Mitől lesz tartós a tartós kenyér? Igaz, hogy rosszabb minőségű?

GettyImages-639303392

A szakember szerint az adalékanyagok jelenléte miatt a tartós kenyeret nem feltétlenül kell leírni.

A mai magas élelmiszerárak mellett a vásárlásnál egyre fontosabb szempont lehet a kenyér eltarthatósága is, hiszen senki nem szeretne feleslegesen pazarolni. Ennek apropóján megnéztük, hogy az eltarthatósági időtől elvonatkoztatva a tartós kenyér tényleg annyival rosszabb alternatíva-e, mint ahogy az a köztudatban él.

Milyen szempontokat érdemes mérlegelni a vásárlásnál?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a boltokban rengeteg kenyérfajta kapható, amelyek összetételüket, formájukat és minőségmegőrzési idejüket tekintve igen sokfélék lehetnek. Hogy melyik a jobb, azt a szakember szerint nem lehet egyértelműen eldönteni, hiszen minden élelmiszernek vannak pozitív és negatív tulajdonságai is.

A nagyobb boltokban rendkívül széles a választék, ezért nem könnyű dönteni
A nagyobb boltokban rendkívül széles a választék, ezért nem könnyű dönteniSDI Productions / Getty Images Hungary

Egy hagyományos kenyérnél hátrány lehet a magasabb előállítási költség és a rövidebb eltarthatóság. A tartós kenyerek ezzel szemben sokáig elállnak, ami bizonyos helyzetekben praktikus lehet.”

Mitől tartós a tartós kenyér?

Az élelmiszermérnök magyarázata alapján a tartósság két alapvető okra vezethető vissza. Az első az, hogy a termékhez olyan adalékanyagokat – jellemzően tartósítószereket és különböző stabilizátorokat – adnak, amelyek megakadályozzák a káros mikrobák elszaporodását, illetve lelassítják a kedvezőtlen fizikai elváltozásokat, így például a kenyér kiszáradását.

Az adalékanyagok jelenlétét a termék címkéjén is fel kell tüntetni.

Traszkovics Zsolt hozzátette, az adalékanyagokkal kapcsolatos félelem a legtöbb esetben nélkülözi a racionális alapot, hiszen az előírások által megszabott mennyiségben felhasználva nincs semmilyen káros hatásuk a szervezetre nézve. „A hozzáadott tartósítószereknek valójában éppen az a céljuk, hogy az egészségre veszélyes mikrobák ne tudjanak elszaporodni.

A kenyér tartósságát a hozzáadott adalékanyagokon túl a csomagolás is befolyásolhatja
A kenyér tartósságát a hozzáadott adalékanyagokon túl a csomagolás is befolyásolhatjaRyan McVay / Getty Images Hungary

A második ok a speciális csomagolás, ami szintén hozzájárul a termék hosszabb eltarthatóságához. Ezért is lényeges, hogy fogyasztásuk után mindig gondosan zárd vissza a tartós kenyerek csomagolását. Amennyiben ezt elmulasztod, annak a frissességük láthatja kárát.

„A tartós kenyerek is ugyanúgy készülhetnek minőségi alapanyagok felhasználásával, akár teljes kiőrlésű lisztekből is, ezért nem feltétlenül gyengébb a minőségük. Ugyanakkor egy hagyományos kenyér is lehet szakmai szempontból nagyon silány minőségű. Tehát azt, hogy valaki számára melyik a megfelelő kenyér, több tényező is befolyásolhatja, beleértve az egyéni ízlést is” – vonta le a konklúziót a szakember.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra