Nehéz elképzelni: az elefánt gyorsabban szívja fel a vizet, mint a japán gyorsvasút sebessége

tcs cover

Az elefánt ormánya több különleges tulajdonsággal is bír. Egy új tanulmány szerint nemcsak a szívóereje páratlan, hanem nagyobb mennyiségű vizet vehet fel, mint azt bárki gondolta volna.

A kutatás rávilágított egy harmadik érdekességre is. Annak ellenére, hogy az elefánt ormányának tömege a 100 kilogrammot is eléri, az állat rendkívül pontosan tudja irányítani, ami a segítségére van az élelemszerzésnél. Szívóerejét ügyesen kihasználva akár egy törékeny csipszdarabot is fel tud vele emelni anélkül, hogy ripityára törné.

Mekkora az elefánt ormányának szívóereje?

A Live Science szerint az eredmény még a kutatókat is meglepte. Méréseik alapján az elefánt ormánya körülbelül 540 km/órás sebességgel szívja fel a vizet, ami harmincszor gyorsabb, mint az emberi tüsszentésnél kiáramló levegő. Ha ezt nehezen tudod elképzelni, akkor indulj ki abból, hogy még a japán gyorsvasút tempója is elmarad mögötte.

A kutatók a tanulmány során speciális kamerákkal figyeltek meg egy 34 éves nőstény afrikai elefántot, miközben tortillacsipszet és kockára vágott kárórépadarabokat adtak neki. Így sikerült videóra venniük, hogy ormányának szívóerejét okosan irányítva az állat egy – vagy egyszerre akár több – ételdarabot is képes felszippantani. Amikor tíznél több apóra vágott répát tettek ki elé az asztalra, az elefánt az utóbbi lehetőséget választotta, és hangos, porszívószerű hangok kíséretében gyűjtötte be őket.

Az állat a törékenyebb csipsznél már két eltérő megközelítést alkalmazott: vagy távolabbról szippantotta fel a szemeket, vagy a felületükre helyezte ormányát, majd a szívóerőt precízen adagolva egyszerűen felemelte őket az asztalról. A kutatók szerint az állat ekkor különösen óvatosan járt el.

Még ha többször is kellett próbálkoznia, anélkül vette fel a csipszeket, hogy azok összetörtek volna.”

A kutatók ezután ultrahangos mérésékkel vizsgálták meg az elefánt ormányát ivás közben. Ehhez egy vízzel feltöltött akváriumot használtak, amibe chiamagokat szórtak, hogy könnyebben nyomon követhessék a folyadék áramlását. Mint kiderült, az elefánt 1,5 másodperc alatt csaknem 4 liter vizet szippantott fel, ami messze felülmúlta a kutatók várakozásait.

Az elefánt 540 km/órás sebességgel szippantja fel a vizet
Az elefánt 540 km/órás sebességgel szippantja fel a vizetDavid Hu

„Először nem is tudtuk értelmezni az adatokat. Az elefánt orrjárata viszonylag szűk, így azt vettük észre, hogy több vizet nyelt el, mint amennyi észszerű lett volna. Csak akkor jöttünk rá, hogyan csinálta, amikor az ultrahangos felvételek elemzésekor felfigyeltünk az orrlyukak tágulására” – számolt be Andrew Schulz, a tanulmány vezető szerzője, az atlantai egyetem munkatársa, aki szerint az állat ezáltal csökkenteni tudja az ormány belső falainak vastagságát, 64 százalékkal megnövelve a kihasználható teret.

Az elefántok annak köszönhetik egyedi képességüket, hogy speciális légzőrendszerük magas tüdőnyomást eredményez, ami kivételes a szárazföldi állatok között. Az ember tüdeje például csupán annyi szívóerőt tud kifejteni, amennyi egy papírlap felemeléséhez elegendő. Ahhoz, hogy egy csipszdarabot is felszippanthassunk, az orrunkat 0,4 milliméter távolságban kéne tartanunk tőle, mutatott rá a tanulmány. Mi azonban várhatóan még így sem járnák sikerrel, mert már egy kevés folyadékszivárgás az orrból is akadályt jelentene.

Ha érdekelnek a természet csodái, olvass bele sorozatunk előző cikkeibe is!

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra