Mit jelent a fogkrémes tubuson lévő színes csík?

Egy elmélet szerint a csík színe a fogkrém összetételére utal. De vajon ezt mennyire lehet komolyan venni?

Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkban ezúttal egy rejtélyes csíkról rántjuk le a leplet. Arról, amit a fogkrémes tubus hátoldalának végén láthatsz. A csík mibenléte már viszonylag régóta tartja lázban az internet népét, ennek ellenére még mindig vannak, akik tévúton járnak. Ezért is határoztuk el, hogy egyszer s mindenkorra tiszta vizet öntünk a pohárba.

Kész átverés

„Bizonyára neked is feltűnt már a fogkrémes tubusok végén található csík. Sajnos sokan nem tudják, mit jelent” – mutat rá egy körlevél, ami hosszú évek óta futja köreit az interneten. Az írás konkrét útmutatóval is szolgál, hogy melyik színt mit jelent:

  • Fekete: olyan anyagokat tartalmaz, amelyek növelik a fogágybetegségeket. Ezek 100 százalékban szintetikus anyagok, amelyek karcolják a fogakat, ezért ezekkel a típusú fogkrémekkel hetente csupán egyszer lehetne fogat mosni.
  • Piros: olyan anyagokat tartalmaz, amelyek veszélyesek az egészségre, 50 százalékban szintetikus, 50 százalékban természetes összetevőkkel.
  • Kék: olyan szintetikus anyagokat tartalmaz, amelyek nem veszélyesek az egészségre. 80 százalékban kémiai, 20 százalékban természetes anyagok, ezért hetente 2-3 alkalommal javasolt a használata.
  • Zöld: 100 százalékban természetes összetevőkből áll. Ezt a típusú fogkrémet javasolják a mindennapi fogmosáshoz.”

A bökkenő csak az, hogy ebből egy árva szó sem igaz. Ha jobban belegondolsz, eleve nincs sok realitása annak, hogy a gyártók olyan terméket dobjanak piacra, ami veszélyes lehet a fogakra, és ezt önként el is ismerjék a csomagoláson. De ha a józan ész szavát nem is hallod meg, az illetékeseknek csak hiszel!

Semmi köze a fogkrém összetételéhez
Semmi köze a fogkrém összetételéhezCsabai Kristóf

Csak a gyártáshoz kell

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) korábban az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) kozmetikai részlegéhez fordult, hogy a végére járjon, van-e alapja a rémisztgetésnek. Itt azt a tájékoztatást kapták, hogy a legkevésbé sincs:

A tubuson található csík csupán gyártástechnológiai jelzés, csomagolás közben ez jelöli a tubus végét.

Ugyanezt reagálta a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség (COSMOS) is, de hasonló eredményre jutottak például a Snopes és a Hoax-Slayer oldalak is. A jelölésnek tehát semmi köze sincs a termék összetételéhez, hanem csak arra szolgál, hogy a gyártósor szenzorai érzékelhessék, hol ér véget a tubus, így a gépek a megfelelő helyen vághassák el és zárhassák le.

A csík színe attól függ, milyen színű a tubus felirata

– zárta rövidre a kérdést a TVE.

Nem hagy nyugodni a gondolat, hogy milyen kemikáliák lehetnek a fogkrémedben? Ahelyett, hogy mindenféle körleveknél hinnél, olvasd el a termék összetételét, ami általában a tubusra vagy annak dobozára van nyomtatva. További segítség a körültekintő fogkrémválasztáshoz itt:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek