Ilyen könnyen teheted gördülékenyebbé a reggeleket

GettyImages-1287121475

Váltás nyárból az őszbe, szabad hetekből az iskola világába: ez nem mindenkinek megy gördülékenyen. A tanévkezdés egyszerűbb lesz, ha ezeket a trükköket alkalmazod!

Megváltozik a napirend, időre kell kelni, sokkal fontosabb betartani a néha szűkösnek tűnő időkereteket is. Feladatok várnak legtöbbször kalandok helyett, a terveken pedig nemigen lehet változtatni. Mutatunk pár trükköt, amivel kicsit egyszerűbbé válhat a hetek szervezése.

Alakítsatok ki új rutint tanévkezdésre!

Nem elég, hogy ősszel új ritmust vesz az élet, de az eltér attól, amilyen ritmusban az előző év eltelt. Érdemes lehet olvasástudástól függően képes vagy szöveges heti és napi rutint írnod gyermekeidnek, hogy folyamatosan tudják, milyen feladatok várnak rájuk és milyen teendők sorakoznak reggeleikben.

Hogy egyszerűbbé tedd számukra mind a reggeli készülődést, mind pedig a délutánokat, színkódolhatod az órát a falon.

Ezzel megmutathatod, reggel mikor kell készülődni, indulni, illetve azt is, délután mikor jut idő játéknak vagy rendrakásnak, és mikor kell pihenni indulni.

Tipp az egész tanévre: a legfontosabb tennivalókat központi helyen írd fel!
Tipp az egész tanévre: a legfontosabb tennivalókat központi helyen írd fel!mrPliskin / Getty Images Hungary

A legfontosabb teendőknek legyen helye

Alakíts ki egy olyan felületet, ahol a legfontosabb teendők és határidők mindig megjelenhetnek. Ez segítséget jelent neked is, mert itt az ebédbefizetéstől kezdve a szülői értekezleten át sok szülői feladat is teret kaphat, de a gyerekek fontos témazáróit vagy meccseit is megjelenítheted ezen, akár visszaszámlálással együtt.

Itt a gyerekekre bízott házimunkákat is jelölheted, akár egy külön táblán is, ahol maguk pipálhatják ki az elvégzett feladatokat.

Tipp a reggelek gyorsítására

Van, hogy te már kilépnél az ajtón, de a gyerekek még nem találják a cipőjüket vagy a pulóverüket: ezt a kellemetlen helyzetet gyorsíthatod, ha az óvodai öltözőket idéző rendszert vezetsz be. A gyerekek külön fogast vagy akár fachot kaphatnak, ahol megtalálják cipőjüket és dzsekijüket egyaránt, így csak gyorsan fel kell kapniuk sajátjukat, a keresgélésre nem kell időt szánni, Ehhez persze kell az is, hogy este rendben oda kerüljenek a ruhadarabok…

Az öltözködés egyszerűsítése nem csak a tanévkezdés miatt praktikus
Az öltözködés egyszerűsítése nem csak a tanévkezdés miatt praktikusPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Az öltözés tovább egyszerűsíthető

Vannak olyan gyerekek, akik gyorsan és szívesen kiválasztják, mit akarnak felvenni reggel – és vannak, akik hosszú perceken át tipródnak a fiókok felett. Ha vásárolsz egy fellógatható tárolót, melybe a hétköznapok mindegyikére előre bekészíted a ruhadarabokat, segítheted őket ebben – ezeket akár ki is választhatjátok közösen, előre, vagy választhatod azt is, hogy több ruhadarab kerül minden fachba, így azért választhat is a kis iskolás, de nem minden ruhadarabja közül.

És még egy dolog…

A bejárati ajtó belső részére egy gyors checklist is kerülhet. Szemüveg, tízórai, tornacucc és a többi: itt felsorolhatsz mindent, amit esetleg gyakran otthon felejt gyermeked, de nagyon fontos lenne, hogy nála legyen. Aki tud írni, annak betűvel, aki pedig még nem olvas biztosan, annak rajzzal is szemléltetheted, mit fontos magával vinni.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra