4 házi módszer, amivel végérvényesen megszabadulhatsz a rozsdától

GettyImages-949427216

Nem muszáj bolti rozsdaeltávolító szerekre költened, ezzel a 4 házilagos módszerrel hatékonyan szabadulhatsz meg a rozsdától.

A fémek rozsdásodásáért az oxidáció néven ismert folyamat felelős, ami nedvesség hatására – különösen hosszú expozíció és sós víznek való kitettség esetén – felgyorsulhat. Ezt otthoni körülmények között visszafordítani már nem lehet, megállítani viszont igen, így ha időben cselekszel, megakadályozhatod, hogy a rozsda további károkat okozzon féltve őrzött tárgyaidban, így például drága pénzen vásárolt szerszámaidban. Íme, 4 házi módszer, amit érdemes kipróbálnod.

1. Ecet

Az ecetes áztatás az egyik legegyszerűbb módja a rozsdalerakódások eltávolításának. Nincs is szükséged hozzá semmi másra, csak egy nagy edényre, illetve annyi ecetre, hogy éppen elfedje a kezelni kívánt tárgyat.

Az ecetben lévő ecetsav kémiai reakcióba lép a rozsdával, és feloldja azt.

A folyamat során csupán só és víz keletkezik, maga a sav pedig ártalmatlan az emberre nézve, így a módszer teljesen biztonságos: a maradék folyadékot nyugodtan kiöntheted a lefolyóba.

A rozsda házilagos eltávolításához az ecet az egyik legjobb megoldás
A rozsda házilagos eltávolításához az ecet az egyik legjobb megoldásPradit_Ph / Getty Images Hungary

Ha a rozsda túl erős ahhoz, hogy egy gyors áztatás fellazítsa, hagyd egész éjszakára az ecetben, majd szükség esetén dörzsöld le egy merev sörtéjű kefével.

2. Ketchup

A ketchup meglepően hatékony megoldás a kisebb rozsdafoltokkal szemben. Ha vastagon bekened vele az érintett felületet, majd néhány óra után átdörzsölöd egy drótkefével (vigyázz, mert karcolhat!), a rozsdának nyoma sem marad, ami annak köszönhető, hogy az ecethez hasonlóan a ketchup savat tartalmaz.

Sűrűbb állaga miatt a ketchuppal olyan tárgyakról is leoldhatod a rozsdát, amiket nem lehet beáztatni, kültéri használata esetén ugyanakkor nem árt az óvatosság, mert cukortartalma miatt vonzza a rovarokat.

3. Szódabikarbóna

A szódabikarbóna oldata enyhén lúgos kémhatású, ezért képes elbánni a felületi rozsdával. Ehhez egy kevés víz hozzáadásával képezz belőle sűrű pasztát, vidd fel a megtisztítandó részre, várj egy órát, hogy kifejtse hatását, majd egyszerűen töröld le. Ez a módszer kiválóan alkalmazható vékonyabb fémfelületek kezelésére, de jó szolgálatot tehet a szerszámoknál is, ha a pasztát sikerül bejuttatni az apró résekbe.

A szódabikarbónából készült paszta hasznos lehet a szerszámok tisztításához
A szódabikarbónából készült paszta hasznos lehet a szerszámok tisztításáhozIronHeart / Getty Images Hungary

4. Só és citromlé

Kisebb mértékű rozsdásodás vagy felületi rozsda esetén remekül működik a só és a citromlé kombinációja is. Csak facsarj egy kevés citromlevet az érintett felületre, majd szórj rá egy kis sót, aztán jöhet egy újabb adag citromlé. A citromsav reakcióba lép a rozsdával, ezért egy kefe vagy súrolópapír segítségével könnyedén eltávolíthatod. Ha végeztél, a felületet töröld tisztára, mert a keverék magát a fémet is kikezdheti.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra