Teszt: a legjobb fogkrémekre nem kell 500 forintnál többet költened

GettyImages-509055856
Olvasási idő kb. 3 perc

11, hazánkban is kapható fogkrémről hullt le a lepel a fogyasztóvédők legújabb tesztjében.

A teszt keretében szakértők bevonásával vizsgálták, hogy a fogkrémek az ígéreteknek megfelelően védik és ápolják-e a fogakat, ellenőrizték összetételüket, illetve hogy tartalmaznak-e potenciálisan veszélyes anyagokat, valamint önkéntesek közreműködésével annak is utánajártak, hogy milyen benyomásokat keltenek hétköznapi használatuk során.

Hogyan zajlott a teszt?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete által publikált tesztben, amelyet külföldi partnerszervezeteik, köztük a cseh dTest közreműködésével végeztek, olyan népszerű márkák termékei szerepeltek, mint a Sensodyne, az Elmex, a Signal, a Colgate, a Meridol, a Vademecum, a Parodontax, az Aquafresh, a DM (Dontodent) vagy a Rossmann (Alterra).

Fogkrém és fogkrém között jelentős különbségek lehetnek
Fogkrém és fogkrém között jelentős különbségek lehetnekBet_Noire / Getty Images Hungary

A végeredménybe a legnagyobb súllyal (65 százalék) a szakértői értékelések számítottak bele, amelyek az alábbi szempontokra terjedtek ki:

  • a fogkrémek fluoridtartalma
  • a fluorid hasznosulási aránya
  • a fogzománcra gyakorolt csiszolóhatás
  • az elszíneződések eltávolításának képessége

A pontozásnál figyelembe vették azt is, hogy az önkéntesek – akik egy hét használat után értékelték a termékeket – milyennek találták érzékszervi jellemzőiket, így megjelenésüket, állagukat és ízüket. Mindezeken túl fontos kérdés volt a csomagolóanyagokon keresztül a környezetre gyakorolt hatás, a potenciálisan káros anyagok esetleges jelenléte (például a parabének, a triklozán, az SLS, a titánium-dioxid, a PEG-ek, az allergének vagy az élelmiszerekben már betiltott színezékek), illetve címkézés megfelelősége is.

A teszten a tisztítóhatás mellett a hétköznapi használat is szempont volt
A teszten a tisztítóhatás mellett a hétköznapi használat is szempont voltSally Anscombe / Getty Images Hungary

Melyik lett a legjobb fogkrém?

Az összes szempont figyelembevételével a teszten a következő fogkrémek vizsgáztak a legjobban (zárójelben feltüntettük az átlagárukat is) százalékos formában kifejezve:

  1. Aquafresh Triple Protection Fresh & Minty (500 forint): 73 százalék
  2. dm Dontodent Clear Fresh (350 forint): 67 százalék
  3. Parodontax Complete Protection Extra Fresh (1550 forint): 65 százalék
  4. Elmex Caries Protection (1200 forint): 64 százalék
  5. Meridol (1600 forint): 63 százalék

A további helyezettekért és a részletes eredményért kattints ide. Ha szívesen olvasnál még a témáról, ne hagyd ki az elektromos fogkefék tesztjéről szóló összefoglalónkat sem!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek