termeszetfoto-fokuszHa imádod a fotókat, nem kevésbé a természetet, és kíváncsi vagy milyen az, amikor egy muréna farkasszemet néz veled, ne hagyd ki a naturArt - Az Év Természetfotósa 2009 kiállítást.  

cikk-tipus-altalanos

 

A természetfotó kiállításon egyetlen kép mellett sem lehet közömbösen elmenni. Modellt álló, amúgy ijedős gőte,  egymással brutálisan összecsapó sasok, makróképek a világ szabad szemmel észre sem vehető szépségeiről, égbolton táncoló fényjelenség, dinó alakú baktérium, mormoták játékos összecsapása…

1-etetes

Az Év Természetfotója: Etetés - Haarberg Orsolya / Wild Wonders of Europe

 

Az idén tizenhetedik alkalommal rendezték meg hazánk, s egyben a régió legjelentősebb természetfotós pályázatát. A legjobbnak ítélt 115 képet a Természettudományi Múzeumban láthatod. 

 

A fotó rádöbbent

Napjainkban aranykorát éli a természetfotózás, mondhatni mozgalommá növekedett - hangsúlyozta a kiállítás megnyitóján Eifert János fotóművész, a zsűri elnöke, aki azt is hozzátette, hogy a veszélyeztetett természeti értékek (legyen az például táj, állat- vagy növényfaj) megörökítése nagyban hozzájárul azok fennmaradásához, védelméhez. Egy-egy jó fénykép számos esetben bírta rá például a törvényalkotókat, hogy védetté nyilvánítsanak növény- vagy állatfajokat, tájakat, természeti és kulturális értékeket. 

2-sas-harc

Sas-harc - Lóki Csaba

 

Radisics Milán, a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke hozzátette: a fotósok általában a természet szép, esztétikus, művészi oldalát mutatják be, és ez a látvány (a fotó) ébreszti fel az emberekben a tudatot, hogy milyen gyönyörű környezettel vagyunk körbevéve - amellyel igenis foglalkoznunk kell!

3-modell

Modell - Darázs Zsolt

 

A világ élvonalában

- A naturArt – Az Év Természetfotósa pályázat méltán vívta ki nemcsak a magyarországi, de a nemzetközi fotós világ elismerését - monta Radisics Milán, hozzátéve: a magyar természetfotósok sorra hozzák haza a legrangosabb külföldi elismeréseket. - A nemzetközi szakmai találkozókon egyre gyakrabban teszik fel a kérdést: mi a titka a magyar természetfotósok sikerének?

4-level-viz-alatt

Levél a víz alatt - Daróczi Csaba

 

Az egyik titok alighanem az, hogy vagyunk, hogy létezik a magyarországi természetfotósoknak olyan fóruma, amelyen kicserélhetik a tapasztalataikat, összemérhetik tudásukat és képességeiket. A másik titok pedig, hogy a pályázaton egyre többen vesznek részt, évről évre egyre többen mennek a természetbe, hogy megörökítsék a csodáit. A szövetség húsz éves múltja, az utánpótlás nevelés (fotós iskolák) is sokat hozzátett a sikerhez.

5-eszaki-feny

Északi fény a nyírerdő felett - Haarberg Orsolya

 

November végéig

Mitől jó egy fotó? Kérdésünkre Radisics Milán válaszolt: 

- A technikai rész - élesség, jó kompozíció, megfelelő fényviszonyok - elengedhetetlen egy jó fotóhoz, de legalább ilyen fontos a mondanivaló, az üzenet és persze az emocionális hatás is. Egyszerűen fogalmazva, jó kép az, amely láttán felkiáltok: Wow, a mindenit! Ha mindezek mellett a fotó megismételhetetlen pillanatot örökít meg, nagy esélye van a sikerre egy ilyen pályázaton. Egyébként a fényképezés egy része tanulható, de a gép mögé kell egy kíváncsi, kreatív személy és elszántság, hiszen egyes felvételekért akár napokat vagy heteket kell „egy helyben ülni”.

6-murena

Muréna - Tökölyi Csaba

 

Ha már a jó fotónál és fotósnál tartunk: az Év Természetfotója Haarberg Orsolya Etetés című képe lett (Orsolya kapta az Év természetfotósa díjat is), az Év Ifjú Természetfotósa pedig Rakó Alex, aki Tömegverebedés című képével az Ifjúság kategóriában is győzött. 

8-mormotak

Verekedő mormoták - Kurucz Ádám

 

Idén 200 pályázó mérte össze technikai tudását, kreativitását, s a zsűrinek összesen mintegy 4000 kép közül kellett kiválasztania a legjobbakat – ez 115 kép november végéig látható a Természettudományi Múzeumban.

 

Blogmustra