A ZZ Top zenekar neve bár meglepő, de tudatos tervezés eredményeként született meg

Mindig azon töprengtél, honnét kaphatta a nevét kedvenc zenekarod? Vajon tényleg a legfurcsább névválasztással lehet befutni? Milyen titokzatos sztorik bújnak meg egy-egy bandanév mögött? Sorozatunkban megtalálod a választ.

A vadnyugat, a rodeók, a széles cowboykalapok, a még szélesebb sztrádák és a rajtuk robogó hatalmas amerikai autócsodák világát idézi meg a texas-rock néven ismertté vált stílus megteremtője, a ZZ Top. Az egyedi, hosszú szakállukról azonnal felismerhető blues-rockerek több mint ötven éve a műfaj meghatározó formációjának számítanak – de miért épp ZZ Top a nevük?

A zenekar története természetesen Texas államban, Houston városában kezdődött, 1969-ben, amikor Billy Gibbons, a Moving Sidewalks (Mozgó járdák) blues-rock formáció gitárosa a banda széthullása után új zenekar megalapításába fogott. A ZZ Top névre keresztelt trióba Gibbons Lanier Greig basszusgitáros-orgonistát és Dan Mitchell dobost szerződtette, akikkel egy kislemezt is kiadtak Salt Lick címmel, hamarosan azonban mindkét tag lelépett. Gyors tagcseréket követően 1970-re állandósult a zenekar felállása, a fő dalszerzőként és szövegíróként funkcionáló Gibbons mellett Dusty Hill basszusgitáros és Frank Beard dobos lettek a ZZ Top tagjai – és maradtak mind a mai napig.

Texas királyai: Dusty Hill, Frank Beard és Billy Gibbons (1986).
Texas királyai: Dusty Hill, Frank Beard és Billy Gibbons (1986).picture alliance / Getty Images Hungary

De honnét is jött a furcsa, de könnyen megjegyezhető bandanév? Nos, a zenekar által a kezdetek kezdetén próbahelyiségnek használt kicsiny lakás falát környékbeli blueskoncerteket hirdető poszterek borították, ezeket szemlélgetve Gibbons arra lett figyelmes, milyen gyakran használnak blueszenészek két azonos betűből álló keresztnevet. A frontember a legendás bluesgitáros B.B. King és a texasi bluesikon Z.Z. Hill nevének ötvözéséből alkotta meg a ZZ King elnevezést, azonban hamar úgy találta, hogy ez a név túlságosan hasonlítana a két fentebbihez. Kicsit továbbgondolva az ötletet, arra jutott, a királyok általában a csúcson, vagyis a topon ülnek, így ZZ Topra módosította a bandanevet.

Hazai érdeklődés híján a zenekart egy angol lemezkiadó, a London Records szerződtette, az ő gondozásukban jelentek meg sorra a lemezek, melyek közül a harmadik, a Tres Hombres (Három fickó) hozta meg a sikert Gibbonsék számára, rajta a slágerré vált La Grange című számmal, melyet az azonos nevű texasi városkában üzemelő híres-hírhedt bordélyház ihletett. A ’70-es évek második felére a ZZ Top már a világ egyik legkelendőbb rockzenekarának számított, amit a külsőségei és a zenéje egyaránt egyedi jelenséggé tett.

A trió kiválóan ötvözte a blues és a country hagyományait a hard rock kemény riffjeivel, miközben hangzásvilágukra és dalszövegeikre (melyek gyakran kendőzetlenül sikamlósak és ironikus-humorosak) az otthoni élmények, Texas vadnyugati világa is alapos hatást gyakorolt. Öltözködésük és megjelenésük, hatalmas kalapjaik, sötét napszemüvegük, illetve Gibbons és Hill extravagáns szakálla (a három tag közül egyedül Frank Beard nem visel jellegzetes arcszőrzetet, holott vezetékneve szó szerint szakállat jelent) azonnal és jól beazonosítható védjegyévé lettek a zenekarnak.

A ZZ Top repertoárjába olyan közismert és fülbemászó dalok tartoznak, mint a Cheap Sunglasses, a Tush, a Sharp Dressed Man, a Legs, a Got Me Under Pressure, a Gimme All Your Lovin’, vagy az Elvis-feldolgozás Viva Las Vegas. 1990-ben a banda a Vissza a jövőbe 3. filmzenéjéhez is írt egy számot (Doubleback), egy apró szerepben pedig fel is bukkantak az alkotásban. Ötvenkét év alatt 14 nagy- és 45 kislemezt adtak ki, lemezeikből világszerte 50 millió példány kelt el (ennek fele csak az USA-ban), 2004-ben a Rock ’N’ Roll Hírességek Csarnokába is beválasztották őket. Hazánkba eddig két alkalommal látogattak el, 2003-ban a néhai Petőfi Csarnok, 2009-ben pedig a Papp László Sportaréna színpadára hozták el egy estére Texas világát.

Ha elmerengtél már más zenekarok nevének eredetén is, kövesd sorozatunkat! Legutóbb a Duran Duran nevének eredete után nyomoztunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra