9 hiba, amivel akaratlanul is elrontod a porszívózás eredményét

GettyImages-1355057467

Hiba azt hinni, hogy a porszívót nem kell kitisztítani, ahogy az is, hogy mindig maximálisan teljesítményen kell használni.

A porszívózás az egyszerűbb házimunkák közé tartozik, de azért akad néhány szabály, amit érdemes betartanod, hogy ne kelljen feleslegesen dolgoznod, és/vagy hatékonyabb tudj lenni, úgy, hogy közben a porszívót se tedd tönkre. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy ne kövesd el az alábbi hibákat (még ha eddig nem is tűntek számodra hibának).

1. Túl gyorsan porszívózol

Érthető, ha a házimunkán minél előbb szeretnél túlesni, de a nagy rohanásnak általában megvan a böjtje. Ha túl gyorsan mozgatod a porszívót, nem fog tudni tökéletes munkát végezni, így a szennyeződések egy része a padlón maradhat. Amennyiben veszed a fáradságot, és előre-hátra mozdulatokkal, sávról sávra haladva gondosan porszívózol fel, sokkal jobb eredményt érhetsz el.

Így nem fog menni
Így nem fog menniProstock-Studio / Getty Images Hungary

2. Kihagysz bizonyos részeket

Minden bizonnyal már veled is megesett, hogy elhessegetted a gondolatot, hogy az ágy alatt vagy a kanapé mögött is fel kéne porszívózni, mert meggyőzted magad, hogy majd legközelebb úgyis megcsinálod. Ebből lehetőleg ne nagyon csinálj rendszert, mert a nehezen elérhető helyeken könnyen felhalmozódhat a por és a kosz, ami nem túl higiénikus, ráadásul fokozhatja az allergia tüneteit is.

Ha nem akarsz porszívózás közben a bútorok mozgatásával vesződni, kérj meg valakit, hogy segítsen. Megoldás lehet egy robotporszívó beszerzése is, hiszen az újabb modellek már szinte bárhol fel tudnak takarítani.

3. Nem üríted ki a porzsákot

A porszívó nem szívja fel a padlóról a nagyobb törmelékeket, vagy indokolatlanul hangosnak tűnik? Mindkét jelenség arra utalhat, hogy a készülék porzsákja vagy tartálya megtelt, ezért ideje lenne kiüríteni.

Vannak, akik jól tudják, hogy ilyenkor mi lenne a teendő, mégsem foglalkoznak vele, mert az adott pillanatban pluszmacerát jelentene. A bökkenő csak az, hogy a megtelt porzsákkal vagy tartállyal a porszívó hatása nagyban csökkenhet. Ha a probléma akkor is fennáll, amikor a tartály már üres, a készülék valószínűleg eltömődött, ezért szét kell szedni.

Az egyik legnagyobb hiba, hogy nem üríted ki időben a porzsákot
Az egyik legnagyobb hiba, hogy nem üríted ki időben a porzsákotAndreyPopov / Getty Images Hungary

4. Nem használod a porszívófejen lévő sörtéket

Sok porszívómodellnél a porszívófej végén egy sornyi sörte található, amit egy kapcsolóval lehet leengedni. Ez segít megvédeni a padlót a karcolásoktól porszívózás közben, ezért szükség esetén érdemes használni (a szőnyegtisztításhoz viszont felesleges).

5. Túl nagy teljesítményre állítod a porszívót

Igen, a nagyobb teljesítmény nagyobb szívóerőt jelent, de ezt nem mindig tudod kihasználni. A kemény padlóról például sokkal könnyebb felszívni a koszt, mint a szőnyegről, így ha a porszívód több teljesítményfokozattal van ellátva, tisztításához nyugodtan alacsonyabbra állíthatod.

Ennek különös jelentősége lehet, ha akkumulátoros porszívód van, mivel kisebb teljesítmény esetén tovább használhatod. Léteznek olyan modellek is, amelyek beépített érzékelőikkel a padlótípustól függően automatikusan képesek beállítani a teljesítményt.

6. Nem tisztítod ki a belsejét

Ha nem foglalkozol a porszívó tisztán tartásával, eltömődhetnek a szűrői, így – ahogy az már fentebb is szóba került – csökkenhet a teljesítménye. A jó hír, hogy a készülék tisztítása általában egyszerű feladat. Hogy pontosan mi a teendőd, arról a használati útmutatóból tájékozódhatsz.

Jobban teszed, ha a porszívózás előtt elpakolsz
Jobban teszed, ha a porszívózás előtt elpakolszWavebreakmedia Ltd / Getty Images Hungary

7. Rossz sorrendben takarítasz

Ha a porszívózás utánra hagyod a portörlést, azzal hibát követsz el. A felkavart por így a frissen felporszívózott padlóra kerül, ami azt jelenti, hogy hiába dolgoztál. A legjobb stratégia, ha a takarítás során mindig felülről lefelé haladsz.

8. Csak a padló tisztítására használod

A legtöbb porszívóhoz hasznos kiegészítő fejeket mellékelnek, amelyekkel akár a kárpitokat és matracokat is ki lehet tisztítani. Tegyél magadnak egy szívességet, és használd őket! Így sokkal egyszerűbb lesz a dolgod.

9. Olyasmit is felporszívózol, amit nem kéne

A porszívónak nem tesz jót, ha nagyobb tárgyakat, például érméket vagy csavarokat szippantasz fel vele. Mielőtt tehát porszívózni kezdenél, tanácsos felszedned mindent a földről, ami útban van, vagy túl nagy falatot jelent a készüléknek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek