Légy férfi, halj meg hamar!

Az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) által nemrég kiadott, a férfiak és serdülő fiúk lelki problémáival foglalkozó jelentés azt állítja, a maszkulinitás hagyományos ideológiája korlátozhatja a pszichés fejlődést, konfliktusokat teremthet a nemi szerepek körül, és káros hatással lehet mind a lelki, mind a testi egészségre.

Az említett dokumentum – melyet az NBC News boncolgat – a klasszikus férfiszerep-ideológiát úgy határozza meg, mint adott elvárások és szerepminták gyűjteményét. Ezek társadalmi szinten előírják, hogy egy adott csoportnak (jelen esetben a férfinem képviselőinek) milyen ideális tulajdonságokkal kell rendelkeznie, hogyan kell megfelelően viselkednie. Jelen esetben ez olyan elvárásokat foglal magában, mint a nőiesnek tekintett személyiségvonások elfojtása, „gyengeségeink” elpalástolása („a fiúk nem sírnak”), a teljesítmény és a siker kultusza, a kalandvágy, a kockázatvállalás és az erőszakos viselkedés favorizálása.

Nemcsak kirekesztő, de pszichésen is káros a férfiasság köré épülő ideológia

A pszichológusok keserű adatokkal támasztották alá ezen ideológia romboló hatásait. Az Egyesült Államokban az erőszakos cselekedetek 90 százalékát férfiak követik el, ugyanakkor „az erősebb nem” esetében négyszer olyan gyakori az öngyilkosság aránya, mint a nőknél. Jared Skillings, az említett szervezet egyik vezető szaktekintélye szerint amellett, hogy a „maszkulinitáskultusz” erőszakos és szexista viselkedésmintákat propagál, egyben olyan elvárásokat támaszt a férfiakkal szemben, melyeket kevesen tudnak teljesíteni, ezért összeroppannak.

Érdemes már korán megtanítani fiúgyermekeinknek, hogy nem szégyen kimutatni érzelmeinket, beismerni hibáinkat
Érdemes már korán megtanítani fiúgyermekeinknek, hogy nem szégyen kimutatni érzelmeinket, beismerni hibáinkatPeopleImages / Getty Images Hungary

A jelentés (mely egyben a szakemberek részére szolgáló segédanyag) megemlíti azt a „kiváltságot” és „hatalmat”, amit a nőkkel összehasonlítva a férfiak élveznek, azonban rátapint, hogy mindez kétélű fegyver. Azok a férfiak, akik a vázolt társadalmi sztereotípiák által számukra megengedett előnyöket élvezik, gyakran csapdába esnek, képtelenek kitörni ezekből a rájuk aggatott szerepkörökből. Mindemellett a kiadott tanulmány arra is rámutat, hogy a férfiakra sokszor fokozottabban veszélyesek a különböző lelki bajok, például a depresszió és a stressz, ugyanis ők kevésbé hajlamosak rá, hogy tüneteiket nyilvánosan felvállalják, illetve segítséget kérjenek, hiszen a „maszkulin ideológia” a gyengeség jeleként bélyegzi meg ezeket. A statisztikák azt is megmutatják, hogy férfiak esetében gyakrabban fordulnak elő az olyan rendellenességek, mint például a hiperaktivitás (ADHD).

Skillings és kollégái azt tanácsolják a pszichológusoknak, hogy a vázolt lelki panaszok kezelésekor tapintsanak rá arra, hogy a maszkulinitás ideológiája egy társadalmi konstrukció, mely egy bizonyos kultúra által elfogadott és egy adott kontextushoz kötődő normákon alapul, nem pedig egy általánosan érvényes, örök szabályrendszer. A férfiakra és serdülő fiúkra nehezedő stressz enyhíthető, ha tudatosítjuk bennük, hogy egyáltalán nem bűn felvállalni lelki nyavalyáikat, és hogy a gyakran szexista és kirekesztő motivációkon alapuló „férfias elvárásoknak” sem kötelező megfelelniük. A szakértő szerint fontos, hogy a szülők már korán megtanítják fiúgyermekeiknek, hogy nem szégyen kimutatni érzelmeinket, beismerni hibáinkat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek