A történelem 5 legbátrabb kutyája

Halált megvető bátorsággal gyógyszert szállító szánhúzó, egy katonai sisakban könnyedén elférő háborús hős terrier és persze Lajka: olyan kutyákat gyűjtöttünk össze, akik ezerszeresen rászolgáltak az ember legjobb barátja megnevezésre.

Az ember legjobb barátja: vannak, akiknek ez üres frázisnak tűnhet. Nekik (is) ajánljuk az alábbi összeállítást - mnn.com-, amely bizonyítja, milyen elképesztő dolgokra képes egy kutya az emberért.

Balto

Fotó: Brown Brothers-Wikimedia Commons
Fotó: Brown Brothers-Wikimedia Commons

Balto, a szánhúzókutya-vezér azzal írta be magát a kutyák nagykönyvébe, hogy egy 1925-ös alaszkai diftériajárvány utolsó mentsváraként, halált megvető bátorsággal juttatta célba az életmentő szérumot. A több száz mérföldes úton több szán váltotta egymást, Balto az utolsó - és így az egyik legfontosabb - szakasz szánhúzófalkáját vezette. A kegyetlen időjárás miatt a szánvezető Gunnar Kaasen gyakorlatilag az orráig sem látott, így teljesen rá kellett bíznia magát Baltóra és társaira. A kitartó kutya végül szerencsésen célba juttatta a rakományt, így egy csapásra hőssé és médiasztárrá vált, a Central Parkban még szobrot is állítottak neki.

Lajka kutya

Fotó: NASA-Wikimedia Commons
Fotó: NASA-Wikimedia Commons

Valahányszor meghalljuk szegény szerencsétlen jószág nevét, összeszorul a szívünk: ő volt az első kutya, akit a Szputnyik-2 műhold fedélzetén kilőttek az űrbe - naná, hogy az oroszok. A dicsőség persze csak Gagarint illette meg, pedig Lajka már 1957-ben megtette a történelmi lépést, kár, hogy ő nem éppen önszántából. A szegény kis keverék terriert Moszkva utcáin - illetve egy sintértelepen - szedték össze, és arra kárhoztatták, hogy ő legyen az első állat, aki kijut az űrbe. A legszomorúbb az egészben, hogy Lajkának esélye sem volt többet szaladgálni a szabadban, hiszen a műhold nem is tudott volna visszatérni a Földre. Bár a szovjetek sokáig azt híresztelték, hogy kísérleti alanyuk a kilövés után még napokkal is életben volt, kiderült, hogy a Föld körüli pályára állás után néhány órával elpusztult.

Smoky, a háborús hős yorkshire terrier

Fotó: Wm. A. Wynne, 2011
Fotó: Wm. A. Wynne, 2011

Talán ellentmondásnak tűnik a hős és a yorkie egy mondatban, de Smoky, a második világháborúban edződött szobakutya rászolgált a dicséretre. A kisméretű szuka kutyára egy katona talált rá az új-guineai dzsungel közepén, egy rókalyukban, majd William A. Wynne tizedes vette meg. Olyan elválaszthatatlanok lettek, hogy Smoky hátizsákban utazva kísérte el gazdáját a csendes-óceáni repülős bevetésekre, sőt, nyolc harci csillagot kapott kitüntetésül. Túlélt 150 légitámadást, egy tájfunt, és egy speciális ejtőernyővel kiugrott egy 10 méteres toronyból. Sőt, egyszer megmentette a gazdája életét is, amikor egy hajóúton figyelmeztette a közeledő gránátrepeszekre.

Mancs, a mi kutyánk

2004 decemberében avatták fel Mancs szobrát Miskolc belvárosában, a Szinva patak partján
2004 decemberében avatták fel Mancs szobrát Miskolc belvárosában, a Szinva patak partján

És ha már a bátor és világszerte ismert kutyákról van szó, természetesen nem maradhat ki a felsorolásból Mancs, a miskolci Spider Mentőcsoport mentőkutyája sem. A kan németjuhász gazdájával, Lehóczki Lászlóval számos sikeres mentőakcióban vett részt, többek közt az 1999-es izmiti, illetve a 2001-es salvadori és indiai földrengéseknél. Különös érzéke volt a holttestek és az élők helyzetének pontos és érthető meghatározásához, rengeteg életet mentett meg. 2006-ig élt, gazdája a saját kertjében temette el.

Moustache

Fotó: Wikipedia
Fotó: Wikipedia

Bár a francia illetőségű fekete uszkár történetének egyes részeit fikciónak tartják, Moustache legendája töretlen. Állítólag az 1805-ös austerlitzi csatában lefülelt és lefegyverzett egy osztrák kémet, ráadásul visszavitte a francia zászlót a táborba – annak ellenére, hogy az egyik lábát egy robbantásnak köszönhetően elvesztette. A harcias kutya kitüntetést is kapott az önfeláldozásáért.

Címlapfotó: Belgian Malinois, ZUMA Press

Oszd meg másokkal is!
Mustra