Így indítsd el a reggelt, hogy tökéletes legyen a nap

Felgyorsult hétköznapjainkban sokszor a legjobb módszer a testi és lelki harmónia elérésére, ha kikapcsolsz egy kicsit, lassítasz és élvezed a csendet. Ennek szellemében érdemes egy kis nyugalommal indítani a reggelt.

Minden percben állandó zajok vesznek körül, az összes irányból számítógép-monitorok és tévéképernyők leselkednek rád, gyakran úgy érzed, foglyul ejt az okostelefonod. Folyamatosan rohansz, egy perc nyugtod sincs, nem csoda, hogy nyomás alatt érzed magad. A slow mozgalom hívei nem véletlenül gondolják úgy, hogy időnként kell egy kis csend és nyugalom. Erre különösen alkalmas az ébredés utáni időszak, mielőtt még belevetnéd magad a napi hajszába – véli az Elemental szerzője.

Kell egy kis áramszünet

A felkelés és az azt követő reggeli időszak az egész napodra hatással van, hiszen nem mindegy, milyen hangulatban vágsz neki a következő hosszú óráknak. Érdemes tehát minél kiegyensúlyozottabb állapotban tölteni ezt az időt. A lassú reggel filozófiája főként olyanok körében népszerű, akik üzletemberként, vállalkozóként és hasonló munkakörökben állandó stresszben, rohanással töltik a munkanapjukat, és folyamatosan a modern technológia vívmányaival vannak körülvéve.

Mint mondják, a reggeli kikapcsolás remekül ellensúlyozza az azt követő, napi nyolc-tízórás folyamatos bekapcsolva levést. Sokan megszokták, hogy felkelés után azonnal a telefonjukért nyúlnak vagy megnézik az e-mailjeiket, holott pont ezt nem szabad. A lassú reggel lényege, hogy egy kis időt, fél-egy órát magadra szánsz, és csak ezután lépsz be a szokásos mókuskerékbe.

Indítsd lassan a napot
Indítsd lassan a napotFrank van Delft / Getty Images Hungary

Ebben a csendben, technológiamentesen töltött időben megreggelizhetsz, kávézhatsz, elmehetsz futni vagy sétálni egyet a friss levegőn. Az a fontos, hogy ne rohanj, arra ráérsz később is. Használd ezt az időt arra, hogy feltöltődj energiával a nap további részére. Kristin Hancock 35 éves kanadai üzletasszony minden reggel fél 8-kor kel, és csak azután nyitja ki a laptopját, miután a teraszon szép lassan megreggelizett. Szerinte a titok nyitja, hogy a nap első 30-45 percét stabil, nyugodt állandóságban kell eltölteni.

Ne hagyd, hogy foglyul ejtsen a telefonod

A modern csúcstechnológia egyszerre áldás és átok. Ablakot nyit a világra, és olyan mértékű tudással áraszt el, amelyről korábban álmodni sem mertünk. Másrészt viszont zavaró közeget teremt, ami az élet minden pillanatában folyamatos mesterséges ingerekkel tereli el a figyelmünket. Nehéz kiegyensúlyozottnak lenni és fenntartani a szellemi egyensúlyt, amikor minden irányból képek és hangok özöne les ránk.

„A technológia minden tekintetben csak jobbá tette az életemet – vallja Nicole Loher, a Microsoft 26 éves marketingkonzultánsa. – Egy idő után mégis úgy éreztem, a telefonom rabja lettem, és ebből a megszállottságból nehéz volt szabadulnom.” Loher ma már hajnali fél 5-kor kel, és reggel 9-ig kizárólag saját maga társaságában tölti az idejét. Rendszeresen sportol, triatlont fut, hogy kitörjön a digitális káoszból.

Több kutatás is bizonyítja, hogy minél több időt tölt valaki online, annál gyakrabban érez szorongásos tüneteket. Sokan ténylegesen nem bírnak szabadulni a mobiljuk képernyője elől. Át kell értelmezni a technológiával való viszonyunkat – vélik a szakemberek. Úgy kell rá tekintenünk, mint egy eszközre a célok eléréséhez, és nem mint magára a célra. Ki kell alakítani egy olyan egyensúlyt, amely segít megőrizni és jobbá tenni testi és mentális egészségünket. Ebben segít a lassú reggel és a slow life életfelfogás.

Nem töltesz elég időt egyedül

Cal Newport professzor a Georgetowni Egyetemen tanít információtudományt, de leginkább könyveiről ismert (legutóbbi munkája a beszédes Digitális minimalizmus címet viseli), melyekben a digitális technológia és az ember kapcsolatát boncolgatja. A 37 éves szerző nem éppen tipikus képviselője nemzedékének – szakmája ellenére ugyanis semmilyen közösségi médiafelületen nincs jelen.

Newport szerint az internet és a közösségi média révén folyamatos összeköttetésben vagyunk a világgal és másokkal, ezért elfelejtettük, hogyan töltsünk időt kizárólag saját magunk társaságában. Holott fontos időnként egyedül lenni, e-mailek, sms-ek és telefonhívások nélkül. A professzor azt javasolja, igyekezzünk apró időszeleteket találni a zsúfolt napi beosztás közben, amikor elmegyünk sétálni egyet, vagy csak csendben belemerülünk a gondolatainkba.

Nem véletlen, hogy gyakran már késő este vagy ebéd közben is folyamatosan csöng a telefon, és zargatnak a kollégák, ügyfelek – véli Newton. Arra lettünk ránevelve, hogy minden pillanatban a telefonon lógjunk, le se vegyük róla a tekintetünket. Megszoktuk, hogy az élet minden percében össze vagyunk kötve a mobilunkkal, ezért nehéz belegondolni, milyen lehet nélküle.

Menekülés a digitális világból

Egyes cégek dolgozói csendszobákat alakítottak ki munkahelyükön, ahová elvonulhatnak, ha rövid megszakításra van szükségük a rohanás közepette. Mások, mint Christopher Mims, a Wall Street Journal szakújságírója, úgy igyekeznek szabadulni a technológia markából, hogy szabadidejükben szó szerint elzárják tőle magukat. Miután hazaért baltimore-i otthonába, Mims a konyhaszekrénybe zárja az okostelefonját, és egész másnap reggelig nem veszi elő. Maga a fizikai elzárás mozzanata szimbolikus – véli az újságíró. Minél inkább elzárod magadtól a készüléket, annál könnyebb kiszabadulnod a vonzásából.

Beszippant a telefonod?
Beszippant a telefonod?Viktorcvetkovic / Getty Images Hungary

Mims szerint az okostelefonok már eleve úgy lettek megtervezve, hogy minél jobban magukra irányítsák az ember figyelmét. A nagy kijelzők, színes, hangos tartalmak mind-mind erre szolgálnak. Hasonlóképpen vélik a NoSurf mozgalom tagjai, akiknek célkitűzése, hogy minél kevesebbet lógjanak az interneten, és helyette hasznosan töltsék el az idejüket. Közülük sokan már arra vetemednek, hogy kikapcsoltatják lakásukban a netet, sőt elcserélik okostelefonjukat egy régi, buta modellre.

Mások szerint nem az efféle teljes menekülés, hanem a technológia értő és szelektív használata a megoldás. Jenny Odell, a Stanford Egyetem tanára nemrég megjelent, How to Do Nothing (Hogyan ne csinálj semmit) című könyvében azt javasolja, hogy a technológiát aszerint értékeljük, vajon közelebb visz-e bennünket a világhoz, vagy éppen elzár tőle. Odell szerint az olyan alkalmazások, mint például az iNaturalist, amely segíti a túrázókat az útvonalak megtalálásában, éppen hogy hasznosak a szabadidő aktív eltöltésének céljából.

Odell úgy véli, nem kell elvágnod magad a technológiától, inkább gondold át, miként viszonyulsz hozzá, hogyan határozza meg az életedet a digitális világ, és alakítsd át ezt a viszonyt. Függés helyett inkább használd jó, kreatív célokra ezt a fantasztikus eszköztárat. Tudd a fontossági sorrendet: első helyen saját magad és a valós életed, emberi kapcsolataid álljanak, ezután következzen a virtuális információs sztráda. Olykor egy kis csend és nyugalom szükséges, hogy helyrebillenjen az egyensúly.

Oszd meg másokkal is!
Mustra