Ezért szerencsés, akinek nullás a vércsoportja

A tudomány jelenlegi állása szerint az, hogy melyik vércsoportba tartozunk, nagy szerepet játszhat abban, hogy mennyire vagyunk egészségesek.

Négy fő vércsoport létezik, amelyeket a vérben található cukor és fehérje kombinációi alapján különböztetünk meg egymástól. Az emberek többsége 0-s vagy A-s vércsoportú, és kisebb számban élnek köztünk B-s és AB-s vércsoportúak. A kutatások egyértelműen azt bizonyítják, hogy a 0-s vércsoportúak a legimmunisabbak a különböző betegségekre. A Sheffieldi Egyetem munkatársai például néhány évvel ezelőtt úgy találták, hogy az időskori demencia kialakulása is ritkább az ő esetükben – olvasható a Neuroscience News hasábjain.

Nagyobb a szürkeállományod, ha 0-s vagy

A velencei San Camillo Alapítványi Kórházzal közösen végzett úttörő jelentőségű kutatásban a szakemberek 189 egészséges személy agyát vizsgálták MRI-vel, majd összehasonlították a különböző vércsoportú alanyok szürkeállományának mennyiségét. Az eredmények azt mutatták, hogy a 0-s vérrel rendelkező személyek esetében a kisagy hátsó részének szürkeállománya nagyobb, mint másoknál, és az A, B, illetve AB-s vércsoportú alanyok homloklebenyében és limbikus rendszerében is kisebb a szürkeállomány mennyisége.

A 0-s vércsoport az Alzheimer ellen is véd
A 0-s vércsoport az Alzheimer ellen is védwildpixel / Getty Images Hungary

Utóbbi területek közé tartozik a bal hippokampusz is, amely az Alzheimer-kór által megtámadott egyik legelső agyterület. Ahogy öregszünk, folyamatosan csökken agyunk szürkeállománya, így a különbségek is egyre nagyobbak lesznek. A kutatás vezetője, dr. Matteo De Marco neurológus úgy gondolja, hogy a 0-s vércsoportú emberek a nagyobb szürkeállomány, illetve a kisebb mértékű szürkeállomány-csökkenés miatt jobban védve vannak az Alzheimer, illetve általánosságban az időskori elbutulás ellen.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatok szükségesek a témában, hiszen egyéb biológiai mechanizmusok is közrejátszhatnak az összefüggésekben. Dr. Annalena Venneri, a tanulmány társszerzője szerint az eredmények igazolják a témában korábban született klinikai megfigyeléseket, melyek arra mutatnak, hogy vércsoportunk hatással van idegrendszerünk fejlődésére.

Oszd meg másokkal is!
Mustra