5 jó szokás, amivel tovább élhetsz

Mindannyian ismerjük a szokásos életjobbító tanácsokat, melyeket orvosaink, barátaink vagy az internet önjelölt életmód-tanácsadói rendszeresen duruzsolnak a fülünkbe: ne dohányozzunk, igyunk kevesebbet, mozogjunk mindennap. Akármennyire banálisak is ezek a sokszor hangoztatott egészségre nevelő tippek, többségük bizonyítottan működik.

Egy, a Popular Science által szemlézett, eredetileg a Circulation folyóirat hasábjain megjelent tanulmányban a szerzők két nagyszabású, a ’80-as évektől a 2010-es évek közepéig tartó amerikai egészségügyi felmérés adatait elemezték. Ennek alapján a kutatók úgy találták, hogy azok a felnőttek, akik betartanak öt alapvető életmódra vonatkozó szabályt – nem isznak napi egy pohárnál több alkoholt, nem lépik túl ideális testsúlyukat, egészségesen táplálkoznak, kerülik a dohányzást és napi szinten végeznek valamennyi testmozgást –, jóval hosszabb életre számíthatnak, különösen ötvenéves kor felett. A mind az öt kritériumnak megfelelő férfiak átlagosan 12, a nők pedig 14 évvel élnek tovább, mint kevésbé egészségtudatos társaik.

A hosszú élet öt titka

A tudósok szerint tehát öt alappillére van a hosszabb, egészségesebb életnek. Ezeket a tanácsokat érdemes megfogadnunk, ha hosszabb távra tervezünk:

Fontos az ideális testsúly

A túlsúlyosság köztudottan számtalan egészségügyi probléma okozója, többek közt a 2-es típusú cukorbetegség, a magasvérnyomás-betegség és a különböző szívpanaszok is mind-mind az elburjánzó zsírsejtek számlájára írhatóak. A fogyás nagyban segíthet ezeken a gondokon, hiszen akár testsúlyunk 5-10 százalékának leadásával is csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét. Testtömegindexünk (BMI) megfelelő kereteken belül tartása a kulcs ahhoz, hogy elkerüljük ezeket a veszélyeket. A kutatások szerint a 18,5 és 22,9 közötti BMI-értékkel rendelkező emberek jelentősen tovább élnek azokhoz képest, akik ennél magasabb vagy éppen alacsonyabb testtömegosztályba tartoznak.

Élj sokkal tovább!
Élj sokkal tovább!Digital Vision / Getty Images Hungary

Igyunk mértékkel

Az alkoholbetegség világszerte súlyos probléma és hosszú távú egészségügyi gondok garmadájához vezet. Jobban tesszük tehát, ha visszafogjuk italozási szokásainkat, ha mértékkel nyúlnunk a pohár után. A szakértők szerint nők számára napi 5-14 gramm, férfiaknak 5-30 gramm tiszta alkohol fogyasztása számít mértékletes szintnek, mely nagyjából három és fél deci sörnek, két deci bornak, négy centiliter tömény italnak felel meg. Érdekes módon, a teljes absztinenciát sem tartják ideálisnak a tudósok.

Étkezzünk egészségesen

Mint a mondás tartja, az vagyunk, amit eszünk. A helytelen táplálkozás bizonyítottan számos probléma forrása lehet, többek közt a zsíros ételek okozta elhízás következtében is. Érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk arra, mit eszünk, elkerülni a zsíros gyorskajákat, és beállítanunk magunknak egy ideális étrendet. Igyekezzünk minél több teljes értékű ételt, zöldséget-gyümölcsöt, gabonát fogyasztani.

Ne dohányozzunk

A dohányzás az egyik legkárosabb szenvedély, melynek számlájára elképesztő mennyiségű halálozás írható. A cigaretta a tüdőrák kialakulásának elsődleges oka, emellett a szív- és érrendszeri betegségek kifejlődéséhez is jelentősen hozzájárul. Az elmúlt ötven évben – köszönhetően a kutatásoknak, illetve az orvosok és a média felvilágosító tevékenységének – jócskán csökkent a nikotinfüggők aránya a társadalomban, de továbbra is ügyelnünk kell rá, hogy olyan messzire kerüljük el a cigit, amennyire csak tudjuk.

Mozogjunk rendszeresen

A legtöbb jót azonban kétségtelenül a rendszeres testmozgás teszi szervezetünkkel. Ha napi szinten minimum harminc percet szánsz az edzés valamely formájára, számtalan betegségtől megóvhatod magad. A testmozgás gyorsítja az anyagcserét, segít a pluszkilók leadásában, emellett – tudósok szerint – még az új szívsejtek keletkezését is serkenti, illetve csontjainkat is megerősíti. És akkor ne is beszéljünk arról, mennyire javíthatja általános közérzetünket egy jó kis kimerítő edzés.

Mindezek mellett érdemes odafigyelnünk olyan rossz szokásaink elhagyására is, mint a rágógumizás, a körömrágás, a monitor huzamosabb idejű bámulása, vagy a kényelmetlen cipők viselése. Ezek az apró, de egészségünkre káros szokások megrövidíthetik életünket – mint egy korábbi összeállításunkban már kitértünk rá.

Oszd meg másokkal is!
Mustra