Klíma 1. – Mindegy, csak legyen hűvösebb?

klima1-spalettaIzzadni manapság nem trendi, de a klímaberendezések bevetéséért a hőség ellen drágán fizetünk – egészségügyi problémákkal, növekvő áramszámlával és környezetszennyezéssel.


A fogyasztói társadalom élvezeti és kényelmi szempontok szerint rendezi be életét. Megoldásai, eszközei többnyire sem az emberi egészségre, sem a környezetre nincsenek tekintettel. Így van ez a légkondicionálással is – a hagyományos klímaberendezések alkalmazásánál csak az a fontos, hogy hűvösebb legyen! Pedig a klimatizálásnak létezik számos más, embert, környezetet óvó, hatékony, ráadásul esztétikus módja.


Energiarabló és veszélyes

klima1-legkondiNyár van, forróság. Az emberek nem szeretnek, nem akarnak izzadni – e természetes jelenség, mint több más is, manapság már nem számít trendinek. Tenni kell ellene valamit, gyorsan!

Divatos megoldásként mindjárt ott vannak a klímaberendezések. Igen ám, de azt elfelejtjük, vagy éppen nem is tudjuk, hogy bevetésükért hosszú távon drágán megfizetünk – egészségügyi problémákkal, illetve ökológiai lábnyomunk növekedésével.

Környezetvédelmi szempontból a legfőbb ellenérv az energiafogyasztás nem kismértékű növekedése. Egy ilyen berendezés átlagban 250–300 kWh-val növelheti a havi fogyasztást. Összehasonlításképpen: ennyi egy folyamatosan üzemelő hűtőszekrény éves szükséglete.


Alternatív megoldások

Az energiarabló, modern megoldás helyett azonban számtalan jó módszer adódik, melyek közül bárki kiválaszthatja az ízlésének, elképzelésének, pénztárcájának megfelelőt.

A legegyszerűbb, hagyományos megoldás a spaletta, a redőny, illetve a napernyő. Ez azoknak ajánlott, akik napközben nem tartózkodnak otthon. Reggel lehúzzák a redőnyt, behúzzák a spalettát, ily módon könnyedén kizárhatják a hőséget a lakásból. Este pedig jöhet a szellőztetés!

A könnyen kivitelezhető megoldások között említhetjük még a hőszigetelő fóliák alkalmazását. A speciális, poliészterből készült, nagy fémtartalmú fóliák az ablakok belső felületére kerülhetnek. Télen-nyáron egyaránt kellemes klímát biztosítanak: télen távol tartják a hideget, nyáron pedig a hőt. Mindemellett blokkolják a káros UV sugárzást.

Hátrányuk, hogy anyagukat tekintve nem írhatók a legzöldebb módozatok listájára (persze e tekintetben a napkollektorok sem mondhatók százszázalékosan ökónak), és csak megfelelő üvegvastagság (legalább 6 mm) esetén hatékonyak.


Gondolkodj előre!

A nyári hőség kivédésének lehetőségeit nem árt már a lakásvásárlás, illetve a házépítés során figyelembe venni. Hogy milyen szempontokra érdemes ügyelni – ami az építőanyagot, a szigetelést, a tájolást illeti –, arról a következő részekben szólunk. Nem siklunk el az olyan megoldások mellett sem, mint a vályog, a hőszivattyús hűtés-fűtés, a passzívház-technológia vagy a zöldtető.

Oszd meg másokkal is!
Mustra