A B-vitaminok nagyon fontosak az emberi szervezet egészsége számára, és szerencsére számos táplálékban megtalálhatók. Lehetsz húsevő vagy vega, sok mindenben megtalálhatod a megfelelő mennyiséget.

A B-vitamin-családba tartozó vitaminok fontosak többek közt az idegrendszer és az agyműködés, a bőr, a sejtek anyagcseréje és a szervezet energiaszintje szempontjából, és mivel sok különböző táplálékban megtalálhatók, a legegyszerűbb természetes úton, az étrend részeként bevinni őket a szervezetünkbe. Ehhez nyújt segítséget a Business Insider írása.

A leghasznosabb vitamincsalád

A B-komplexnek is nevezett családba nyolc különböző vitamin tartozik: a tiamin (B1), a riboflavin (B2), a niacin (B3), a pantoténsav (B5), a piridoxin (B6), a biotin (B7), a folsav (B9-vitamin) és a kobalamin (B12). Ezek közül egyedül a B12-vitamint képes a szervezet hosszabb távon is elraktározni, ezért a többiről rendszeresen gondoskodnunk kell. Jó tudni azt is, hogy a mesterséges vitaminkészítmények általában csak akkor bizonyulnak hatásosnak, ha nagyobb mennyiségben hiányzik az adott vitamin a szervezetből.

Mutatjuk azokat az ételeket, amelyek gazdag B-vitamin-források.

Tojás – B7-vitamin

A tojás nemcsak fehérjében, hanem B-vitaminokban is gazdag, és ezek közül is kiemelkedik a biotin (B7-vitamin). A vitamintartalom megoszlik a tojás sárgájában és fehérjében, ezért edd meg mindkettőt, hogy a maximális mennyiséget kaphasd belőle. Ebből a szempontból fontos, hogy a tojás főtt legyen, ugyanis a nyers tojásfehérje tartalmaz egy avidin nevű fehérjét, amely gátolhatja a biotin felszívódását.

Tojás – B7-vitamin
Tojás – B7-vitaminFotó: MmeEmil / Getty Images Hungary

Napraforgómag – B5-vitamin

Nemcsak focimeccseken érdemes szotyit ropogtatni, a napraforgó magja ugyanis az egyik legfőbb természetes pantotinsav-forrásnak számít. Bár a B5-vitamin a legtöbb állati húsban és növényi eredetű táplálékban megtalálható, ezekben általában kisebb mennyiségben van jelen, és a feldolgozás során el is tűnhet. A pörkölt napraforgómagot többféleképpen ehetjük: egy finom saláta részeként, joghurtban, esetleg péksüteményekben.

Élesztőpehely – a vegán megoldás

Ha vegán étrendet követsz, vagyis nem eszel semmiféle állati eredetű táplálékot – amik a B12-vitamin leggazdagabb forrásai –, a boltban kapható élesztőpehely jó megoldás lehet neked. Eleve tartalmaz B-vitamint, de általában még felturbózzák B12-vel is.

Lazac

A sült lazac nem csupán finom, de az egyik legegészségesebb halételnek számít – alig találni olyan táplálékot, amely ekkora mennyiségben tartalmazna B-vitaminokat: 100 grammnyi lazachús kielégíti egy átlagos felnőtt napi ajánlott B3-, B12- és B6-vitamin-bevitelét, emellett B2-, B1-, és B5-vitaminban is dúskál.

Csirkehús – B3- és B6-vitamin

A csirkehús szintén nagy mennyiségben tartalmazza a vitamincsalád mindegyik tagját, ezek közül is kiemelkedik a benne található niacin (B3) és piridoxin (B6). A sötétebb csirkehús kevesebb B3- és B6-vitamint tartalmaz, mint a világos, B5- és B2-vitamin-tartalma viszont valamivel nagyobb.

Marhahús – B3-vitamin

A steak vagy a hamburgerhús is tele van B-vitaminnal. A marhahús a nyolcféle vitaminból hatot tartalmaz, ezekből különösen B3-tartalma jelentős, ami segíthet az idegrendszer megfelelő működésének és a bőr egészségnek megőrzésében. Emellett a marhahús B1-, B2-, B6-, illetve B12-vitaminban is rendkívül gazdag (utóbbiból a szervezet számára szükséges napi adag mintegy egynegyedét tartalmazza). Ha nem eszel húst, tojás vagy búzaliszt révén pótolhatod a megfelelő B3-mennyiséget.

Tej – B2-vitamin

A riboflavin, vagyis a B2-vitamin segít a táplálékból felszabaduló energia hasznosításában, emellett az idegrendszer egészségének megőrzéséhez is hozzájárul. A tehéntej, illetve a különböző sajtok és egyéb tejtermékek kiváló forrásai a B2-nek, emellett B12-, B1- és B5-vitamint is tartalmaz. Vegánok a hozzáadott vitaminokban gazdag gabonapelyhek, illetve rizs révén pótolhatják a kimaradó B2-mennyiséget.

Osztriga és kagylófélék

A különféle osztrigák és ehető kagylók szintén igen gazdagok B-vitaminokban, különösen B12-ben, emellett cinket is nagy mennyiségben tartalmaznak, ami nélkülözhetetlen nyomelem az emberi szervezet számára.

Hüvelyesek – B9-vitamin

A különböző hüvelyesek, például a fekete bab, a csicseriborsó vagy a szójabab a folsav legjobb növényi forrásának számítanak, ami elősegíti az egészséges vörösvértestek képződését.

Hüvelyesek – B9-vitamin
Hüvelyesek – B9-vitaminFotó: Eriko Koga / Getty Images Hungary

Zöld levelek – B9-vitamin

A spenót, a római és a kerti saláta, a petrezselyem és az egyéb salátafélék szintén kiváló forrásai a folsavnak. Érdemes nyersen vagy enyhén gőzölve fogyasztani ezeket, ugyanis a főzés során elveszíthetik folsavtartalmuk egy részét.

Állati belsőségek

A marhamáj, illetve az egyéb belsőségek szintén dúskálnak B-vitaminokban. Egy nagyobb szelet (kb. 100 grammnyi) máj például rengeteg B2-, B5- és B3-vitaminnal gazdagít minket, de B6-, B12-, és B9-tartalma sem elhanyagolható. A májat különböző tésztákban, illetve levesekben is fogyaszthatod.

Mustra