Erdélybe vitték több évszázad magyar kincseit

GettyImages-521137487

Fejedelmi pénzérmék, fegyverek, páncélzatok, hatalmi jelvények százait tekinthetjük meg idén áprilistól, Csíkszeredában.

Egyedülálló kincsekkel várja az érdeklődőket a Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben című kiállítás. A Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont 210 tétellel vesz részt annak a rendhagyó tárlatnak a szervezésében, ami - számos más értékes műtárgy mellett - az Erdély kora újkori uralkodói elitje által kibocsátott érméket mutatja be a nagyközönségnek.

Fejedelmi vonások ezüstbe verve

A 2024. április 16-ától július 15-ig látogatható, Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben című tárlat célja, hogy az érméken megjelenő uralkodói arcképmásokon keresztül mutassa be a fejedelmek hatalmi reprezentációját. A rendkívül értékes érmekollekció mellett olyan tárgyak is megjelennek, amelyek a tallérok ábrázolásain is megfigyelhetők, például díszes páncélzatok, ritka és értékes fegyverek, hatalmi jelvények.

Kincsek kiállítása Csíkszeredában - verőtő, 17. század
Kincsek kiállítása Csíkszeredában - verőtő, 17. századGedai

Kincsek Csíkszeredában

A Magyar Nemzeti Bank numizmatikai gyűjteményét kezelő Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont a 2015-ben, Törő István műgyűjtő és galériatulajdonostól megvásárolt, 220 darabot számláló, 16-17. századi érmekollekciójával járul hozzá a tárlat kincseihez. Ezt a kollekciót első alkalommal 2016-ban, a Magyar Nemzeti Múzeum kupolatermében, a Tündérkert ezüstje című tárlaton láthatta a közönség. A Csíki Székely Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, illetve a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont együttműködésében megszervezett kiállítást Csíkszeredában, a Mikó várban tekinthetik meg az érdeklődők.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek