40 éve él egyedül az erdőben: mindent tud a hóesésről

Egy 22 éves fiatalember beköltözött egy elhagyatott bányászkunyhóba a hegy tetejére. Összebarátkozott egy nyesttel, időnként borzok büzzintettek be az otthonába, a lábát a sütőbe dugva olvasott, hogy ne fagyjon meg. Mivel töltötte billy barr a mindennapjait? Miért írja kisbetűvel a nevét? A hó őre a National Geographic riporterének adott lényegre törő, de annál derűsebb válaszokat.

Ha bármikor ellátogatnál az egyesült államokbeli Colorado Gothic nevű településére, billy barrt mindenképpen kérdezd meg az időjárásról.

Így kezdi szívmelengető interjúját Rachel Brown, a National Geographic egyik szerkesztője. Ha lehaveroznál egy nyesttel, indítanál egy krikettklubot, vagy összeállítanál egy sapkagyűjteményt, akkor is billy a te embered.

Miért írja kisbetűvel a nevét billy barr?  

Húszéves srácként környezettudományt hallgatott a főiskolán. Ebben az időben volt egy szobatársa, aki így használta a nevét. Ő is kipróbálta a sajátjával, és egyszerre kényelmesnek tűnt az egész.

Sokkal inkább magamat éreztem benne, mint azokkal a kiugró nagy B-betűkkel.

Miért költözött egy elhagyatott bányászkunyhóba?

„Nem voltam boldog ember. Amint ideértem, több nyugalmat éreztem” – hangzik billy kertelés nélküli válasza. Az első hét évben egy 8 x 10 láb méretű kalyibában lakott, áram és víz nélkül, be sem lehetett rendesen fűteni. A sütőbe dugta a lábát, hogy melegen tartsa magát. Időnként seprűvel kergette ki a borzokat, de baráti kapcsolatot alakított ki egy nyesttel is, aki három évig volt a szomszédja. Ezekre az időkre billy így emlékszik vissza:

Soha többé nem csinálnám, de érdekes volt ott lenni, mert nem tudtam kívül tartani az állatokat. Csak ültem ott és olvastam, akkor nagyszerű érzés volt.

A nyesteket szerette, de a borzokkal meggyűlt a baja
A nyesteket szerette, de a borzokkal meggyűlt a bajaShutterstock

Miért kezdett el adatokat gyűjteni?

Mindannyian önkéntelenül sokat tanulunk a környezetünkről – állítja billy: például azokon az útvonalakon, ahol gyakran jársz, pontosan tudod, hogy mikor mehetsz át az úttesten, hiába piros a lámpa, hiszen nem fog jönni autó. A túléléshez neki is sokat kellett tanulni az őt körülvevő világról.

Itt ez a környezetem: a hó mindenre hatással van, amit csinálok.

Mielőtt a hó őrévé vált volna, billy ezt megelőzően is szenvedélyes adatgyűjtő volt: főként baseballstatisztikák leírásában lelte örömét. Az erdő közepén feljegyzett mindent, ami körbevette őt: a hőmérsékletet, a hóesés mennyiségét, az állatok vándorlását. A télnézést (winter watching) eleinte kíváncsiságból és kedvtelésből végezte, álmában sem gondolta volna, hogy valaki számára még hasznos lehet a munkája.

Egyszerűen mindent feljegyeztem, amit láttam, és az nem volt túl sok.

Hogyan vált világhírűvé?

Élvezte a természet megfigyelését, így folytatta azt. 44 év alatt több mint 12 000 feljegyzést készített, amely később kész aranybánya lett a klímakutatóknak. Munkáját azóta tudományos publikációk sorában idézik.  

Nem alszom sokat éjszakánként, és már unom, hogy az ágyamban fekve a híreket hallgassam. Ezért pár évvel ezelőtt magam is vizsgálni kezdtem az adatokat.

Mit mutatnak a számok?

Feljegyzései egyértelműen a klímaváltozás negatív hatásait jelzik. A téli melegrekordok 48 százaléka 2010 óta következett be. A téli hidegrekordok 47 százaléka viszont a 70-es években történt. A múlt télen összesen 8 nappal kevesebbet esett a hó, mint régen. Ez hatással van a növényekre, ahogy a vándorló állatokban is zavart kelt.

Mit tervez billy a jövőre?

A rengeteg teleírt füzet után ma már Excel-táblázatokban folytatja munkáját. Öt évet még mindenképpen szeretne maradni, hogy elmondhassa: 50 egymást követő télen keresztül figyelte meg a telet a Colorado állambeli Gothicban.

Jó egészségnek örvendek. Múlt télen is több mint 600 mérföldet síeltem.

– mondja a 66 éves férfi, aki sítalpakon jut be időnként a városba, hogy ételkészletét feltöltse. Így él egyedül az erdő közepén a nyestek barátja, a hó titkának tudója, a méltán híres billy barr. Semmitől sem fél, de a klímaváltozás miatt ő is aggódik. Komolyan kéne venni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra