mosószer

Ez nem tűnik olyan szélsőségesnek a listán szereplő többi hibához képest, mégsem tanácsos félvállról venni. Ha túl sok mosószert használsz, jelentős mennyiségű hab képződhet a mosótérben, amelyet a gép az öblítési ciklus során nem feltétlenül tud eltávolítani. Ennek eredményeként mosószer-maradványok maradhatnak a ruháidban, amelyek kényelmetlenné tehetik viselésüket és bőrirritációt válthatnak ki.

Habból is megárt a sok
Habból is megárt a sokAdam Gault / Getty Images Hungary

15. Bármi, aminek a címkéjén csak a vegytisztítás szerepel

A mosási útmutató fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ha nem olvasod el a címkét, akkor nem fog kiderülni, hogy egy ruha esetleg csak vegytisztítással tisztítható, ami elég kellemetlen következményekkel járhat. A kézi mosás jel kapcsán ugyanakkor engedékenyebb lehetsz – feltéve, hogy a gép rendelkezik erre alkalmas funkcióval, és a kimosandó anyag nem különösebben kényes.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek