Ő a leggyilkosabb állat, eddig az emberiség felével végzett

A Föld bolygón valaha élt mintegy 100 milliárd emberi lény fele a szúnyogok terjesztette betegségekbe halt bele a történelem folyamán – állítja egy amerikai kutató.

A nyár egyik legkellemetlenebb velejárója a szúnyoginvázió. A szárnyas kis vérszívók azonban nemcsak egy kirándulást vagy nyárestét keserítenek meg, hanem ennél jóval ártalmasabbak. A különböző moszkitófajok tizenötféle halálos betegséget terjesztenek, és a történelem során a leghalálosabb biológiai fegyvert jelentették az emberiség számára – állítja Timothy Winegard, a Colorado Mesa Egyetem történészprofesszora, akinek munkáját a New Scientist szemlézte.

A leghalálosabb fegyvernek bizonyultak

A szúnyogok a civilizáció kezdete óta keserítik meg az emberek életét. Az ókori egyiptomiak átkokhoz használtak szúnyoghieroglifákat, az asszírok és babiloniak pedig gonosz istenekhez társították a repülő vérszívókat. Nem véletlen, hiszen a moszkitók által terjesztett betegségek (a magyar szóhasználatban a moszkitó általában a betegséget terjesztő trópusi szúnyogokat jelöli, az angolban viszont minden szúnyogfajt így neveznek), például a malária, a Zika-vírus vagy a sárgaláz több százezer emberrel végez évente.

Vérszívó ellenségünk
Vérszívó ellenségünkFotó: mirceax / Getty Images Hungary

Winegard, aki The Mosquito: A human history of our deadliest predator (A szúnyog: az emberiség történelmének leghalálosabb ragadozója) című könyvében gyűjtötte össze kutatási eredményeit, úgy véli, a történelem során élt összes, mintegy 100 milliárd emberi lény felével a malária végzett. A betegség óriási szerepet játszott az emberi történelem alakulásában.

Róma elleni támadások és keresztes hadjáratok hiúsultak meg miatta, akadályozta a brit gyarmatosítók útját Dél-Afrikában, és az amerikai csapatok hadviselését Vietnámban. A történész szerint Tutanhamon, Nagy Sándor és Dzsingisz kán egyaránt a gyilkos szúnyogok áldozatául esett, csakúgy mint az a 95 millió közép- és dél-amerikai őslakos, akik az európai hódítók által behozott rovarok által hordozott kórba haltak bele.

A jövőben még nagyobb veszélyt jelentenek majd

A könyvből többek közt az is kiderül, hogy az elefántok a hátbőrük összeráncolásával ölik meg a rájuk szálló szúnyogokat, hogy a fiatal rénszarvasokat percenként 9000-szer csípik meg a szúnyogok főidényben, és hogy az abrakadabra varázsszó a korai keresztények malária elleni amulettjeire volt felvésve. Az utolsó fejezetek a klímaváltozás hatásaival foglalkoznak, a tudósok szerint ugyanis a Föld átlaghőmérsékletének emelkedése valódi Kánaánt jelent majd a betegségeket terjesztő moszkitók számára.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.