Hogy érdemes inkább parkolni, orral vagy farral?

GettyImages-1255226948
Juhász Marianna

Sokéves rutin ide vagy oda, vannak helyzetek, amikor valódi stresszforrást jelent a parkolás. Főleg akkor, ha nem tudjuk jól, vagy viszonylag gyorsan abszolválni a feladatot. A kínos helyzetek elkerülése miatt a tapasztalatok szerint többen előnyben részesítjük az orral előre parkolást. De vajon jól döntünk?

Akár orral, akár farral parkolunk, mindegyiknek van előnye és hátránya. Kétségtelen, hogyha tolatva parkolunk, akkor egy váratlan helyzetben gyorsabban távozhatunk, míg az előre parkolás könnyebb beállást tesz lehetővé. Vannak, akik szerint a hátrafelé történő parkolás biztonságosabb, mások pedig azt állítják, ha orral parkolunk le, értékes időt takarítunk meg. Vajon kinek van igaza? Nézzük meg minkét módszer előnyét és hátrányát!

Az orral parkolás előnyei

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy nemcsak az újdonsült „mazsola” sofőröknek, hanem a rutinnal rendelkezőknek is sokszor egyszerűbb, ha orral parkolnak le. Így a parkolóhely jól belátható, még a tükrök használatára is alig van szükség.

Egy nagybevásárlás során mindenképpen praktikusabb, ha orral előre parkolunk
Egy nagybevásárlás során mindenképpen praktikusabb, ha orral előre parkolunkRayman / Getty Images Hungary

Előrefelé parkolni nemcsak kényelmesebb, hanem gyorsabb is. Ráadásul, így elkerülhetjük azt a kényelmetlen szituációt, hogy a lassabb tolatással torlódást okozunk.
Egy nagyobb bevásárlás alkalmával vagy egy hosszabb útra készülve mindenképpen praktikusabb, ha orral parkolunk le, mert így jobban, kényelmesebben hozzáférünk a csomagtartóhoz. 

A farral parkolás előnyei

Ha az autóban van tolatást segítő kamera, sokszor hátrafelé sokkal jobb kilátás nyílik, mint előre. Különösen praktikus ez abból a szempontból, hogy a parkolást segítő rendszerrel könnyebben észrevehetők az alacsony tárgyak, például bokrok, facsemeték vagy jelzőoszlopok, de gyorsabban észlelhetők a mögénk került gyerekek és kisállatok is.

Ha van az autóban tolatókamera, mindenképpen használjuk, mert segítségünkre lehet a farral parkolásnál
Ha van az autóban tolatókamera, mindenképpen használjuk, mert segítségünkre lehet a farral parkolásnálMarin Tomas / Getty Images Hungary

A tolató parkolás mellett szól az is, hogy hátrafelé sokkal jobban lehet manőverezni a szűk helyeken. Ez különösen praktikus akkor, ha nincs négykerék-meghajtás az autóban. Ha a kormány elfordításakor csak az első kerekek forognak, az autó a hátsó része körül fog mozogni, ami szűk helyeken pontosabb manőverezést tesz lehetővé.

Mindemellett a hátrafelé parkolást sokan biztonságosabbnak tartják, mert a parkoló elhagyásakor nem akadályozzuk a forgalmat, nem beszélve arról, hogy a járművezető sokkal jobban kilát egy másik autó takarásából, mint ha tolatva hagyná el a parkolót.

Egy farral leparkolt autóval nagyobb rálátásunk van az útra, ahová kihajtani készülünk. A szélesebb látószög miatt jobban belátjuk az úttestet, és hamarabb észrevesszük az arra közlekedő gyalogosokat vagy kerékpárosokat.

Jó tudni azt is, hogy vészhelyzetben egy farral parkoló autóval sokkal könnyebb elhagyni a helyszínt.

Tolató parkolással nemcsak biztonságosabb a kiállás, hanem könnyebben hozzáférhető a motortér is. Egy gyenge vagy egy teljesen lemerült akkumulátor feltöltésénél is hasznosabb, ha farral parkolunk.

Több előnye van farral parkolni

Összegzésképpen elmondható, hogy akár orral, akár farral parkolunk, mindkettőnek van előnye és hátránya is. A tolatva parkolást kissé nehezebb elsajátítani, de ha egyszer ráérzünk a technikájára, sokkal több előnyt kínál az előrefelé parkolással szemben.
Akár így, akár úgy parkolunk, mindig legyünk körültekintőek, és törekedjünk arra, hogy a felfestett parkolón belül maradjunk.

A nők orral, a férfiak tolatva parkolnak

Egy néhány évvel ezelőtt elvégzett vizsgálat szerint, amely a magyar sofőrök parkolási szokásait kutatta, kiderült, hogy a nők leginkább orral előre parkolnak szívesebben, míg a férfiak inkább tolatva.

A férfiak többsége bevallása szerint tolatáskor nem fordul hátra, leginkább a tükröt használja
A férfiak többsége bevallása szerint tolatáskor nem fordul hátra, leginkább a tükröt használjaMarin Tomas / Getty Images Hungary

Mindemellett az is kiderült, hogy parkoláskor a férfiakra sokkal inkább jellemző a tükörhasználat, mint a nőkre. A hátrafordulás inkább a nőkre jellemző, 60 százalékuk számolt be arról, hogy minden parkolásnál ezt a módszert használja. A férfiaknál ez az arány alacsonyabb volt az átlaghoz képest.

A nők közül többen is beszámoltak arról, hogy előfordul már, hogy mást kérnek meg, hogy parkoljon be helyettük.

A 18–59 éves autóvezetők 15 százalékával fordult már elő, hogy valaki mást kértek meg, hogy parkoljon be helyettük. Az ilyen segítséget igénybe vevők körében sokkal több a nő, a 40 év alatti és a felsőfokú végzettségű. A megkérdezett férfiak 93 százalékával még nem fordult elő, hogy más parkolt volna be helyettük.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra