A szomszéd gyepe mindig zöldebb? Így lehet szép dús a füved

GettyImages-1314657688

Most megtudhatod, hogy mi a dús, zöldellő gyep titka, és milyen eszközök kellenek a fenntartásához.

A legtöbben nem gondolnak arra, hogy a fű gondozása nem ér véget a rendszeres locsolásnál és fűnyírásnál. Ahhoz, hogy a gyep egészséges maradjon, több tényezőnek is stimmelnie kell. Itt van 7 praktikus tipp, ami segíthet ennek elérésében.

1. Ismerd meg a gyeped

Mindenekelőtt nem árt tisztában lenned azzal, hogy milyen fajtájú a kertedben lévő fű, ez ugyanis befolyással lehet tápanyag- és fényigényére, illetve arra, hogy milyen magasra nő, amiből pontosabb képet alkothatsz igényeiről. Ha egyedül nem boldogulsz, kérj segítséget egy kertészetben.

Az egyes fűfajták igényei eltérőek lehetnek
Az egyes fűfajták igényei eltérőek lehetnekJon Rehg / Getty Images Hungary

2. Ellenőrizd a talajt

Következő lépésként ellenőrizd a talajt. Ehhez elkélhet egy talajtesztkészlet, amely bármelyik kertészeti árudából beszerezhető. Az, hogy a fű számára milyen az ideális talaj, annak típusától is függ, de alapszabályként elmondható, hogy a zöldellő gyephez enyhén savas pH-érték (6-7), valamint bőséges nitrogén-, foszfor- és káliumtartalom szükséges.

3. Gondoskodj tápanyagokról

A legtöbb műtrágyában mindhárom említett tápanyag megtalálható, de az arányok termékenként változóak lehetnek. A vásárlásnál ezért figyelj oda, hogy olyat válassz, ami kiegyensúlyozza a talaj ásványianyag-szintjét. Egyes műtrágyákat további hasznos kiegészítő anyagokkal látnak el, amelyek hozzájárulhatnak a fű egészséges fejlődéséhez.

A műtrágyázás időpontja szintén a fűtípus függvénye. Bármilyen termék mellett is döntesz, pontosan kövesd a vonatkozó gyártói utasításokat. Ez azért is fontos, mert ha túl sok műtrágyát használsz, perzselési nyomok maradhatnak utána.

Ha idegenkedsz a vegyszerektől, léteznek természetes alternatívák is. Ha kora tavasszal vékony rétegben komposztot szórsz a fűre, értékes tápanyagokkal dúsíthatod a talajt, de alkalmazhatsz akár szerves alapú trágyákat is.

4. Rendszeresen locsold meg

A mostani csapadékhiányos, aszályos időszakban elengedhetetlen a rendszeres locsolás. Bizonyos településeken ugyanakkor vízkorlátozás lépett életbe, amely a locsolást is tiltja, így először mindenképp járj utána, hogy téged is érint-e. 

Ha dús gyepre vágysz, egy automata öntözőrendszer sokat segíthet
Ha dús gyepre vágysz, egy automata öntözőrendszer sokat segíthetjimfeng / Getty Images Hungary

fű öntözését a legjobb a kora reggeli órákra időzíteni, hiszen ilyenkor még nem olyan erős a napsütés, így nem párolog el túl hamar a nedvesség. Ha frissen füvesítettél, akkor napi 1-2 öntözés is kellhet, amíg a gyep nem éri el a 2,5-5 centis magasságot.

5. Ne vágd túl rövidre

A fűnyírás fontos eszköz ahhoz, hogy a fű egyenletes és egészséges legyen, de ügyelj rá, hogy ne nyírd túl. A hosszú fűszálak megvédik a gyökereket a nap által okozott károktól, és elősegítik a gyökérnövekedést. A vágás optimális magassága a fű típusától is függ, de azért van némi támpont, amiből kiindulhatsz:

Lehetőleg ne nyírj le többet a fű hosszának harmadánál.

Időnként tanácsos ellenőrizni a fűnyírókések állapotát is. Ezek hosszú távon elkopnak, így inkább letépik a füvet, mintsem levágják. A fűszálak teteje ettől csipkéssé válhat, és barnás, fehér színű elszíneződéseket mutathat, ami tönkreteheti a gyep megjelenését, ezért ilyenkor indokolt lehet a pengék élezése vagy cseréje.

6. Szabadulj meg a gyomoktól

Ne hagyd, hogy a gyomok belerondítsanak az összképbe. Ragadj ásót, és gyökerestől emeld ki őket a talajból. Ha nem akarod bepiszkolni a kezed, vagy nagyobb mennyiségű gyomról van szó, használhatsz gyomirtót, vagy azt tartalmazó műtrágyát is. Amennyiben természetes megoldást keresel, próbáld ki a kukorica-gluténlisztet, ami nemcsak a gyomokat pusztítja el, hanem a fű táplálására is alkalmas.

7. Töltsd ki a hézagokat

A gyepfelületen lévő hézagokat, kopár foltokat fűmagokkal töltheted ki (csak győződj meg róla, hogy megfelelő-e a fajtájuk). Először távolítsd el az elhalt növényeket, kézzel oszlasd szét a magokat, szórj rájuk egy vékony rétegnyi földet, majd gondoskodj rendszeres öntözésükről. A fűmagokat valamilyen talajtakaró anyaggal vagy komposzttal is befedheted, hogy megvédd őket az időjárás viszontagságaitól.

Nem mindegy, hogy mennyit vágsz le belőle
Nem mindegy, hogy mennyit vágsz le belőleSachko / Getty Images Hungary

8. Szellőztesd a gyepet

Ha igazán dús, zöld fűre vágysz, nem lehet megspórolni a gyep szellőztetését. Erre azért van szükség, mert az idő múlásával összetömörödhet a talaj, ami megnehezíti a gyökerek oxigén- és vízellátását.

A levegőztetés révén a gyep könnyebben lélegezhet, így szebben fejlődhet.

A művelethez jól jöhet egy gyepszellőztető, de ha nem akarsz költeni rá, elegendő lehet egy vasvilla vagy gereblye is. „A szerszámot szúrja erőteljesen a talajba, majd mozgassa óvatosan előre és hátra! Ennek során segíti meggátolni a tövek elhalását, elkerülheti a filcesedést, és kibogozza az összekuszálódott szálakat is” – javasolja útmutatójában Megyeri Szabolcs kertészmérnök. A szakember szerint ez igen monoton és időigényes munkafolyamat, de a gyep gazdagon meghálálja a törődést.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra